REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 ianuarie 2020)

Ministrul justiției declară că nu e posibilă extradarea lui Veaceslav Platon

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, susține că nu este posibilă anularea extrădării lui Veaceslav Platon. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate. "Nu e posibil să extrădezi și apoi să fie anulată extrădarea, în condițiile în care persoana este condamnată pe teritoriul R. Moldova și urmează să-și ispășească pedeapsa pe teritoriul R. Moldova, avînd și cetățeania R. Moldova", a subliniat Nagacevschi. El a mai spus că Platon încearcă să folosească instrumentul compensatoriu pentru a-și reduce din pedeapsă.

 

Un nou caz de pestă porcină a fost depistat în Rezervaţia „Pădurea Domnească”

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat marți, 21 ianuarie, despre un nou focar de pestă porcină africană (PPA) înregistrat în perioada de observaţii între 10-15 ianuarie, în Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”. Potrivit ANSA, în perioada de referinţă, în „Pădurea Domnească”, rezervaţie naturală situată de-a lungul rîului Prut, în vestul raioanelor Glodeni şi Făleşti, au fost depistaţi 35 de mistreţi morţi. Probele prelevate au arătat rezultate pozitive la PPA.

 

Șeful statului a participat la ședința organului legislativ al Găgăuziei

La invitația conducerii Adunării Populare a Găgăuziei și împreună cu bașcanul autonomiei, Irina Vlah, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a participat la ședința organului legislativ regional. Șeful statului a salutat dinamica pozitivă a cooperării dintre organele puterii de stat ale R. Moldova și ale Autonomiei Găgăuze și i-a asigurat pe deputații locali de faptul că la Chișinău se va ține cont și pe viitor de interesele și necesitățile locuitorilor Găgăuziei. Dodon a menționat că în ansamblu, a avut loc o discuție productivă pe cele mai actuale subiecte din diverse domenii ale vieții social-economice și politice a autonomiei.

 

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană

Leul moldovenesc se depreciază în raport cu moneda unică europeană. Banca Națională a stabilit pentru miercuri, 22 ianuarie, un curs de 19 lei şi 55 de bani pentru un euro, cu zece bani mai mult decît ieri. Dolarul american creşte cu cinci bani şi ajunge la 17 lei şi 60 de bani. Leul românesc creşte cu doi bani şi costă patru lei şi nouă bani. Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămîn la aceleaşi valori de 72 şi, respectiv de 28 de bani.

 

În R. Moldova se desfăşoară Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

Săptămîna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin se desfăşoară, în perioada 20-27 ianuarie, în R. Moldova. Evenimentul este organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii impactului cancerului de col uterin asupra femeilor din ţară. Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer diagnosticat la femei, constituind 6,9% din toate formele de cancer întîlnite la femei. În R. Moldova, anual, sînt înregistrate 370 de cazuri, or, circa 4200 de femei trăiesc astăzi cu această maladie.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat ședința Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat prima ședință a Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului. La eveniment au participat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, reprezentanți ai MAI, MECC, ai ASP, UNICEF, dar și specialiști din cadrul Cancelariei de Stat. Premierul a dat asigurări că subiectele ce țin de protecția drepturilor copilului vor deveni mult mai prezente pe agenda Guvernului. La ședință a fost examinată Foaia de parcurs privind combaterea violenței împotriva copiilor din țară, care include circa 50 de acțiuni. S-a convenit ca membrii Consiliului să vină cu recomandări pentru îmbunătățirea acesteia.

 

La Universitatea Agrară a fost relansat Laboratorul de hidroamelioraţii

Un laborator modern de hidroameliorații, dotat cu suportul proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova, a fost inaugurat la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM). După mai bine de 20 de ani, circa 150 de studenți, masteranzi și doctoranzi vor putea studia și vor efectua cercetări privind agricultura irigată, hidrologie, ingineria mediului, automatizarea stațiilor de pompare etc. Laboratorul modernizat de la UASM dispune de echipamente speciale, în valoare de circa 2,5 milioane de lei.

 

Numărul șomerilor a scăzut

Numărul șomerilor înregistrați oficial la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) este în scădere. Astfel, potrivit date¬lor ANOFM, pe parcursul anului trecut, 31.484 de persoane au fost înregistrate cu statut de șomer, mai puțin cu peste patru mii decît în 2018. La începutul anului, erau vacante 34.283 de locuri de muncă.