REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 septembrie 2022)

Ordinea de zi a ședinței plenare de joi a Parlamentului a fost completată

Ordinea de zi a ședinței plenare de joi, 22 septembrie, a Legislativului a fost completată. Biroul permanent a aprobat suplimentul cu subiectele propuse de comisiile parlamentare permanente. Deputații vor discuta, în prima lectură, proiectul de lege care prevede majorarea claselor de salarizare pentru asistenții sociali comunitari și asistenții parentali profesioniști cu studii superioare tehnice. Tot în prima lectură vor fi dezbătute modificări la Codul fiscal și la Legea cu privire la Procuratură. La ședința plenară de astăzi va mai fi examinat proiectul de lege cu privire la cerințele de bază în securitatea radiologică și modificări la Legea privind administrația publică locală.

 

Colaborarea militară moldo-română a fost discutată la Ministerul Apărării

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc au avut întrevederi cu șeful Statului Major al Apărării al României, generalul Daniel Petrescu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, cu ocazia desfășurării exercițiului ”Scutul de foc 2022”. În cadrul dialogului, oficialii au abordat subiecte cu privire la cooperarea bilaterală pe segment militar și perspectivele de intensificare a acesteia, reforma sectorului de apărare din R. Moldova, participarea la operaţiunile de menţinere a păcii cu mandat internațional, dar și despre situația de securitate regională.

 

Maia Sandu s-a întîlnit cu Președintele Slovaciei, Zuzana Čaputova

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit, la New York, cu Președintele Republicii Slovace, Zuzana Čaputova. Cele două șefe de stat au vorbit despre consolidarea relațiilor moldo-slovace și despre situația de securitate din regiune. Serviciul prezidențial de presă a comunicat că șefa statului i-a mulțumit Președintelui Čaputova pentru ajutorul umanitar primit de țara noastră în primăvară, destinat gestionării crizei refugiaților din Ucraina. La fel, și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de către Slovacia a demersului european al țării noastre, dar și pentru asistența primită, de-a lungul anilor, prin intermediul Agenției slovace pentru cooperare și dezvoltare internațională, „Slovak Aid”.

 

Filmul CARBON a fost propus pentru premiile Oscar

Filmul CARBON, în regia lui Ion Borș, a fost înaintat de Comitetul de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”. Decizia a fost luată chiar în ziua în care a avut loc premiera mondială a peliculei, CARBON fiind proiectat în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian (Spania). În acest an, Comitetul de selecție din R. Moldova a fost format din 17 membri, printre care regizorii Vlad Druc și Andrei Dumbrăveanu, producătorul Virgil Mărgineanu, actorul Petru Hadîrcă și compozitorul Eugen Doga.

 

Consiliul Suprem de Securitate va discuta, sîmbătă, ultimele evoluții de securitate din regiune

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru sîmbătă, 24 septembrie, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Potrivit Serviciului de presă al Președinției, membrii CSS vor discuta despre securitatea regională în contextul războiului din Ucraina.

 

Un liceu din oraşul Străşeni va fi eficientizat energetic

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, sub egida Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), a lansat un proiect de eficientizare a Liceului teoretic „Ion Vatamanu” din oraşul Străşeni. Reuniunea de inaugurare s-a desfășurat în incinta Complexului Turistic Costești, raionul Ialoveni, și a întrunit reprezentanți ai MIDR, precum şi ai autorităţilor locale şi regionale. Scopul evenimentului constă în prezentarea către factorii interesați a realizărilor și specificului procesului de dezvoltare regională în Regiunea Centru (RDC) a Republicii Moldova, precum și prezentarea portofoliului de concepte de proiecte prioritare pentru această zonă, a oportunităților de finanțare actuale și relevante pentru regiune.

 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat Programul național „Familia”

Familiile cu copii vor beneficia de suport suplimentar din partea statului în cadrul Programului național „Familia”. Inițiativa a fost lansată de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. El a anunțat despre crearea site-ului familia.gov.md, unde vor fi prezentate informații despre program, suportul acordat și datele de contact necesare. „Astfel, începînd cu luna octombrie, părinții vor primi cîte 1000 de lei lunar, pînă la vîrsta de doi ani a copilului. Acest suport va fi unul suplimentar la indemnizația unică primită la naștere și va fi plătit indiferent dacă părinții au fost asigurați social sau au avut contribuții sociale. De suportul respectiv vor beneficia 63 de mii de copii, fiind alocat un buget de 76 milioane de lei (aproximativ 3,8 mln de euro) pentru anul curent”, a spus Spatari.

 

Vremea se menține rece

Meteorologii anunță pentru astăzi cer variabil pe întreg teritoriul țării. Maximele vor oscila între +15 și +16 pe timp de zi, iar noaptea mercurul va coborî pînă la 8 grade Celsius. Pentru astăzi, la Briceni, Soroca și Edineț meteorologii anunță +13 grade pe timp de zi, iar noapte minime de pînă la +6 grade. La Ungheni, Călărași, Orhei ziua vor fi +16 grade Celsius, iar pe timp de noapte +8 grade Celsius. La Chișinău maxima zilei va fi de +16 grade Celsius, iar la noaptea vor fi +8 grade. În sudul țării, la Cahul, Comrat și Ceadîr-Lunga, meteorologii anunță +16 grade ziua, iar noaptea +10 grade Celsius.

 

La Cahul a fost inaugurat un Hub regional

La Cahul, a fost inaugurat Hub-ul Regional pentru Afaceri Sociale, care va susține crearea și dezvoltarea a 20 de întreprinderi sustenabile în domeniul antreprenoriatului social. Acesta a fost creat cu suportul financiar al UE. Noul Hub lansat va oferi suportul necesar antreprenorilor sociali din regiune și va include activități de fabricare a producției, de executare a lucrărilor sau de prestare a serviciilor pentru soluționarea unor probleme sociale, prin urmare, va genera locuri noi de muncă pentru localnici. De serviciile Hub-ului Regional pentru Afaceri Sociale din Cahul vor putea beneficia raioane Cahul, Taraclia și Cantemir. Pentru crearea Hubului, Camera de Comerț și Industrie a accesat un grant în valoare de 40.000 euro.

 

Leul a mai crescut puțin față de dolar, dar și-a întărit pozițiile și față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american 0,08 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 16 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 22 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,3813 lei pentru un dolar (-0,08 bani) și 19,2330 lei pentru un euro (-16,36 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,3821 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,3966 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 22 septembrie, constituie: 0,5248 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,8913 lei pentru 1 leu românesc și 0,3179 lei pentru 1 rublă rusească.