REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (11 decembrie 2018)

Pe străzile capitalei vor circula 10 troleibuze noi

Pe străzile capitalei vor circula 10 troleibuze noi, care sînt asamblate în prezent de către angajații întreprinderii municipale „Regia Transport Electric Chişinău” (RTEC). Anunțul a fost făcut de către directorul RTEC, Dorin Ciornîi. Potrivit sursei citate, mijloacele de transport au fost aduse la Chișinău acum o săptămînă. „Cinci dintre troleibuze sînt cu mers clasic, iar alte cinci sînt cu propulsie autonomă. Cele de tip clasic vor fi asamblate timp de două săptămîni, iar cele cu mers autonom pînă la finele lunii ianuarie 2019”, a spus Dorin Ciornîi. În prezent, pe străzile din Chișinău circulă 310 troleibuze, dintre care 80 sînt de tip vechi.

 

Șefului statului a semnat decretul de numire a noului ministru al Finanțelor

Ion Chicu a fost numit în funcția de ministru al Finanţelor. Acesta a depus jurămîntul la reședința de stat în prezența premierului Pavel Filip și a șefului statului Igor Dodon. Președintele R. Moldova a spus că a semnat decretul de numire a lui Chicu fără niciun dubiu deoarece acesta este un adevărat profesionist și tehnocrat. Premierul Filip s-a arătat convins că Chicu este persoana cea mai potrivită pentru a prelua mandatul de ministru al Finanțelor. Ion Chicu are 46 de ani, este tată a trei copii, are studii economice şi pe parcursul anilor a deţinut mai multe funcţii de conducere, inclusiv cea de viceministru al Finanţelor.

 

În Chișinău vor fi create 80 de puncte de colectare a e-Deșeurilor

80 de puncte de colectare a echipamentelor electrice și electronice de dimensiuni mici vor fi create în capitală, în cadrul proiectului „Oraș curat cu e-Deșeu reciclat”. Încă opt tomberoane de colectare a e-Deșeurilor de dimensiuni mari vor fi instalate în apropiere de stațiile PECO din municipiul Chișinău. E-Deșeurile sînt resturile de echipamente electrice şi electronice, inclusiv bateriile uzate. Svetlana Bolocan, șefă de direcție în cadrul Ministerului agriculturii a spus că inițiativa are scopul de a informa agenții economici și populația despre necesitatea de colectare și reciclare corectă a acestui tip de deșeuri pentru a reduce indicii de poluare a mediului.

 

Autorităţile au alocat 800.000 de lei pentru despăgubiri pentru gospodarii afectaţi de pesta porcină

Circa 800.000 de lei vor fi distribuiți sub formă de despăgubiri celor care au fost nevoiţi să-şi predea porcii pentru sacrificare din cauza pestei porcine. În cele 37 de focare depistate de la începutul anului, au fost sacrificaţi aproape 580 de porci, majoritatea în raionul Ştefan Vodă. Mai mult de jumătate din suma alocată pentru compensaţii va ajunge la Crocmaz, unde au fost ucise şi arse 290 de animale. Oamenii vor fi despăgubiţi în funcţie de greutatea animalului, cîte 28 de lei per kilogram.

 

Două instituţii medicale din ţară vor fi dotate cu echipament japonez

Două instituţii medicale din ţară vor fi dotate cu echipament performant, iar alte două şcoli vor fi reparate datorită unui grant de peste 250 de mii de dolari, oferit de guvernul Japoniei prin proiectul "Kusanone". Din banii alocați, 83 de mii de dolari vor fi investiţi în Spitalul Raional din Făleşti, unde va fi cumpărat un ecograf şi un endoscop modern. Şi Centrul Prenatal al Spitalului Raional Edineţ va primi echipament medical în valoare de peste 60 de mii de dolari. Ambasadorul Japoniei în R. Moldova Masanobu Yoshii a declarat că ”îmbunătăţirea serviciilor medicale, dar şi a educaţiei este primordială pentru o societate dezvoltată”.

 

A fost lansat filmul istoric televizat “Ștefan cel Mare. Istoria Moldovei”

Pe parcursul zilei de luni, 10 decembrie, la cinematograful „Patria-Loteanu” din capital a avut loc lansarea filmului istoric televizat “Ștefan cel Mare. Istoria Moldovei”, realizat sub patronajul Președintelui Republicii Moldova de o echipă de creație. Prezent la ceremonie, Igor Dodon a adresat sincere mulțumiri creatorilor peliculei. “Ștefan cel Mare a fost o personalitate proeminentă în istoria țării noastre. El a fost și un mare domnitor, și un diplomat iscusit, și un luptător neînfricat”, a subliniat Igor Dodon.