Realitatea internationala pe scurt (7 Noiembrie 2019)

Cum au reușit să evadeze din închisoare 2 deținuți americani
Doi suspecţi pentru crimă dintr-o închisoare californiană au reuşit să evadeze graţie unei găuri pe care au tăiat-o în tavanul toaletei închisorii, informează BBC. Santos Samuel Fonseca, de 21 de ani, şi Jonathan Salazar, de 20 de ani, s-au tîrît printr-o gaură de 55 de centimetri pe care au tăiat-o în tavanul unei toalete destinate deţinuţilor din închisoarea din Salinas, la Sud de San Francisco.
Biroul şerifului din comitatul Monterey a precizat că bărbaţii au exploatat o zonă din toaletă în care gărzile nu îi puteau vedea. Gaura tăiată în tavanul toaletei era suficient de largă pentru ca cei doi deţinuţi, ambii cu înălţimea de 1,7 metri, să se poată strecura prin ea. Gaura ducea într-o zonă de întreţinere plină de conducte, prin care deţinuţii s-au tîrît pînă au ajuns la o trapă, pe care au forţat-o, trecînd apoi prin ea. Trapa dădea în spatele închisorii, unde nu existau garduri cu sîrmă ghimpată, aşa că deţinuţii au putut evada, au precizat autorităţile. Cei doi îşi aşteptau procesul pentru acuzaţii de omor separate atunci cînd au evadat Duminică.
Autorităţile îi caută în prezent pe fugari, consideraţi înarmaţi şi periculoşi. Biroul şerifului oferă o recompensă de 5.000 de dolari pentru informaţii despre locul în care s-ar afla cei doi bărbaţi. Cei doi au fost arestaţi şi acuzaţi anul trecut în legătură cu cazuri separate de omor, au precizat autorităţile. Fonseca este acuzat de uciderea lui Lorenzo Gomez Acosta, în vîrstă de 37 de ani, şi a lui Ernesto Garcia Cruz, de 27 de ani, la patru zile distanţă, în Iunie 2018, în timp ce Salazar este acuzat că l-a împuşcat mortal pe Jaime Martinez, de 20 de ani, în Octombrie 2017. Ambii au pledat nevinovat, potrivit Los Angeles Times.
Un număr de 16 migranți, găsiți într-un camion în Olanda
Şaisprezece imigranţi, inclusiv patru minori, au fost găsiţi în viaţă, în Olanda, la bordul unui camion care urma să ajungă în Marea Britanie, anunţă Poliţia olandeză, citată de cotidianul Le Figaro, potrivit mediafax. Imigranţii au fost găsiţi la bordul unui camion, în Portul IJmuiden. Camionul urma să fie transportat cu un feribot în Marea Britanie. Şoferul camionului, un cetăţean turc în vîrstă de 45 de ani, s-a prezentat la Poliţie pentru a semnala că a auzit zgomote în camion.
Vucic: Serbia cumpără arme pentru că este o ţară liberă, dar nu are nici o intenţie de a ataca pe cineva
Serbia achiziţionează exclusiv armament defensiv şi nu va cumpăra arme care ar putea avea drept rezultat impunerea unor sancţiuni împotriva sa, a afirmat Preşedintele sîrb Aleksandar Vucic, care a precizat că ţara sa nu are intenţia de a ataca pe cineva, transmite Tanjug, potrivit agerpres.
”Serbia cumpără arme pentru că este o ţară liberă, o ţară mică înconjurată de state membre NATO, cu care noi dorim să avem relaţii bune. Dar nu vom fi un Bambi pe care ele îl vor devora”, a declarat Vucic într-o emisiune difuzată de postul de televiziune public de la Belgrad. Şeful statului sîrb a explicat că nu va permite ca ţara sa să fie atît de slabă ca în anii ’90 şi a adăugat că deciziile sale privind achiziţionarea de armament se bazează pe fondurile de care dispune Serbia. Întrebat dacă Serbia va achiziţiona sisteme de rachete S-400, de fabricaţie rusească, Aleksandar Vucic a răspuns că aceasta este o armă fascinantă, dar pe care Belgradul nu intenţionează să o cumpere întrucît nu dispune de bani suficienți.
Erdogan: “Turcia a capturat-o pe soţia lui Baghdadi și nu am făcut zarvă ca SUA”
Turcia a capturat o soţie a lui Abu Bakr al-Baghdadi, fostul lider al grupării Statul Islamic care s-a sinucis săptămîna trecută în timpul unui raid al forţelor speciale americane, a anunţat Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia Reuters.
″Statele Unite spun că Baghdadi s-a sinucis într-un tunel. Ei au început o campanie de comunicare despre asta″, a spus Erdogan într-un discurs la Universitatea din Ankara. ″Dar eu o anunţ aici pentru prima dată: noi i-am capturat soţia (lui Baghdadi) şi nu am făcut zarvă ca ei. De asemenea, i-am capturat sora şi cumnatul în Siria″, a adăugat Preşedintele Turciei. Un responsabil turc anunţase Marţi că Turcia a capturat-o pe sora lui Baghdadi, de asemenea pe soţul acesteia şi pe fiica ei.
Jaf ca în filme la un magazin de bijuterii din oraşul croat Split
Trei hoţi au spart vitrina cu un baros, au intrat în magazin şi au început să pună bijuteriile în două genţi mari, pe care le-au adus cu ei. Cei trei aveau feţele acoperite cu măşti albe şi aveau şepci pe cap, pentru a nu fi recunoscuţi. Spargerea a durat cîteva minute şi a fost înregistrată pe camerele de supraveghere ale magazinului. Proprietarul magazinului a anunţat că a suferit pagube de aproape 135.000 de euro. El a declarat la Poliţie că hoţii ştiau codul de deschidere al oblonului de protecţie al magazinului, pe care l-au deschis înainte să spargă vitrina. Poliţiştii încearcă să dea de urma celor trei hoţi.
Record: Tunel construit în 4 zile la Amsterdam
Principala gară din Amsterdam trece printr-un amplu proiect de modernizare. Una dintre etape a fost conectarea gării de autostradă, iar asta s-a făcut prin construirea unui tunel, sub șinele de tren. Lucrările au durat patru zile, timp în care au fost mutate șinele a fost construit tunelul și refăcută autostradă. 3.000 de muncitori au lucrat contra-cronometru și au reușit să termine proiectul cu o oră înainte de expirarea termenului limită.
Boeing are noi probleme
Noi probleme pentru Boeing. Un fost angajat susţine că pasagerii avioanelor 787 Dream-liner pot rămîne fără oxigen în cazul unei depresurizări bruşte a cabinei. Acest model de avion, ultramodern, este folosit pentru cursele foarte lungi. Testele ar arăta că un sfert din sistemele care generează oxigen, de care depinde viaţa pasagerilor, ar putea să nu funcţioneze la nevoie, potrivit BBC. Cel care face această acuzație este un fost inginer de controlul calităţii, care a lucrat 32 de ani în companie. Conducerea Boeing respinge acuzaţiile şi dă asigurări că toate aeronavele sale sunt construite după cele mai înalte standarde de siguranţă şi calitate. Compania traversează o perioadă dificilă după două catastrofe aeriene în care au murit 450 de oameni.
Alte măsuri privind migraţia în Franţa: cote pentru profesionişti, locuri pentru studenţi, restricţii pentru refugiaţi
Premierul francez Edouard Philippe a anunţat 20 de măsuri noi privind migraţia. Printre altele, se stabilesc cote pentru primirea profesioniştilor, se oferă mai multe locuri pentru studenţii străini şi se desfiinţează tabere ilegale de refugiaţi. „Vrem să redobîndim controlul asupra politicii noastre pentru imigraţie. Asta înseamnă că atunci cînd spunem da, înseamnă într-adevăr da, iar cînd spunem nu, înseamnă într-adevăr nu”, a declarat prim-ministrul, citat de Agerpres. Dintre măsurile anunţate, Reuters remarcă stabilirea unor cote pentru imigraţia profesioniştilor. „Dorinţa noastră este să alegem cum îi primim: stabilim obiective sau cote cantitative - îmi convin ambele expresii - pentru imigraţia profesioniştilor”, a arătat Philippe.
Pînă în 2027, Franţa intenţionează să atragă 500.000 de studenţi străini „pentru a-şi accentua influenţa internaţională”. „Obiectivul nostru este să dublăm numărul de studenţi. Ţara noastră riscă în prezent să rămînă în urmă în privinţa atractivităţii internaţionale”, a explicat premierul. Franţa este pe locul al cincilea în lume ca ţară gazdă pentru studenţi străini, în timp ce alte puteri, cum ar fi China, aplică strategii pentru a atrage mai mulţi tineri la studii. În prezent, conform unor documente bugetare pentru 2020, în Franţa studiază aproximativ 325.000 de străini, iar creşterea numărului acestora este prevăzută şi în strategia "Bun venit în Franţa", lansată în 2018.
Guvernul de la Paris va desfiinţa anumite tabere de corturi ale migranţilor şi va interzice accesul azilanţilor nou-sosiţi la asistenţa medicală, cu excepţia urgenţelor. Reuters apreciază că restricţiile se fac la presiunea extremei drepte şi în perspectiva candidaturii Preşedintelui Emmanuel Macron pentru un nou mandat, în 2022. Sondajele de opinie arată că şeful statului are o concurentă serioasă - lidera extremei drepte, Marine Le Pen, care l-a acuzat de toleranţă excesivă faţă de imigraţie. Administraţia de centru a lui Macron a rezistat pînă acum presiunilor, însă noile măsuri sunt similare celor din Italia, Regatul Unit, Suedia sau alte ţări care au adoptat atitudini mai dure. „Franţa este deschisă, dar nu este naivă”, a avertizat Philippe, care consideră că a găsit „echilibrul corect” prin care să le dea asigurări cetăţenilor francezi, fără a ceda în faţa populismului.
Spaniolii rămîn cu căpșunile pe cîmp pentru că românii nu mai vor să le culeagă
Spaniolii din regiunea Andaluzia sunt supărați că rămîn cu căpșunile neculese, pentru că nu mai găsesc muncitori zilieri. Cu toate că oficiul de forță de muncă a anunțat că se caută 10.000 de muncitori zilieri în agricultură, la fermele de căpșuni, doar 600 de oameni au depus cereri de angajare, asta în ciuda faptului că numai în provincia Huelva sunt înregistrați 9.000 de șomeri, toți proveniți din agricultură. Autoritățile și fermierii au constatat cu îngrijorare că spaniolii, dar nici românii pe care se bazau, nu mai vor să culeagă căpșuni.
Potrivit ABC, la începutul anilor '90, spanioli din toată Andaluzia mergeau să culeagă căpșunile din Huelva, la fiecare campanie de recoltare. Mai tîrziu, pentru că spaniolii aveau alte pretenții, aceștia au fost înlocuiți de zilieri din alte țări, cei mai mulți din România. Dar acum nu mai vin nici românii și fermierii se tem că vor rămîne cu toate fructele pe cîmp. Pentru campania de recoltare din acest an ar fi nevoie de aproximativ 90.000 de muncitori în fermele de căpșuni, afine și citrice, dar după prima etapă de angajare s-au primit mai puțin de 1.000 de cereri.
Potrivit oficiului de ocupare a forței de muncă în domeniul agricol (GEA), în Septembrie au fost anunțate 10.000 de posturi de muncitori la cules de căpșuni, dar doar aproximativ 600 de cereri au fost înregistrate, într-o perioadă în care șomajul agricol a crescut cu 4% și numai în Huelva există mai mult de 9.200 de șomeri legați de sectorul agricol. Muncitorii români, cei pe care se bazau spaniolii la vremea culesului de căpșuni, nu mai vin să muncească pentru că nu mai sunt mulțumiți de banii primiți. Sindicatele din domeniu spun că oferta „nu este suficient de atractivă” și, în plus, angajatorii nu respectă contractul colectiv. Fermierii plătesc salarii „cu mult sub cele incluse în contractul colectiv sau muncesc zile în plus care, de asemenea, nu sunt plătite”, potrivit sindicatelor. Conform acordului în vigoare, ziua se plătește între 42,02 și 43,81 euro. Sindicatul reclamă și „practici ilegale”, cum ar fi neplata de asigurări sociale și medicale, astfel că, în caz de accidente, nu sunt acordate concedii medicale plătite. În consecință, oamenii ajung să muncească în agricultură doar dacă nu găsesc altceva.
Criza care trece neobservată. Avertismentul a 11.000 de cercetători: Omenirea va fi lovită de o „suferință de nedescris”
Lumea întreagă va fi afectată de o „suferinţă de nedescris din cauza crizei climatice”, dacă nu au loc transformări majore în societatea globală, potrivit unui avertisment puternic transmis de peste 11.000 de cercetători, informează The Guardian. "Declarăm clar și fără nici un dubiu că planeta Pămînt se confruntă cu o urgență climatică", au transmis cercetătorii. "Pentru a ne asigura că vom avea un viitor sustenabil, trebuie să schimbăm modul în care trăim. Avem nevoie de transformări majore în modul de funcționare a societății noastre globale și felul în care noi interacționăm cu ecosistemele din jurul nostru", au mai spus cercetătorii, citați de Mediafax.
Oamenii de știință susțin că nu mai avem timp de pierdut. "Criză climatică a început și accelerează cu o rapiditate mai mare decît cea preconizată. Criza în care ne aflăm este mult mai severă decît am anticipat inițial, ecosistemele și soarta omenirii sunt grav amenințate", au continuat cercetătorii. Avertismentul a fost publicat în jurnalul BioSciene cu ocazia aniversării a 40 de ani de la prima conferință globală pe tema climei, aceasta fiind organizată la Geneva în 1970. Avertismentul a fost rezultatul unei colaborări între zeci de cercetători și susținută de peste 11.000 de oameni de știință din 153 de țări.
Printre schimbările pe care cercetătorii susțin că ar trebui să le aplicăm urgent se numără oprirea creșterii populației, încetarea defrișărilor, oprirea folosirii combustibililor fosili și reducerea consumului de carne. William Ripple, profesor la Universitatea din Oregon și principalul autor al avertismentului, spune că a fost motivat să lanseze inițiativa în urma creșterii alarmante a fenomenelor meteorologice extreme. Un obiectiv important enumerat de către cercetători este stabilirea concretă a cauzelor și efectelor distrugerii climei.
Tînără omorîtă după o întîlnire de pe Tinder. Suspectul ar fi plecat apoi la o altă întîlnire
Moartea unei tinere britanice în Noua Zeelandă a șocat presa internațională. Trupul fetei a fost găsit într-o valiză, la periferia orașului Auckland, la o săptămînă după ce fusese dată dispărută. Grace Millane, în vîrstă de 22 de ani, a fost dată dispărută în Decembrie anul trecut, după ce a fost la întîlnire cu un bărbat de pe aplicația de dating Tinder. La o săptămînă, corpul ei a fost găsit fără suflare, potrivit BBC. Fata a călătorit singură în mai multe țări și intenționa să rămînă două săptămîni în Noua Zeelandă, după ce a stat 6 săptămîni în Africa de Sud.
Procurorii îl acuză pe bărbatul, în vîrstă de 27 de ani, care ar fi fost ultima persoană ce a văzut-o în viață, că ar fi strîns-o de gît pe fată pînă aceasta a murit. Avocații apărării spun că moartea a fost accidentală, în timpul unui act sexual consensual, justificînd că „actul sexual menit să provoace plăcere a mers prost”. La procesul de pe 4 Noiembrie, la care a asistat și familia fetei, s-au prezentat detalii agonizante despre modul în care tînăra ar fi murit. Procurorul Robin McCoubrey a declarat că cei doi s-au cunoscut pe aplicația Tinder și au ieșit în cîteva baruri înainte să meargă la tînăr acasă. Cei doi fuseseră văzuți pe înregistrări de la camerele video ale localurilor în timp ce se sărutau. „Amîndouă părțile probabil anticipau activitatea sexuală”, a adăugat acesta.
Acuzatul de crimă și-a schimbat de mai multe ori povestea, de-a lungul anchetei. El a spus inițial că fiecare a mers acasă, după ce au fost în baruri. Apoi a spus că de fapt au întreținut activități sexuale dure, ce includeau lovirea. Suspectul și-a schimbat apoi iar povestea și a declarat că a adormit în duș, iar cînd a revenit din baie, a găsit-o pe fată fără suflare. Procurorul spune că după ce ar fi ucis-o pe fată, bărbatul nu a fost deloc afectat de asta, astfel încît el a intrat pe internet și a vizualizat materiale pornografice. Apoi, el i-ar fi făcut poze intime cadavrului tinerei, după care a revenit la internet.
Ziua următoare, bărbatul a mers la o altă întîlnire cu o fată de pe aplicația Tinder, în timp ce corpul fetei încă se afla în apartamentul suspectului. Cazul a fost mediatizat și a emoționat Noua Zeelandă, unde premierul Jacinda Ardern a cerut scuze familiei fetei.
Ambasadorul SUA la UE face dezvăluiri în ancheta pentru destituirea lui Trump
Ambasadorul american la UE a recunoscut că a condiţionat un ajutor militar destinat Ucrainei de deschiderea unei anchete asupra unuia dintre rivalii democraţi ai lui Donald Trump, Joe Biden. Declarațiile au fost făcute cu prilejul audierii la care a participat în cadrul anchetei pentru destituirea Preşedintelui american. Audiat prima dată pe 17 Octombrie, ambasadorul la UE Gordon Sondland, multă vreme un aliat apropiat al lui Donald Trump, a revenit Luni în Congres pentru a-şi completa mărturia cu cîteva adăugiri importante, care dau consistenţă dosarului anchetei care îl vizează pe Donald Trump în Congres, transmite AFP, conform Agerpres.
Sondland a declarat că i-a explicat unui consilier al Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că această anvelopă de ajutor militar nu va fi ”în nici un caz” deblocată, atîta timp cît Ucraina nu va anunţa public că va declanşa o anchetă asupra afacerilor lui Joe şi Hunter Biden pe teritoriul său.
″Îmi aduc aminte acum că am discutat individual cu (Andrei) Iermak pentru a-i spune să reluarea ajutorului american nu se va întîmpla în nici un caz pînă cînd Ucraina nu va furniza o declaraţie publică împotriva corupţiei despre care vorbim de numeroase săptămîni”, a precizat el. “Am presupus că suspendarea ajutorului a fost legată de o declaraţie sugerată (de apropiaţi ai lui Trump) împotriva corupţiei” şi care ar menţiona compania care îl avea pe statul de plată pe Hunter Biden, fiul lui Joe Biden, a declarat el. “Am înţeles la puţin timp după aceea că această declaraţie ar fi trebuit să vină din partea Preşedintelui Zelenski însuşi”, a adăugat diplomatul. Cînd a fost întrebat de congresmenii din comisiile de anchetă dacă cererea făcută Ucrainei de a-l ancheta pe Biden, şi deci de a implica Kievul în campania prezidenţială americană din 2020 ar putea fi “ilegală”, Gordon Sondland a răspuns: “Nu sunt avocat dar presupun că da”. Gordon Sondland, om de afaceri care a făcut avere în domeniul hotelier, a contribuit la finanţarea campaniei şi a ceremoniei de învestitură a lui Donald Trump, de care a devenit apropiat.
Convinşi că deţin dovezi ale unui “abuz de putere” al Preşedintelui prin presiunile exercitate asupra Kievului, democraţii au declanşat pe 24 Septembrie această anchetă în Camera Reprezentanţilor, unde deţin majoritatea. Republicanii deţin însă majoritatea în Senat, care va trebui să dea verdictul asupra suspendării lui Donald Trump după ce Camera Reprezentanţilor va vota pentru punerea lui sub acuzare.
Înmormîntări gratuite pentru persoane vii în Coreea de Sud
Un serviciu insolit înfiinţat în Coreea de Sud oferă clienţilor săi înmormîntări gratuite, însă numai pentru persoane care sunt încă în viaţă, informează Reuters. Peste 25.000 de persoane au participat deja la "înmormîntări cu persoane vii" organizate în masă la Hyowon Healing Center, un centru de însănătoşire inaugurat în 2012, în speranţa de a-şi îmbunătăţi vieţile prin simularea deceselor lor. "Odată ce devii conştient de moarte şi trăieşti experienţa ei, începi să ai o nouă abordare asupra vieţii", a declarat Cho Jae-hee, în vîrstă de 75 de ani, care a participat la o recentă "înmormîntare vie" în cadrul programului intitulat "cum să mori bine" oferit de acel centru, scrie Agerpres. Zeci de oameni au luat parte la acel eveniment, de la tineri şi pînă la pensionari, îmbrăcînd giulgiuri, făcînd portrete funerare, scriindu-şi ultimul testament şi aşezîndu-se în sicrie care au rămas închise timp de 10 minute.
Studentul Choi Jin-kyu a spus că timpul petrecut în sicriu l-a ajutat să înţeleagă că i-a considerat prea des pe ceilalţi oameni ca pe nişte concurenţi. "Cînd eram în sicriu, m-am întrebat la ce mi-a folosit acel fel al meu de a gîndi", a adăugat tînărul de 28 de ani, care a mai spus că intenţionează să îşi deschidă propria companie după absolvirea studiilor universitare, în loc să încerce să pătrundă pe foarte competitiva piaţă a locurilor de muncă din Coreea de Sud.
Coreea de Sud ocupă locul al 33-lea într-un clasament cu 40 de locuri, Better Life Index (Indexul vieţii mai bune), alcătuit de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Mulţi tineri Sud-coreeni au speranţe mari legate de educaţie şi angajare, însă aceste speranţe au fost mult diminuate în ultima vreme de o economie în scădere şi de creşterea ratei şomajului.
"Este important să înveţi şi să te pregăteşti pentru moarte chiar şi de la o vîrstă fragedă", a declarat profesorul Yu Eun-sil, medic la Departamentul de Patologie din cadrul Asan Medical Center, care a publicat şi o carte despre moarte. În 2016, rata sinuciderilor din Coreea de Sud a fost de 20,2 la 100.000 de rezidenţi, aproape de două ori mai mare decît media mondială de 10,53 la 100.000 de persoane, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Compania de pompe funebre Hyowon a început să organizeze "înmormîntări cu persoane vii" pentru a-i ajuta pe Sud-coreeni să îşi aprecieze mai bine vieţile, să caute iertarea şi să se reconcilieze cu rudele şi cu prietenii lor, a declarat Jeong Yong-mun, care conduce acest centru de însănătoşire. Jeong a mai spus că este deosebit de emoţionat atunci cînd oamenii se împacă la o astfel de înmormîntare specială, dar întristat de faptul că ei au aşteptat atît de mult înainte de a o face. "Nu trăim pentru totdeauna. De aceea eu cred că această experienţă este foarte importantă – putem să ne cerem iertare şi să ne împăcăm mai devreme şi să trăim restul vieţilor noastre mai fericiţi", a adăugat el.
Ocazional, acelaşi antreprenor Sud-coreean i-a convins pe unii dintre compatrioţii lui să renunţe la gîndurile lor suicidare. "I-am ales pe acei oameni care s-au întrebat dacă ar putea să se sinucidă şi le-am inversat decizia", a mai spus Jeong. Acest mesaj bazat pe valoarea personală a avut un ecou în gîndurile lui Choi Jin-kyu. "Vreau ca oamenii să ştie că ei contează şi că cineva ar putea fi extrem de întristat dacă ei ar muri. Fericirea se trăieşte în prezent", a adăugat tînărul Sud-coreean, în timp ce îşi ştergea lacrimile de pe chip.












