REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 februarie 2020)

Creştinii ortodocşi de stil vechi intră de azi în Săptămîna Albă

Creştinii ortodocşi de stil vechi intră de azi în Săptămîna Albă. Pe lîngă produsele de post, de azi, credincioşii vor consuma numai lapte, brînză, ouă și pește. Postul Paștelui este cel mai lung şi cel mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. În această perioadă, vor fi doar două dezlegări la peşte, de Buna Vestire şi în Duminica Floriilor. Paştele va fi sărbătorit în acest an în data de 19 aprilie.

 

Meteorologii au anunţat pentru 24 februarie Cod Galben de vînt puternic

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pentru luni, 24 februarie, Cod Galben de vînt puternic. Potrivit meteorologilor, în perioada indicată se prevăd intensificări ale vîntului nord-vestic în rafale de pînă la 17-22 metri pe secundă, izolat 23-25 metri pe secundă. Odată cu intensificarea vîntului, vremea se va răci puţin. Potrivit meteorologilor, luni, 24 februarie, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă ploi, de diferită intensitate. Vremea va fi închisă, cu cer înnorat şi valori termice pînă la 9 grade Celsius, ziua, şi 0-5 grade cu plus, în perioada nocturnă.

 

Festivalul-concurs „Crizantema de Argint” şi-a desemnat cîștigătorii

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”, care s-a desfășurat în perioada 20-22 februarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, s-a încheiat sîmbătă seara, 22 februarie, cu Gala Laureaților. La secțiunea interpretare, în posesia Marelui Premiu a intrat Ana-Felicia Caraji. Premiul I a fost obținut de Ana-Maria Donose (Iași, România), premiul II – de Alina Huțu Călinescu (Botoșani, România) și premiul III – de Stelian Curcă (R. Moldova).

 

R. Moldova a participat la Tîrgul de Turism din România

Mai mulţi producători şi prestatori de servicii din R. Moldova au participat, în perioada 20-23 februarie, la Tîrgul de Turism al României. Prezența ţării noastre la eveniment a fost asigurată de Asociaţia Naţională pentru Turism Receptor din R. Moldova (ANTRIM), cu suportul Agenţiei de Investiţii, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), ambasadelor Suediei, Marii Britanii la Chişinău şi Ambasadei R. Moldova la Bucureşti. Delegaţia din Moldova a prezentat oferta turistică naţională, precum și cele mai noi proiecte care urmează să fie finalizate deja în luna în martie.

 

Moratoriul la cetățenie prin investiții se prelungește

Guvernul propune prelungirea moratoriului pe cetățenie prin investiție pînă în anul 2021. Premierul Ion Chicu a declarat că executivul va propune prelungirea moratoriului pentru programul Cetățenie prin investiție pînă în anul 2021. Un proiect în acest sens va fi votat săptămîna currentă de către Cabinetul de miniștri, după care va fi prezentat Parlamentului. În opinia lui Chicu, „verificările pentru candidații la cetățenie sînt cu mult mai stricte decît procedura obișnuită”, totuși, prim-ministrul consideră că „riscurile și avantajele prelungirii acestei legi sînt egale, inclusiv din punct de vedere financiar”.

 

Primăvara timpurie este periculoasă pentru bolnavii cardiaci şi cronici, afirmă medicii

Primăvara timpurie din acest an, care încalcă practic toate regulile calendaristice şi meteorologice, poate avea impact negativ asupra sănătăţii oamenilor. Cardiologii afirmă că, în mod special, la asemenea perturbaţii climaterice sînt sensibile persoanele cu maladii ale sistemului cardiovascular şi cele cronice. Potrivit specialiştilor, cei mai sensibili la schimbările climatice sînt persoanele care acuză boli de inimă, vase sangvine, oncologice, cele cu probleme de tensiune arterială, neurologice, alergice, precum şi toţi pacienţii cu maladii cronice, indiferent de clasificare. Din aceeaşi categorie fac parte şi oamenii în etate.

 

Încep lucrările de reabilitare a drumului național Hîncești–Giurgiulești

Drumul național R34 Hîncești–Leova–Cahul–Giurgiulești, cu o lungime totală de 83 km, va fi reabilitat în baza unui contract semnat vineri la Chișinău de Administrația de Stat a Drumurilor și Compania OZKA Insaat A.Ș. din Turcia. „Reabilitarea acestui tronson este esențială pentru dezvoltarea economică a țării și anume stimulează investițiile, reduce costurile de operare ale vehiculelor, facilitează circulația cetățenilor prin conexiunea dintre localități și ușurează accesul la infrastructura socială”, a declarat secretarul de stat al Ministerului economiei Mihail Lupașcu, în cadrul ceremoniei de semnare a contractului.

 

O grupare infracțională din R. Moldova a fost destructurată în Irlanda

O grupare formată din cetăţeni din R. Moldova a fost destructurată de poliţişti în nordul Irlandei. Investigatorii s-au infiltrat în cercul indivizilor şi au reuşit să obţină dovezi despre activităţile ilegale ale acestora, printre care trafic de droguri şi fraude bancare. Anchetatorii au descins la una dintre adresele frecventate de suspecţi, unde au găsit cannabis în valoare de peste un milion de euro.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru luni, 24 februarie, un curs de 19 lei şi 26 de bani pentru un euro, cu opt bani mai mult decît săptămîna trecută. Dolarul american creşte cu patru bani şi ajunge la 17 lei şi 82 de bani. Leul românesc îşi menţine preţul de patru lei. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la aceleaşi preţuri de 72 şi, respectiv, 27 de bani.