REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (13 aprilie 2021)

Președintele Parlamentului a convocat o ședință operativă

Gestionarea situației pandemice a fost discutată ieri seara în cadrul unei ședințe operative convocate de speakerul Zinaida Greceanîi, cu participarea membrilor Guvernului în exercițiu condus de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi. Reprezentanții Guvernului au oferit informații despre evoluția pandemică în contextul măsurilor instituite prin declararea stării de urgență. A fost remarcată diminuarea cazurilor de infectare cu COVID-19 și importanța menținerii măsurilor de restricționare în vederea asigurării în continuare a controlului asupra situației în sănătatea publică. De asemenea, s-a discutat subiectul aprovizionării sistemului medical cu vaccinuri. În mod aparte a fost subliniată necesitatea vaccinării de urgență a cadrelor didactice.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 603 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 3330 de teste, fiind confirmate 603 cazuri de infecție cu noul coronavirus, dintre care patru de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate 241 820 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din numărul total de cazuri, 6 sînt lucrători medicali: 3-medici, 2-asistenți medicali, 1-personal auxiliar. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internați 3431 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 303 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 7583 de persoane, iar 18725 sînt sub supraveghere la domiciliu. Alte 895 de persoane au fost vindecate. În total, 223 822 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

320 de șoferi s-au ales cu amenzi în ultimele zile

Un număr 320 de șoferi s-au ales cu amenzi după ce ofițerii Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP au desfășurat două nopți la rînd, acțiuni de depistare a șoferilor care au încălcat Regulamentul Circulației Rutiere și s-au eschivat de la răspunderea contravențională. Au fost instituite filtre rutiere pe tot teritoriul țării, în cadrul cărora au fost verificate sute de mașini, iar pentru încălcările constatate, polițiștii au aplicat 320 de sancțiuni și 553 puncte de penalizare. 14 conducători se aflau în stare de ebrietate dintre care: 10 - stare de ebrietate cu grad avansat; trei au refuzat testul alcoolscopic; unul în stare de ebrietate cu grad minim.

 

Temperatura aerului va scădea pînă la 10 grade Celsius

Săptămîna care a început se arată a fi cu surprize meteorologice şi temperaturi diurne care vor oscila între 20 şi 10 grade Celsius. Conform meteorologilor, astăzi vremea se va menține caldă şi confortabilă, cu cer parțial noros, fără precipitații. Valorile termice se vor încadra între 15-20 de grade Celsius, ziua, şi 0-5 grade de căldură, noaptea. De miercuri, 14 aprilie, vremea treptat se răcește, ajungînd vineri, 16 aprilie, la 10 grade Celsius, ziua. Noaptea, mercurul termometrelor nu va coborî sub zero, iar maxima va fi de 7 grade Celsius. Joi şi vineri, în toată ţara se aşteaptă ploi.

 

Regiunea transnistreană va mai primi 2000 de doze de vaccin anti-COVID-19

Reprezentanții de la Tiraspol au preluat ieri 120 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din totalul celor 942 de doze ce au fost repartizate cu titlu gratuit localităților din stînga Nistrului și municipiul Bender, dintre care 822 au fost ridicate în data de 6 aprilie current. Potrivit Biroului politici de reintegrare, tot ieri, specialiștii de profil din regiune au ridicat setul de documente însoțitor, urmînd ca în zilele apropiate să revină pentru definitivarea formalităților necesare. Concomitent, pe lîngă cele 2000 de doze de vaccin AstraZeneca, de la Depozitul Național de Vaccinuri din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică urmează a fi ridicate și 2000 de seringi de 0,5 ml pentru procesul de vaccinare.

 

Circa 40% din școlile din ţară activează exclusiv online

La data de 9 aprilie, urmare a deciziei Comisiilor teritoriale în sănătate publică și organelor locale de specialitate în domeniul învățămîntului, 494 (39,84%) de instituții de învățămînt general activează exclusiv online, iar 327 (26,37%) de școli activează cu program de participare fizică a elevilor claselor primare, precum și a unui contingent de 50% din numărul total de elevi ai claselor absolvente. Conform Ministerului educației, 148 (11,94%) de instituții desfășoară procesul educațional cu prezența fizică a elevilor din învățămîntul primar și elevilor din clasele absolvente, iar 271 (21,85%) de școli activează cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățămînt, cu respectarea strictă a normelor de sănătate publică privind prevenirea și răspîndirea COVID-19.

 

Poșta Moldovei a pus în circulație o ștampilă dedicată primului cosmonaut

Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” în parteneriat cu Uniunea Filateliștilor din R. Moldova au pus astăzi în circulație ștampila poștală specială „Iuri Gagarin – 60 de ani de la primul zbor în spațiu”. Evenimentul a fost desfășurat în cadrul Expoziției Filatelice „MOLDFILEX 2021”. Ștampila poștală specială „Iuri Gagarin – 60 de ani de la primul zbor în spațiu” a fost pusă în circulația poștală în conformitate cu Programul emisiunilor de obliterări speciale pentru anul 2021 și este consacrată celebrării „Zilei mondiale a aviației și cosmonauticii”.

 

Leul moldovenesc s-a mai apreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul a mai cîștigat de la dolarul american aproape 4 bani, dar a cedat monedei unice europene 0,08 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 13 aprilie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17, 8970 lei pentru un dolar (-3,77 bani) și 21,3161 lei pentru un euro (+0,08 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,9347 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,3153 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 13 aprilie, constituie: 0,6407 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3324 lei pentru 1 leu românesc și 0,2316 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Stepaniuc a fost demis din funcţia deţinută în Aparatul Preşedintelui

Fostul deputat PCRM Victor Stepaniuc a fost demis din funcţia de şef al Direcţiei consultanţă a Aparatului Preşedintelui. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Victor Stepaniuc scrie că demiterea sa are motivaţii politice. „Conducerea instituţiei a ignorat calificarea, experienţa mea în administraţia publică si m-a demisionat, din motive strict politice, cu 4 luni înainte de pensionare, încălcînd mai multe prevederi ale legislaţiei… Nu e tragedie naţionala, e doar atitudine…”, a scris Victor Stepaniuc.