REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (1 noiembrie 2021)

Eugen Doga a editat o carte de proză memorialistică

O carte de proză autobiografică, intitulată ”Viața mea așa cum a fost să fie”, semnată de compozitorul Eugen Doga, Artist al Poporului, a apărut la o editură din Chișinău. Eugen Doga a menționat că volumul cuprinde 400 de pagini și a fost scos de sub tipar într-un tiraj de 2000 de exemplare. Ideea de a scrie o carte i-a venit cu mulți ani în urmă. Mai întîi credea că va fi o carte de nuvele. Apoi s-a gîndit să-și recapituleze biografia în ordine cronologică. Dar din ce a scris, spune compozitorul, au ieșit niște memorii tradiționale. În volum sînt pagini consacrate lui Grigore Vieru, Emil Loteanu, Ion Popescu Gopo, Alexandru Samoilă ș.a.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 653 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 4415 teste, fiind confirmate 653 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, cinci sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 337768 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, opt sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 2124 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 157 în stare extrem de gravă și 26 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 1104 persoane au fost vindecate. În total, 315929 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

În curînd va debuta Festivalul Filmului Polonez

Patru dintre cele mai noi producții cinematografice poloneze vor putea fi văzute de spectatorii celei de-a 17-a ediții a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA în perioada 3-7 noiembrie 2021. Festivalul CinePOLSKA este o ocazie unică pentru a vedea cele mai recente filme poloneze premiate la cele mai importante festivaluri din Polonia şi din lume. Filmele prezentate sînt adesea proiectate în avanpremieră în România și R. Moldova, iar unele dintre ele pot fi văzute doar în cadrul acestui festival. Din cauza situaţiei pandemice, CinePOLSKA va consta în proiecții online pe platforma TIFF Unlimited, între 3 și 7 noiembrie 2021.

 

Radio Moldova a marcat 91 de ani de la fondare

Radio Moldova a sărbătorit 91 de ani de la fondare. Directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, a afirmat că aceasta este cea mai veche instituție publică din țară. „Am fost alături de ascultători în vremurile cele mai frumoase și în cele mai grele. Radio Moldova are un patrimoniu bogat și promovăm valorile culturii naționale și universale. Ținem foarte mult să fim corecți și echidistanți”, a menționat Veaceslav Gheorghișenco.

 

La Rezina a fost lansat un proiect moldo-slovac de asigurare cu canalizare

În oraşul Rezina a demarat proiectul de îmbunătățire a calității vieții localnicilor prin asigurarea accesului la sistemul de canalizare, susţinut de Slovacia. Scopul proiectului constă în îmbunătățirea calității vieții printr-un acces mai bun la sistemul de canalizare și creșterea gradului de conștientizare a epurării apelor uzate. Asistența se bazează pe două rezultate interconectate: sprijin pentru asigurarea infrastructurii de calitate în domeniul apei și canalizării - construcția unei părți a sistemului de canalizare în Rezina (3 390 m); lucru cu publicul în vederea creșterii gradului de conștientizare privind tratarea apelor uzate.

 

Peste 70% din angajații Parlamentului au fost imunizați

Peste 70% din angajații Parlamentului au încheiat schema completă de vaccinare. Datele au fost publicate în contextul alinierii Legislativului la campania națională Săptămîna imunizării. Potrivit serviciului de presă al legislativului, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adresat un mesaj video de îndemn tuturor cetățenilor, în care menționează că „vaccinarea este soluția cea mai sigură și eficientă pentru a cîștiga lupta împotriva COVID-19. Așa veți salva viața voastră și a celor pe care îi iubiți și vom putea reveni la normalitate. Îndemn toată lumea să se vaccineze.”

 

Angajații municipalității Chișinău vor primi suplimentar încă un salariu

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat acordarea a încă unui salariu, în calitate de ajutor material, pentru toți angajații municipalității. Potrivit CMC, ajutorul material va fi oferit pentru a compensa salariile neatractive și a stimula angajații pe perioada pandemiei de coronavirus și a creșterii prețurilor la resursele energetice. Anterior, cu prilejul Zilei Orașului, 250 de angajați ai întreprinderilor municipale au primit premii bănești în valoare de pînă la un salariu.

 

Șoferii sînt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor și pe timp de zi

De astăzi, 1 noiembrie, conducătorii auto sînt obligați să circule cu faza scurtă a farurilor şi pe timp de zi, așa cum prevede Regulamentul Circulației Rutiere. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică, aceste măsurii se întreprind anual în perioada rece a anului, caracterizată de vreme instabilă, însoțită de ploi, timp posomorît și ceață, care reduc vizibilitatea în trafic. Prevederea de a circula cu farurile aprinse și pe timp de zi este valabilă pînă pe 31 martie 2022.

 

A fost anunţat primul Congres al Colegiului Medicilor Veterinari

Ministerul agriculturii invită membrii comunității medicilor veterinari și persoanele interesate să participe la primul Congres al Colegiului Medicilor Veterinari din Moldova. Scopul principal al evenimentului este constituirea Colegiului Medicilor Veterinari, organ abilitat cu apărarea drepturilor și intereselor membrilor săi în toate domeniile de activitate, precum și cu asigurarea dezvoltării profesionale continue a medicilor veterinari. Congresul se va desfăşura pe 18 noiembrie curent, cînd va avea loc aprobarea Statutului și alegerea organelor de conducere ale Colegiului.

 

Ivan Siuris a cîştigat ediţia 2021 a Maratonului Internaţional Bucureşti

Sportivul Ivan Siuris din R. Moldova a cîştigat, duminică, ediţia 2021 a Maratonului Internaţional Bucureşti, el terminînd cei 42,195 kilometri în 2 ore, 16 minute şi 35 de secunde. Fost cîştigător al Maratonului Chişinău, Siuris (30 de ani), a fost urmat de atletul român Alexandru Corneschi, care a fost cronometrat în 2 ore 16 minute şi 49 de secunde. Ultimul loc al podiumului i-a revenit lui Ognjen Stojanovic din Serbia, cu 2 ore, 25 de minute şi 18 secunde.

 

Circa 50 000 de elevi și 5 000 de cadre didactice din Chișinu vor fi încadrați în implementarea unui proiect

Primăria municipiului Chișinău informează că circa 50 000 de elevi și circa 5 000 de cadre didactice și manageriale din instituțiile de învățămînt primar și secundar, extrașcolar și special din municipiul Chișinău vor fi încadrați în implementarea proiectului „Dezvoltarea competențelor ecologice pentru ecologizarea școlilor publice din municipiul Chișinău și promovarea învățămîntului dual pentru elevi”. Inițiativa are drept scop optimizarea educației pentru o dezvoltare durabilă, în vederea elaborării unei culturi de ecologizare a școlilor publice și promovarea învățămîntului dual pentru elevi. Proiectul este finanțat de guvernele Germaniei și Elveției și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).