REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (15 octombrie 2020)

A început tipărirea buletinelor de vot pentru prezidențiale, care vor fi distribuite secțiilor de votare din diasporă

Comisia Electorală Centrală /CEC/ a început tipărirea buletinelor de vot pentru cele 139 secții de votare deschise peste hotarele țării. Potrivit Serviciului de presă al CEC, în total, vor fi tipărite 556 mii de buletine de vot, dintre care 467 600 în limba română şi 88 400 în limba rusă. Buletinele de vot se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) de culoare gri afumat, vor avea lungimea de 236 mm și lățimea de 140 mm. Prețul unui buletin de vot este de 0,192 lei.

 

1149 de cazuri de COVID-19 s-au înregistrat în ultimele 24 ore

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3976 de teste, fiind confirmate 1149 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 64 424 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 83 sînt lucrători medicali: medici - 33, asistenți medicali - 33, personal auxiliar - 17. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 753 se află în stare gravă (dintre care 39 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1543 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Circa 50 de companii din R. Moldova, România și Ucraina participă la Expozițiile MOLDAGROTECH şi FARMER – 2020

Prim-ministrul Ion Chicu a participat ieri la ceremonia de inaugurare a Expozițiilor internaționale specializate MOLDAGROTECH şi FARMER – 2020. În acest an, evenimentul se desfășoară pe teritoriul „Institutului de Fitotehnie" din Porumbeni, într-un format nou. Premierul a catalogat expoziția ca fiind o platformă eficientă de dialog între fermieri, companii agricole, producători și furnizori de echipamente și materiale pentru agricultură, autorități publice centrale și locale, dar și mediul științific. Expozițiile Internaționale specializate MOLDAGROTECH și Farmer se desfășoară în acest an în perioada 14-17 octombrie 2020. La eveniment participă circa 50 de companii din Republica Moldova, România și Ucraina.

 

Un simpozion științific dedicat patrimoniului cultural va avea loc la Biblioteca Națională

În contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului 2020, Biblioteca Națională în colaborare cu Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove organizează în perioada 15-16 octombrie Simpozionul Științific Național cu genericul ”Biblioteca Națională – liant dintre patrimoniul cultural și educație”. În cadrul evenimentului vor prezenta comunicări bibliotecari, preoți, muzeografi, experți în domeniul patrimoniului cultural și educației. Manifestarea va fi transmisă în mediul on-line. Vineri, 16 octombrie, participanții la simpozion vor efectua un pelerinaj la Mănăstirea Căpriana.

 

Pe 16 mai 2021, în comuna Hîrtop, raionul Cimișlia vor fi organizate alegeri locale noi

Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru 16 mai 2021, desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al comunei Hîrtop, raionul Cimișlia. Încetarea înainte de termen a mandatului de primar a survenit în legătură cu demisia acestuia.

 

Accesul în secțiile de votare va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască

Accesul în secțiile de votare şi sediul organelor electorale va fi permis doar alegătorilor care vor purta mască de protecție. Biroul electoral va oferi, cu titlu gratuit, cîte o mască de protecție fiecărui alegător. Totodată, alegătorii care vor prezenta simptome de COVID-19 și vor veni la vot pînă la ora 15.00 nu vor fi admiși în secții, dar vor fi înscriși în lista pentru votare la domiciliu.

 

În 35 de unități teritorial-administrative din ţară a fost anunţat Cod Roșu de alertă

În 35 de raioane din R. Moldova, inclusiv capitala şi municipiul Bălți, începînd cu 13 octombrie, se va menține stare de urgență în sănătate publică, deoarece în aceste unități teritorial-administrative este activ Codul Roșu de alertă, conform hotărîrii nr. 34, emisă în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Printre localităţile de Cod Roșu sînt municipiile Chişinău, Bălți, Cahul, Comrat şi practic toate raioanele, afară de Hîncești, Leova şi Soroca, unde este instituit Cod Portocaliu de alertă.

 

Curs valutar pentru 15 septembrie: Euro și dolarul, în scădere

Banca Națională a Moldovei a stabilit pentru astăzi, 15 octombrie 2020, cursul oficial de schimb al monedei europene la 19,96 lei, iar al dolarului - 16,93 de lei. Leul românesc valorează 4 lei și 9 bani. Hrivna ucraineană și rubla rusească costă 59 și, respectiv, 21 de bani.

 

Reguli noi pentru moldovenii care vor să meargă în Italia

Cetățenii R. Moldova au dreptul de a intra în Italia dacă au permis de ședere valabil în țara respectivă (Permesso di soggiorno), primit înainte de 9 iulie, anul curent. Dreptul de a intra în Italia îl au și rudele de gradul I ai cetățenilor menționați. Anunțul a fost făcut pe pagina web a companiei Air Moldova. Toți pasagerii care sosesc în Italia din Moldova vor trebui să prezinte un test negativ pentru COVID-19, efectuat cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în Italia. De asemenea, aceștia sînt obligați să se plaseze în carantină pentru 14 zile.

 

Naționala de fotbal a cedat Sloveniei cu 0-4

Selecționata de fotbal a Moldovei a suferit a treia înfrîngere consecutivă în Liga Națiunilor. ”Tricolorii” au cedat de această dată la scor în fața Sloveniei, cu 0-4. Slovenii au condus la pauză deja cu 3-0. Pe 15 noiembrie, Moldova va găzdui Grecia, iar pe 18 noiembrie vom juca în deplasare cu Kosovo.