REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (17 februarie 2020)

Pentru reabilitarea și reconstrucția drumurilor vor fi direcționate 14 miliarde de lei

Valoarea totală a drumurilor pe care vrea să le reabiliteze Ministerul economiei în acest an are un cost estimativ de 14 miliarde de lei. Ministrul de resort, Anatol Usatîi, a prezentat proiectele de reabilitare și reconstrucție a drumurilor din R. Moldova, pentru zece dintre aceste proiecte licitațiile fiind lansate. Este vorba de drumurile Bălți – Fălești, Morozeni, drumul de ocolire a municipiului Chișinău, sectorul 2 și 3, Căușeni – Ștefan – Vodă, Tudora Palanca, Tvardița – Ceadîr Lunga, Lozova, Delacău – Bulboaca, Sagaidacul Nou – Mihailovca, Mihailovca – Cimișlia.

 

A fost stabilită ordinea de evoluare a interpreților la Finala națională Eurovision 2020

Cei 20 concurenți care au fost acceptați în Finala națională a Concursului Eurovision 2020 au participat la procedura de extragere a numărului de intrare pe scenă. Finala națională a concursului va avea loc pe 29 februarie. Potrivit organizatorilor, în urma tragerii la sorți, interpretul Denis Midone cu piesa „Like a champion” va fi cel care va deschide Finala națională, fiind urmat de Natalia Gordienco cu piesa „Prison”, care a extras numărul 2 şi Geta Burlacu cu piesa „Răspunde”, care va evolua pe scenă cu numărul 3.

 

Ion Chicu a vizitat satul Volintiri din raionul Ștefan Vodă

Prim-ministrul Ion Chicu a mers sîmbătă în satul Volintiri, raionul Ștefan Vodă, situat în apropiere de frontiera cu Ucraina, unde s-a întîlnit cu conducerea raionului, consilierii locali, mai mulți primari ai satelor din regiune - Popeasca, Ermoclia, Feștelița, Copceac, Ștefănești ș.a.. Autoritățile locale au informat premierul despre dificultățile cu care se confruntă localitățile din regiune și au vorbit despre oportunitățile de dezvoltare. Au fost abordate problema migrației, cele ale infrastructurii și tendințele demografice îngrijorătoare.

 

ANOFM a publicat clasamentul celor mai bine plătite locuri de muncă vacante din R. Moldova

În R. Moldova sînt locuri de muncă pentru care se oferă 50 mii de lei. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă /ANOFM/ a publicat clasamentul celor mai bine plătite locuri de muncă vacante înregistrate la data de 14 februarie 2020. Astfel, cel mai plătit loc de muncă declarat de agenții economici este înregistrat la o vinărie din Hîncești: pentru poziția de agent vînzări se oferă un salariu de 50 mii de lei. Clasamentul celor mai plătite joburi este continuat cu funcțiile vacante de programatori, pentru care se va achita un salariu de 30 mii de lei. Un salariu maxim de 27 mii de lei se oferă pentru cei mai buni operatori de telecomunicații. Salarii de 20 mii de lei este oferit pentru însoțitori de bord, ingineri tehnologi în domeniul controlului calității ș.a.

 

Anatol Usatîi a avut o întrevedere cu Ambasadorul Indoneziei

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Indonezia acreditat în România și R. Moldova, Muhammad Amhar Azeth. Întrevederea de astăzi a oferit ocazia de a trece în revistă cele mai importante aspecte de actualitate ale agendei bilaterale. Oficialii au discutat despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul economic, educațional și socio-cultural dintre țări, diversificarea relațiilor economice, sprijinirea mediului de afaceri. Volumul comerțului exterior al R. Moldova cu Indonezia, în perioada ianuarie-noiembrie 2019 a înregistrat suma de 17,49 milioane USD.

 

Primăria Chișinău va organiza tîrguri de primăvară

Primăria Chișinău va organiza locuri autorizate pentru comercializarea mărțișoarelor, suvenirelor și florilor de grădină. Primarul general Ion Ceban a semnat o dispoziție prin care a solicitat preturilor de sector organizarea locurilor autorizate pentru desfășurarea tîrgurilor de primăvară. Potrivit acestei dispoziții, preturile de sector vor stabili locurile de comercializare și vor autoriza activitățile de comerț pentru desfășurarea acestor tîrguri de primăvară, care sînt prevăzute să aibă loc în perioada 13 februarie - 10 martie 2020.

 

Situaţia moldovenilor de pe nava „Diamond Princess” este bună

Ambasada R. Moldova în Japonia continuă monitorizarea situației vasului de croazieră „Diamond Princess”, ancorat în portul nipon Yokohama, și se află în legătură directă cu cetățenii ţării noastre, starea cărora este bună. Despre aceasta a declarat Ministerul de externe de la Chişinău. Potrivit ministerului, Secția consulară a ambasadei a identificat trei cetățeni moldoveni (doi bărbați și o femeie) la bordul navei, doi dintre care dețin cetăţenie dublă – a Republicii Moldova și României, iar starea lor de sănătate este bună.

 

BNM își deschide ușile pentru viitorii specialiști ai țării

,Peste 100 de studenți și masteranzi ai instituțiilor de învățămînt superior din țară sînt așteptați marți, 18 februarie, la Banca Națională, unde vor avea ocazia de a cunoaște activitatea băncii. Aceasta va avea loc în cadrul evenimentului Ziua carierei la BNM, organzat în premieră de către instituție. Evenimentul face parte dintr-un șir de măsuri pe care BNM și le propune pentru a comunica mai intens cu tineretul studios și pentru a oferi un început de carieră pentru cei mai temerari.

 

O tînără din R. Moldova a fost găsită moartă în Italia

O tînără originară din R. Moldova, care lucra în calitate de îngrijitoare la o bătrînă din Italia, a fost găsită spînzurată în dimineața zilei de 15 februarie. Corpul neînsuflețit a fost găsit în casa bătrînei din localitatea Ruffano, provincia Lecce. Prima versiune analizată de oamenii legii ar fi un suicid. Potrivit presei italiene, femeia avea 33 de ani. Oamenii legii au inițiat investigații pentru a stabili ce a determinat-o pe femeie să recurgă la suicid.

 

Leul moldovenesc se va aprecia

La începutul săptămînii de muncă, leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin față de dolar și și-a întărit și mai mult pozițiile față de euro.Astfel, Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 17 februarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6844 lei pentru un dolar (-2 bani) și 19,1655 lei pentru un euro (-6,23 bani), în timp ce în perioada 14-16 februarie acesta a fost egal cu 17,7044 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,2278 lei pentru un euro. Rata oficială de schimb valutar pentru alte monede, pentru 17 februarie, constituie: 0,7227 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0185 lei pentru 1 leu românesc și 0,2783 lei pentru 1 rublă rusească.