REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (12 decembrie 2018)

46 de partide vor putea participa la alegerile din 24 februarie 2019

46 de partide vor putea participa la alegerile parlamentare din data de 24 februarie 2019. Lista formațiunilor a fost făcută publică de către Comisia Electorală Centrală (CEC). Totodată, CEC a anunțat că, în cazul a 25 de partide politice, mandatul conducătorului este expirat. În acest context, Comisia a solicitat partidelor să ajusteze informațiile privind mandatul conducătorului formațiunii din Registrul partidelor politice, deținut de Agenția Servicii Publice.

 

Patru buletine de vot vor fi propuse cetățenilor la alegerile din 24 februarie

Patru buletine vor fi propuse cetățenilor în cabinele de vot la scrutinul din 24 februarie 2019. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Alina Russu. Ea a specificat că, în cadrul scrutinului parlamentar, se va vota în baza a două buletine. „Este vorba de un buletin care va include lista candidaților propuși de partid/blocurile electorale și un buletin care va include candidații propuși pe circumscripțiile uninominale. Totodată, în cadrul referendumului consultativ, la fel, vor fi propuse două buletine, întrucît fiecare întrebare adresată cetățenilor va fi înserată pe un buletin separat”, a spus Russu.

 

Premierul s-a întîlnit cu Patronatele

Premierul Pavel Filip a avut o ședință cu participarea membrilor biroului permanent al Confederației Naționale a Patronatului din Moldova (CNMP). Un subiect al discuțiilor a vizat situația agenților economici, care sînt obligați să prezinte Biroului Național de Statistică un număr exagerat de rapoarte. Filip a solicitat ca lista acestor formulare să fie revizuită, în scopul reducerii birocrației și susținerii mediului de afaceri. Totodată, au fost puse în discuție chestiuni privind sistemul de salarizare, necesitatea promovării Codului Urbanismului, plafonarea taxelor locale indiferent de genul de activitate al companiilor.

 

Au fost selectate locațiile din capitală unde vor fi instalaţi doi arbori solari

Doi arbori solari vor fi instalaţi pe strada pietonală Eugen Doga şi pe bulevardul Mircea cel Bătrîn din capitală. Locațiile au fost propuse de chişinăuieni și aprobate de primăria capitalei. Copacii, care generează energie electrică fotovoltaică, vor fi instalați anul viitor. Chișinăuienii își vor putea încărca gratis telefoanele mobile, vor avea acces la internet și se vor recrea la tulpina acestor arbori. Serile, copacii vor ilumina împrejurimile datorită energiei acumulate ziua de la soare. Arborii solari pot genera zilnic 800 kWh energie electrică din surse regenerabile.

 

Două instituții de învățămînt vor beneficia de granturi din partea Japoniei

Două instituții de învățămînt vor beneficia de granturi din partea Guvernului Japoniei, prin intermediul Programului pentru Securitatea Umană „Kusanone”. Asistența nerambursabilă va fi acordată gimnaziului din satul Pelinia, r. Drochia și gimnaziului din satul Domulgeni, r. Florești. Potrivit Ministerului educației, gimnaziul din Pelinia va beneficia de un grant în valoare de 75 037 USD. Din aceste fonduri urmează să fie renovate acoperișul și fundamentul clădirii. Cel de-al doilea grant, în sumă de 48 310 USD, va merge la gimnaziul din Domulgeni și va contribui la renovarea cantinei și a bucătăriei instituției.

 

Peste 11.500 de locuri de muncă sînt vacante în R. Moldova

Peste 11.500 de locuri de muncă vacante sînt înregistrate, în prezent, în R. Moldova. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, peste 80 la sută dintre oferte sînt pentru absolvenţii şcolilor profesionale. Datele arată că cele mai multe servicii, circa patru mii, sînt propuse în Capitală. Urmează Bălți, cu aproximativ 1500 şi raionul Cahul, cu 560 de locuri de muncă vacante. În top cinci au intrat şi raioanele Orhei și Dondușeni. Pentru persoanele cu studii superioare sînt oferite aproximativ 2200 de locuri de muncă. Cele mai multe locuri vacante, 9.350, sînt pentru absolvenţii colegiilor şi şcolilor profesionale.

 

Un fost Procuror General a fost numit judecător la Curtea Constituțională

Fostul Procuror General al RM, Corneliu Gurin, a fost numit de plenul Consiliului Superior al Magistraturii în funcţia de judecător la Curtea Constituţională. Mandatul acestuia este de șase ani. Potrivit legii, Curtea Constituţională se formează din șase judecători. Doi judecători sînt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistraturii. Corneliu Gurin urmează să depună jurămîntul în Parlament la 14 decembrie.