REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (22 aprilie 2020)

UNICEF a procurat echipamente de protecție pentru medicii din Moldova

UNICEF a livrat un lot de echipamente medicale și de protecție individuală pentru lucrătorii din domeniul sănătății, cu o greutate de peste 700 kg, pentru a sprijini răspunsul Guvernului Republicii Moldova la pandemia COVID-19. Valoarea totală a produselor din lot este de 116 mii de dolari. Mai mult de jumătate din acest lot a ajuns deja la Chișinău „Protejarea lucrătorilor din domeniul sănătății rămîne o prioritate”, a declarat Desiree Jongsma, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova. Donația include 649 de termometre fără contact cu infraroșu și 40.320 de măști cu grad sporit de filtrare.

 

Unele restricții impuse din cauza COVID-19 vor fi anulate

Din data de 27 aprilie, Agenția Servicii Publice va relua prestarea unor servicii, printre care perfectarea și eliberarea certificatelor de naștere și căsătorie, dar și a certificatelor de înmatriculare. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. Anunțul a fost făcut de Premierul Ion Chicu. Prestarea serviciilor respective a fost sistată din cauza COVID-19. Totodată, începînd cu ziua de 22 aprilie va fi permisă vînzarea produselor în regim catering și la pachet.

 

Peste 1400 de moldoveni vor fi repatriați, în următoarele zile, pe cale aeriană

În următoarele zile, 1420 de cetățeni moldoveni vor fi repatriați pe cale aeriană. Anunțul a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Este vorba de cetățenii Republicii Moldova incluși în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare. Prioritate vor avea studenții, persoanele aflate la tratament medical și cetățenii aflați în dificultate. Astfel, în perioada 22-26 aprilie, două companii aeriene moldovenești vor efectua curse charter din Paris, Nice, Milano, Barcelona, Londra și Moscova.

 

66 de cazuri noi de COVID-19 au fost înregistrate în Moldova

Încă 66 de noi cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în Republica Moldova, după ce marți, 21 aprilie au fost procesate 241 de probe. În total, pînă în prezent au fost confirmate 2 614 cazuri. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Cele mai multe cazuri de infectare, 20 la număr, au fost înregistrate în stînga Nistrului, 17 la Chișinău, la Fălești și Soroca cîte șase cazuri noi. În total, au fost tratate 505 persoane, iar 72 au decedat. Premierul Ion Chicu a precizat că la ședința Comisiei Situații Excepționale s-a discutat și despre o posibilă majorare a numărului de curse charter spre R. Moldova. “Dacă situația rămîne la fel, iar numărul de cazuri nu va crește, ne dorim ca de vineri să relaxăm unele restricții pentru agenții economici dar și pentru cetățeni”, a conchis premierul.

 

Peste 100 milioane de lei vor fi acordați pentru susținerea mediului de afaceri

Ministerul Economiei și Infrastructurii a prezentat măsurile imediate pentru susținerea mediului de afaceri afectat de criza pandemică, precum și politicile pentru perioada post criză. La prima etapă, pentru susținerea de urgență a întreprinderilor, au fost aprobate măsuri fiscale și financiar-bancare, precum și un mecanism de subvenționare a companiilor pentru a păstra locurile de muncă și limita disponibilizările. La etapa a doua, a fost creată o platformă pe care se elaborează un plan de acțiuni consolidat pentru a reporni economia printr-o serie de programe. Astfel, vor fi puse la dispoziție granturi și finanțări prin intermediul programelor active ale Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) în valoare totală de circa 100 milioane lei, din resursele bugetare și europene. De asemenea, femeile antreprenoare vor beneficia de granturi începînd cu 165 000 lei pînă la 1 649 000 lei pentru procurarea echipamentului tehnologic și a utilajelor, soluții software, dezvoltare și consultanță.

 

Încă 52 de persoane aflate în căutare au fost reținute de polițiști

Alte 52 de persoane aflate în căutare au fost reținute de poliția capitalei în perioada 11 aprilie – 20 aprile. Dintre acestea, 33 de persoane se aflau în urmărire penală pentru comiterea furturilor, circulaţia ilegală a drogurilor, huliganism și alte infracțiuni. Alte 19 persoane figurau ca debitori de stat.

 

S-a dat start programului de educație parentală la distanță pentru familiile cu copii de 0-7 ani

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Reprezentanța UNICEF în Republica Moldova, au demarat programul de educație parentală la distanță pentru familiile cu copii de 0-7 ani, care va fi realizat de către cadrele didactice din instituțiile de educație timpurie din țară. Secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu, a menționat că programul de educație parentală la distanță răspunde necesității părinților/ îngrijitorilor de a-și ajuta copiii și în condiții de criză. Reprezentantul UNICEF în Republica Moldova, Desiree Monique Jongsma, a afirmat că instruirile demarate vin să ajute cadrelor didactice din instituțiile de educație timpurie să asimileze modalități de lucru online cu familia pentru a o împuternici cu abilități și competențe parentale pozitive.