REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (14 aprilie 2020)

Legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea a fost declarată neconstituțională

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională Legea nr. 56 din 2 aprilie 2020 privind instituirea unor măsuri de susţinere a cetăţenilor şi a activităţii de întreprinzător în perioada stării de urgenţă, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului. Ședința a durat mai mult de cinci ore. Judecătoarea Liuba Șova a precizat că judecătorul Eduard Ababii a avut o opinie separată pe care o va face publică ulterior. Curtea Constituțională a examinat patru sesizări care solicitau controlul constituționalității Legii 56 din 2 aprilie 2020, care au fost depuse de către deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca, Dinu Plîngău, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu și Alexandru Oleinic.

 

Vacanţa forţată a bugetarilor a fost extinsă pînă pe 24 aprilie

Angajaţii instituţiilor bugetare vor sta acasă pînă la 24 aprilie, după ce Comisia pentru Situații Excepționale a decis extinderea vacanței forțate a angajaților la stat. Aceste zile libere vor fi remunerate. „Totodată, ziua de 27 aprilie, care trebuia să fie liberă pentru Paştele Blajinilor se transferă pentru 8 iunie, care va fi nelucrătoare, astfel încît creştinii să poată merge la cimitire. Acestea sînt dispoziţii valabile dacă Comisia nu va extinde şi pentru cealaltă săptămînă vacanţa forţată”, a declarat la finele şedinţei președintele Comisiei, prim-ministrul Ion Chicu. Ca şi pînă în prezent, se vor afla în vacanţă forţată toate structurile bugetare, cu excepţia celor din domeniile medical, al sănătăţii publice, apărării, menţinerii ordinii publice şi securităţii.

 

Statul va acoperi dobînzile bancare pentru agenții economici care au luat credite

Statul va acorda un suport suplimentar agenților economici care înregistrează pierderi în perioada pandemiei. Anunțul a fost făcut de Președintele țării, Igor Dodon după ședința săptămînală de luni cu speakerul și premierul. Șeful statului a precizat că este vorba despre creditele ce vor fi luate pînă la finele acestui an. ”Volumul total al fondului de remunerare a muncii pe întreprindere pentru trei luni în caz dacă vor lua credit, fie pentru achitarea salariilor, fie pentru mijloace circulante, dobînzile vor fi acoperite din bugetul de stat. Este vorba despre dobînzile la creditele bancare pînă pe data de 31 decembrie 2020”, a spus președintele.

 

Numărul cazurilor noi de COVID-19 a scăzut

Numărul noilor cazuri de COVID-19 a scăzut. Astfel, luni, 13 aprilie autoritățile au anunțat că au fost înregistrate 50 de noi infectări din totalul a 273 de probe procesate. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că din cele 50 de cazuri noi, doar două sînt de import din Polonia și Spania și restul sînt cu transmitere locală. Cele mai multe au fost confirmate la Chișinău, Glodeni, Fălești și în stînga Nistrului.

 

Toți medicii din capitală vor fi testați la COVID-19

Toți medicii care activează în instituțiile medico-sanitare publice din capitală, antrenate în tratarea coronavirusului de tip nou, vor fi testați la infecția COVID-19. Anunțul a făcut primarul general, Ion Ceban. Solicitarea edilului are loc după constatarea rezultatelor pozitive la testul COVID-19 în cazul a 15 medici din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice municipale. Ion Ceban a precizat că municipiul a beneficiat de o donație de teste la anticorpi de fabricație americană, iar un laborator de la o clinică privată, va face testările în rîndul cadrelor medicale, începînd de luni, 13 aprilie 2020, conform unui orar stabilit. Testarea medicilor va începe de la Spitalul de boli contagioase pentru copii, prima instituție medicală municipală care a primit pacienți cu COVD-19.

 

Centrul de găzduire a persoanelor fără adăpost din capitală a intrat în carantină

Centrul de găzduire și orientare a persoanelor fără domiciliu stabil din capitală a fost pus în carantină, după înregistrarea unui caz confirmat de COVID, printre beneficiarii instituției. Informații în acest sens a prezentat Tatiana Bucearschi, șefa Direcției generale asistență socială și sănătate, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale. Potrivit Direcției asistență socială și sănătate, o persoană aflată în izolatorul Centrului de găzduire a fost depistată cu simptome specifice coronavirusului. Persoana a fost transportată la Centrul de triere COVID-19, unde a fost confirmat diagnosticul. Totodată, persoanele care au intrat în contact cu persoana respectivă, precum și lucrătorii medicali din cadrul Centrului de găzduire, vor fi testați la coronavirus.

 

Un deputat a confirmat că se află în autoizolare

Deputatul independent Alexandru Oleinic confirmă că se află în autoizolare la domiciliu. Reacția alesului poporului a venit după anunțul magistraților Curții Constituționale care au menționat lipsa lui Oleinic de la ședința înaltei Curți, fiind „în autoizolare, din cauza unor suspiciuni de coronavirus”. Deputatul susține că decizia de a se autoizola a luat-o începînd cu ziua de 6 aprilie curent și vine drept urmare a unor contacte cu persoane care l-au anunțat că ar avea ”unele probleme de sănătate”.

 

Oraşul Glodeni va intra din 14 aprilie în regim de carantină

Oraşul Glodeni a intrat marți, 14 aprilie, în regim de carantină, după ce 99 de persoane din localitate s-au infectat cu COVID-19. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. „Regimul de carantină şi-a arătat efectul la Soroca şi Ştefan Vodă, unde a fost instituită carantină o săptămînă în urmă şi avem deja o dinamică încurajatoare. Credem că şi la Glodeni vom putea lua sub control evoluţia epidemiei”, a explicat prim-ministrul Ion Chicu, după şedinţa Comisiei. În prezent, regim de carantină funcționează în municipiul Soroca, în oraşul Ștefan Vodă, în satele Carahasani și Talmaza din raionul Ștefan Vodă. De asemenea, carantină este instituită prin decizie locală la Sîngerei.

 

Un bărbat s-a aruncat de la etajul zece al unui bloc din capitală

Un bărbat în vîrstă de 45 de ani a decedat după ce s-a aruncat în gol de la etajul zece al unui bloc de locuit din capitală. Tragedia a avut loc în seara zilei de duminică, 12 aprilie, pe strada Florilor din sectorul Rîșcani al capitalei. Potrivit poliției, în urma examinării medico-legale, pe corpul bărbatului nu au fost depistate semne de moarte violentă. În același timp, oamenii legii au stabilit că victima făcea abuz de alcool. Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele producerii tragediei, dar și motivele care l-au făcut pe bărbat să recurgă la acest gest.