REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13mai 2020)

Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice va fi marcată anul curent online

Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice va fi marcată anul curent, cu începere de astăzi, online. ”Avînd în vedere contextul actual, marcat de pandemie, nu putem celebra ca de obicei, adunîndu-ne împreună pentru a practica diverse activități sportive. Așa cum în această perioadă digitalizarea a devenit un mecanism indispensabil și pentru domeniul sportului, Olympic Fest din acest an a fost conceput într-un mod diferit – printr-o ediție online”, se remarcă într-un comunicat difuzat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS). Evenimentul se va desfășura pînă pe 23 mai current.

 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a lansat rubrica ”Exponatul Zilei”

În contextul crizei provocate de pandemie, dar și a apropierii Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată pe 18 mai, și Nopții Europene a Muzeelor, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală (MNEIN) propune publicului să cunoască mai profund colecțiile sale, în regim on-line, care cuprind pese de unicat, prin intermediul rubricii „Exponatul Zilei”. Directorul instituției, Petru Vicol, a menționat că în cadrul acestei rubrici vor fi postate zilnici imagini și descrieri accesibile ale multor piese pe care vizitatorii le-au văzut în expoziția permanentă, însă, probabil, nu le cunoaște istoria și semnificațiile.

 

Mai multe companii din R. Moldova vor fi finanţate prin intermediul Programului „PARE 1+1”

Douăzeci şi şapte de proiecte investiționale noi, create de lucrătorii migranți sau rudele acestora, vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, gestionat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Valoarea totală a proiectelor este de 6,66 milioane de lei, sumă care, ulterior, va contribui la atragerea în economie a circa 16,13 milioane de lei investiții.

 

Austria a oferit un lot de ajutor pentru salvatori

Austria a donat un lot de echipament care conține mijloace de protecție necesare prevenirii răspîndirii COVID – 19 pentru angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI. La ceremonia de transmitere a donației a participat șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Mihalko, ambasadorul Republicii Austria, Christine Freilinger, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tatiana Molcean, și secretarul de stat, Sergiu Golovaci. Oficialii au menționat importanța consolidării eforturilor în lupta cu pandemia, dar și necesitatea susținerii oamenilor care au misiunea de a lupta în prima linie cu noul corona virus.

 

Pentru modernizarea Pieței Centrale din capitală este nevoie de circa 60 milioane de lei

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat conceptul de modernizare al Î.M. Piața Centrală și a declarat că din cele cinci hectare pe care se află amplasată întreprinderea municipală, două sînt deja privatizate. Ceban a adăugat că rețelele sanitare, canalizarea și apeductele, au fost construite în urmă cu 25-30 de ani și nu corespund normelor sanitare aflate în vigoare. “Este absolut nevoie de modernizarea Pieței Centrale pentru că reprezintă un risc sporit de infecție”. Suma pentru modernizarea Î.M. Piața Centrală este de aproximativ 60 milioane de lei, a specificat Ceban.

 

Leul pierde în fața dolarului

Euro a urcat în cotațiile oficiale cu 12 bani, iar dolarul cu 8 bani, comparativ cu ziua de ieri. Leul moldovenesc se depreciază astăzi în raport cu toate principalele valute de referință. La cursul valutar anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru miercuri, 13 mai, un dolar american este cotat cu 17,97 lei, un euro – cu 19,47 lei, o hrivnă ucraineană – cu 67 de bani, un leu românesc – cu 4,03 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 24 de bani.

 

Un poliţist şi-a pierdut viaţa, după ce a derapat cu maşina de pe traseu

Un poliţist de 43 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce a derapat cu maşina de pe traseu și s-a izbit violent într-un copac. Accidentul s-a produs aseară, în apropierea satului Holercani, raionul Dubăsari. Potrivit oamenilor legii, acesta se afla singur în maşină şi, la un moment dat, ar fi pierdut controlul volanului. Impactul a fost atît de puternic, încît conducătorul a decedat pe loc. La faţa locului s-a deplasat o ambulanţă, însă medicii doar au constatat decesul. Bărbatul era angajat al Inspectoratului de poliţie Dubăsari şi activa în poliție de 15 ani. Era căsătorit și avea la întreținere trei copii.

 

Poliţia va reacţiona mai rapid în situaţii de criză, datorită unui sistem Intranet

Angajaţii poliţiei, din toată ţara, vor comunica pe o platformă Intranet. Aceasta va fi creată în baza unui studiu de fezabilitate elaborat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu sprijinul financiar al Guvernului Statelor Unite ale Americii. Platforma va uni într-o reţea unică toţi cei circa 9000 de angajaţi şi va oferi conexiune directă la bazele de date ale poliţiei.

 

Munca la distanță ar putea fi reglementată în Codul muncii

Codul muncii al R. Moldova ar putea fi modificat astfel încît să reglementeze și munca la distanță. În contextul stării de urgență provocate de virusul COVID-19, Ministerul sănătății a propus spre discuții un proiect de modificare a Codului muncii, care reglementează serviciile prestate de angajați de la distanță. Pînă acum, în lege nu era prevăzută această posibilitate. Proiectul de lege prevede completarea art. 73 din Codul muncii cu un alineat nou, în care este prevăzută posibilitatea ca în cazul în care salariatul nu poate presta servicii la locul de muncă, acesta poate munci de la distanță „în perioada stării de urgenţă, calamităţilor naturale sau tehnogene, epidemiilor, pandemiilor”.

 

Moldovenii care și-au rezervat vacanțe cer rambursarea banilor

Aproximativ 40% din numărul turiștilor care au sejururi rezervate sînt gata să-și reprogrameze vacanța sau să „înghețe” banii în contul companiei de turism cu scopul de a-i folosi pentru un sejur ulterior. 60% dintre turiști solicită rambursarea imediată a banilor, potrivit Asociației Naționale a Agenților Economici de Turism din Moldova, care menționează că operatorii își doresc să întoarcă turiștilor banii, dar au nevoie de mai mult timp pentru a reuși acest lucru. Asociația îndeamnă turiștii să fie înțelegători pentru a găsi cea mai potrivită soluție.

 

Doi moldoveni, preluați de ambulanță imediat după intrarea în țară

Doi cetățeni reveniți din afara țării au fost preluați de ambulanță chiar la frontiera țării, deoarece au prezentat stare subfebrilă, iar conform procedurilor de operare a fost anunțat Serviciul de Urgență 112, care a și preluat persoanele pentru verificări medicale. Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 2.847 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în R. Moldova - 1.663 traversări persoane, dintre care 862 treceri la frontiera moldo-română, 586 treceri la frontiera cu Ucraina și 215 treceri aeriene.