REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 octombrie 2020)

Mai mulți deputați solicită autorităților să permită comercializarea vaccinului antigripal în farmacii

Mai mulți deputați solicită autorităților să permită comercializarea vaccinului antigripal în farmacii. Un demers în acest sens a fost depus la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și la Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului, Ghenadie Buza. Potrivit sursei citate, supraîncărcarea sistemului de sănătate și evitarea infecției cu COVID-19 determină necesitatea urgentă de a oferi populației acces liber la vaccinul gripal.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 467 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 1877 de teste, fiind confirmate 467 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care unul de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 62 618 de cazuri de COVID-19. Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), din numărul total de cazuri, 19 sînt lucrători medicali: medici - 7, asistenți medicali - 7, personal auxiliar - 5. Starea de sănătate a persoanelor infectate arată în felul următor: 819 se află în stare gravă (dintre care 43 de pacienți sînt conectați la aparate de respirație asistată), 1871 în stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi sînt în stare satisfăcătoare.

 

Conducerea CEC a avut o întrevedere introductivă cu reprezentanții misiunii CSI

Președintele CEC, Dr. Dorin Cimil și secretarul CEC, Maxim Lebedinschi, au avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii de observare a Comunității Statelor Independente (CSI). Oficialii au discutat despre acțiunile întreprinse de CEC în vederea organizării și desfășurării alegerilor prezidențiale, pînă la etapa actuală, accentul fiind pus pe procesul de stabilire a numărului secțiilor de votare, organizarea alegerilor peste hotarele țării, examinarea contestațiilor, precum și măsurile întreprinse în scopul protejării tuturor participanților la procesul electoral în perioada de criză epidemiologică.

 

Autoritățile au mai identificat 200 de paturi pentru bolnavii de COVID-19

Centrul „COVID-19 Chișinău" de la MoldExpo și-a extins capacitatea cu 200 de locuri de staționar, dintre care 20 de terapie intensivă, pentru persoanele testate pozitiv cu noul tip de virus. Potrivit Serviciului de presă al municipalității, centrul a fost dotat cu paturi, mobilier și componente necesare pentru îngrijirea pacienților. De asemenea, în interiorul clădirii au fost amenajate două blocuri sanitare, iar fiecare sector a fost dotat cu apă caldă menajeră.

 

Progresele parteneriatului ONU - R. Moldova au fost evaluate în cadrul unei ședințe comune

Premierul Ion Chicu a co-prezidat alături de coordonatorul rezident ONU, Simon Springett, cea de-a patra ședință a Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat Organizația Națiunilor Unite (ONU) – R. Moldova pentru Dezvoltare Durabilă 2018-2022. La eveniment au participat membrii Comitetului de coordonare a Cadrului de Parteneriat ONU-RM, precum și reprezentanții agențiilor ONU în țara noastră. În cadrul reuniunii au fost trasate progresele realizate în anul 2019 în contextul Cadrului de Parteneriat ONU – R. Moldova, planurile de lucru comune pentru anul 2020, dar și cele care urmează a fi implementate în contextul Planului de acțiuni pentru răspuns la COVID-19.

 

R. Moldova va produce preparatul Remdesevir, folosit în tratamentul Covid-19

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale anunță că se află în discuții avansate cu producătorii autohtoni, dar şi cu autorităţile din alte state pentru a putea în cel mai scurt timp produce preparatul Remdesevir. Acesta este folosit în cazurile mai complicate în tratamentul Covid-19 în Uniunea Europeană și SUA. „ Asta înseamnă în primul rînd asigurarea cu acest preparat într-un termen foarte rapid: în momentul în care este solicitat, produsul este prezent”, a declarat directorul Agenției Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc.

 

Cazul răpirii și privării de libertate a celor patru cetățeni moldoveni este monitorizat de autorități

Prim-ministrul Ion Chicu a condus o ședință de lucru în cadrul căreia au fost readuse în discuție cazurile de răpire și privare de libertate a celor patru cetățeni moldoveni de către structurile nerecunoscute din regiunea transnistreană. Autoritățile au discutat despre ultimele evoluții pe cazurile produse în perioada 7-8 octombrie curent, inclusiv acțiunile întreprinse în acest sens. Doar două persoane din cele patru se regăsesc la domiciliul lor din stînga Nistrului. Autoritățile competente ale statului depun eforturi pentru soluționarea acestui caz.

 

Zeci de transportatori de mărfuri și persoane au fost amendați

66 de transportatori de mărfuri și persoane, care activau ilicit, au fost amendați săptămîna trecută, în urma verificărilor efectuate de inspectorii ANTA în Chișinău, Ialoveni, Orhei, Bălți, Fălești, Telenești, Rîșcani, Nisporeni, Căușeni, Cimișlia, Soroca, Cahul, Leova, precum și pe traseele de legătură cu punctele de traversare a frontierei de stat Leușeni, Costești, Otaci, Criva și Giurgiulești. Pentru 30 de conducători auto a fost aplicată și măsura de suspendare a dreptului de utilizare a vehiculului, fiindu-le ridicate plăcuțele cu numărul de înmatriculare şi a certificatului de înmatriculare.

 

Un carabinier a fost electrocutat

Un carabinier a ajuns la spital, după ce s-a ales cu arsuri în urma unei elctrocutări. Incidentul a avut loc ieri-seara, în jurul orei 21:10, la Ambasada Federației Ruse de la Chișinău. Potrivit datelor preliminare, carabinierul ar fi încercat cu o rangă metalică să deschidă ușa transformatorului de electricitate situat în adiacentul postului, însă din nefericire a fost electrocutat. Dînsul s-a ales cu arsuri de gradul I și II pe 30% din suprafața corpului și a fost transportat de urgență la Centrul de Combustie din Chișinău.

 

BNM a extins termenul desfăşurării concursului de design pentru monedele jubiliare şi comemorative

Banca Naţională a Moldovei (BNM) a dat curs solicitărilor venite de la cetăţeni de a extinde termenul desfăşurării concursului de design pentru monedele jubiliare şi comemorative, emisia 2021. Astfel, persoanele interesate au posibilitatea să depună proiecte de design pînă pe 06 noiembrie 2020, ora 14.00. În acest context, Banca Naţională încurajează toţi cetăţenii care au atins vîrsta de 18 ani, precum şi persoanele juridice să îşi exprime viziunea grafică asupra viitoarelor monede. Vor fi acceptaţi numai participanţii care vor prezenta proiecte de design pentru, cel puţin, două tematici. Numărul de desene prezentate de un participant pentru o tematică nu este limitat.