REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (18 noiembrie 2020)

Fără brad, concerte şi tîrguri de Crăciun în capitală, anunţă premierul Ion Chicu

Fără tradiţionalul brad dedicat sărbătorilor de iară şi fără tîrguri de Crăciun în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Anunţul a fost făcut de către prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu. „Primăria va organiza ceva în scuarul Catedralei. Nu va fi tîrgul de Crăciun. Guvernul nu va organiza tîrgul de Crăciun şi din cîte am înţeles de la colegii de la cancelarie, nici acel brad renumit care este în fiecare an poziţionat în faţa Guvernului, nu va fi”, a declarat Ion Chicu. El susţine că tradiţionalul brad care era amplasat şi împodobit în straie de sărbătoare în centrul capitalei, va fi înlocuit cu brazii deja existenţi din preajma Arcului de Triumf.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1069 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3115 teste, fiind confirmate 1069 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care 10 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în țară au fost înregistrate 90912 cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 82 sînt lucrători medicali: medici-30, asistenți medicali-42, personal auxiliar-10. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3154 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 241 în stare extrem de gravă (57 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată).

 

Au fost propuși parlamentului doi candidați pentru funcția de viceguvernator al BNM

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, propune parlamentului desemnarea în funcția de viceguvernator a lui Constantin Șchendra și a Maiei Pîrcălab, în legătură cu expirarea mandatelor a doi viceguvernatori. Constantin Șchendra și Maia Pîrcălab au o bogată experiență în domeniul financiar-bancar, iar în ultimii ani activează în cadrul Băncii Naționale. La selectarea acestora s-a ținut cont exclusiv de criteriile stabilite în Legea cu privire la Banca Națională: integritate profesională, o bună reputație, experiență în domeniu.

 

Regiunea de Nord este susţinută de Letonia în diminuarea urmărilor pandemiei

Letonia oferă regiunii de nord a R. Moldova suport pentru diminuarea urmărilor generate de pandemia COVID-19, în cadrul proiectului „Sprijin pentru dezvoltarea regiunilor Moldovei prin îmbunătățirea rezilienței acestora în situații de urgență și atenuarea consecințelor pe termen lung ale COVID-19”. Proiectul este implementat din vară şi urmează să fie finalizat în luna decembrie 2020.

 

Droguri în valoare de 300 mii de lei au fost ridicate de polițiștii din nordul țării

Bani și droguri în valoare de 300 mii de lei au fost ridicate de oamenii legii din nordul țării de la doi bărbați din Bălți. Potrivit poliției, cei doi bărbați ar fi procurat și păstrat droguri în proporții deosebit de mari în perioada anilor 2019-2020, pe care le realizau persoanelor cunoscute din Bălți și capitală. Suspecții au fost reținuți pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă de la 7 la 15 ani de pușcărie.

 

Leul moldovenesc s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul a cedat dolarului american încă 0,24 de bani, iar monedei unice europene – aproape 7,5 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 18 noiembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,1103 lei pentru un dolar (+0,24 bani) și 20,3227 lei pentru un euro (+7,47 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,1079 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,2480 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 18 noiembrie, constituie: 0,6085 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1709 lei pentru 1 leu românesc și 0,2238 lei pentru 1 rublă rusească.

 

77 de proiecte investiționale au fost selectate pentru finanțare din FNDAMR

Directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Vadim Curmei, a declarat că în anul 2020 au fost lansate două apeluri de recepționare a cererilor de acordare a subvenției în avans pentru dezvoltarea mediului rural. „Astfel, unitățile administrativ-teritoriale de nivelul întîi au depus mai multe dosare și ca rezultat, ponderea acestora din totalul dosarelor recepționate a constituit 88,4%. Conform datelor procesate, au fost selectate spre finanțare 77 proiecte investiționale în sumă de 66,2 mil. lei cu planificarea investiților în dezvoltarea localităților de circa 100 mil. lei.

 

CEC neagă orice discrepanțe între datele despre totalizarea rezultatelor turului II de scrutin prezidențial

Comisia Electorală Centrală neagă orice discrepanțe între datele despre totalizarea rezultatelor turului II de scrutin prezidențial. Prin intermediul unui comunicat de presă, instituția precizează că în conformitate cu prevederile Codului electoral, după expirarea timpului rezervat votării, rezultatul numărării voturilor se consemnează într-un proces-verbal care se semnează de toți membrii biroului electoral al secției de votare. Acesta se întocmește în mai multe exemplare, în prezența membrilor biroului, reprezentanților concurenților electorali și a altor persoane autorizate.

 

În Chișinău ar putea fi implementate noi restricții anti-COVID

Purtarea măştii peste tot în spaţiul public, chiar şi pe stradă, ar putea deveni obligatorie la Chişinău, iar activitatea unor agenţi economici ar putea fi sistată din cauza numărului foarte mare de infectări cu COVID-19. Sînt doar cîteva dintre restricţiile ce ar putea fi impuse pînă la sfîrşitul săptămînii de Comisia Municipală pentru Sănătate Publică.. Noile măsuri sînt luate în calcul în condiţiile în care secţiile de terapie intensivă pentru bolnavii cu COVID-19 nu mai au locuri libere. „Alegerile au trecut şi trebuie să revenim în forţă la anumite măsuri restrictive.”, a spus şeful adjunct al Direcţiei municipale în sănătate, Boris Gîlca.