REALITATEA INTERNATIONALA PE SCURT (31 Martie 2022)

2 milioane de copii au părăsit Ucraina pentru a scăpa de violențe

Aproximativ 4 milioane de persoane din Ucraina au fugit din țară de la începutul conflictului, potrivit Organizației Națiunilor Unite. UNICEF spune că 2 milioane de copii se numără printre cei care au părăsit Ucraina pentru a scăpa de violențe, informează mediafax.

„Pe măsură ce numărul copiilor care își părăsesc locuințele continuă să crească, trebuie să ne amintim că fiecare dintre ei are nevoie de protecție, educație, siguranță și sprijin”, declară directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell, potrivit Sky News.„Războiul a provocat una dintre cele mai rapide fluxuri de copii pe scară largă de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace”, a declarat Catherine Russell. Potrivit acesteia, este un rezultat sumbru, care ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare. „Siguranța copiilor, bunăstarea și accesul la servicii esențiale sunt toate amenințate de violențele neîncetate”, a adăugat Russell.

Forțele rusești au folosit în regiunea Harkov mine antipersonal interzise

Forțele rusești care luptă în Ucraina au folosit mine antipersonal interzise în regiunea Harkov, anunță Human Rights Watch, informează mediafax. Organizația internațională a precizat că minele antipersonal au fost localizate, pe 28 Martie, de tehnicienii ucraineni specializați în eliminarea munițiilor explozive.

„Se știe că Rusia deține aceste mine terestre recent amplasate, care pot ucide și mutila fără discriminare oameni pe o rază aparentă de 16 metri”, a declarat HRW, potrivit CNN. Specialiștii susțin că Ucraina nu deține acest tip de mină și nici sistemul său de lansare. „Țările din întreaga lume ar trebui să condamne cu fermitate utilizarea de către Rusia a minelor antipersonal interzise în Ucraina. Aceste arme nu fac diferența între combatanți și civili și lasă o moștenire mortală pentru anii următori”, a declarat Steve Goose, reprezentantul Human Rights Watch.

Tratatul internațional de interzicere a minelor din 1997 nu permite utilizarea, producția, stocarea și transferul de mine antipersonal. Rusia nu se numără printre cele 164 de țări care au aderat la acest tratat, a precizat HRW.

ONU acuză Rusia de 24 de atacuri cu bombe cu dispersie în Ucraina

Forţele armate ruse au utilizat au utilizat bombe cu dispersie de cel puţin 24 de ori, interzise de legislaţia internaţională, împotriva unor zona populate în Ucraina, în cele cinci săptămîni care s-au scurs de la începutul războiului, a denunţat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, potrivit EFE, scrie agerpresDe asemenea, au fost comise atacuri fără discernămînt împotriva spitalelor, şcolilor şi altor infrastructuri, ceea ce este interzis prin dreptul naţional umanitar şi ar putea constitui crime de război, a afirmat Bachelet într-un discurs susţinut în faţa Consiliului pentru drepturile omului al Naţiunilor Unite.

Boris Johnson cere continuarea intensificării sancţiunilor împotriva Rusiei pînă la retragerea totală din Ucraina

Premierul britanic Boris Johnson a pledat pentru „continuarea intensificării sancţiunilor” împotriva Rusiei pînă la retragerea tuturor soldaţilor ruşi din Ucraina, relatează AFP şi EFE, potrivit agerpres. O încetare a focului în războiul dintre Rusia şi Ucraina nu ar fi un motiv suficient pentru ridicarea sancţiunilor impuse Guvernului preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat Boris Johnson în faţa unei comisii parlamentare. „În opinia mea, ar trebui să continuăm să intensificăm sancţiunile pînă la plecarea ultimului soldat rus din Ucraina”, a adăugat el.

În acelaşi timp, premierul britanic a apreciat că ar trebui gîndită o „reformă completă a întregului sprijin oferit unor ţări precum Georgia şi Ucraina”, astfel încît, în loc să li se ofere o perspectivă de aderare completă la NATO, ţările occidentale să le înarmeze pentru ca Rusia să nu le poată invada.

Doi cosmonauți ruși și un astronaut american au aterizat pe Pămînt

Doi cosmonauții ruși și un astronaut american au aterizat Miercuri pe Pămînt. Ei vin de pe Stația Spațială Internațională și au călătorit cu o racheta rusească, potrivit programului stabilit în urmă cu mult timp, informează mediafax.

Capsula în care se aflau cei trei bărbați a aterizat Miercuri în Kazahstan. În ciuda tensiunilor dintre SUA și Rusia, întoarcerea astronautului de la NASA a decurs fără probleme, a anunțat Sky News. Înainte de a reveni pe Pămînt, Vande Hei a declarat că „oamenii au probleme pe Pămînt. Pe orbită, suntem un singur echipaj”, a spus el, adăugînd că ISS este un simbol al „prieteniei și cooperării și… al viitorului explorării spațiului”. De asemenea, el a doborît recordul pentru persoana care a petrecut cel mai mult timp fără oprire la bordul stației, cu 355 de zile. Vande Hei se va întoarce în Texas, după ce va fi verificat de echipa medicală.

Germania a îngheţat active bancare de aproape 100 milioane de euro ale unor oligarhi ruşi

Germania a îngheţat active bancare de aproape 100 milioane de euro ale unor oligarhi ruşi de la începutul războiului din Ucraina, a transmis Ministerul Federal de Finanţe, potrivit France Presse, care a obţinut o copie a documentului, scrie agerpres”Totalul fondurilor îngheţate este de 95.514.306,40 de euro”, reiese din răspunsul Ministerului la interpelarea adresată de un deputat al stîngii radicale (Die Linke), Pascal Meiser. Această sumă rezultă din declaraţiile efectuate de instituţiile de credit germane către Bundesbank.

Germania aplică, în speţă, sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi şi a altor persoane asociate preşedintelui Vladimir Putin, sancţiuni decise de Uniunea Europeană începînd de la sfîrşitul lui Februarie. După anunţarea diferitelor serii de sancţiuni contra Rusiei, Germania s-a arătat deosebit de discretă în ce priveşte acţiunile întreprinse. Astfel, Berlinul nu a făcut publice nici una din confiscările de bunuri (proprietăţi, ambarcaţiuni, spre exemplu), spre deosebire de alte ţări din UE.

Rusia nuanţează condiţiile plăţilor în ruble pentru exporturile de gaz, explicînd că planul va fi aplicat etapizat

Administraţia Vladimir Putin a părut să nuanţeze, Miercuri, solicitarea efectuării plăţilor în ruble pentru gazele exportate în Uniunea Europeană, Moscova explicînd că planul va fi aplicat etapizat , informează mediafax. „Am vorbit deja despre acest lucru, plăţile şi livrările de gaze sunt un proces extins în timp”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro.

Oficialul rus a explicat că noul sistem de plăţi nu va fi aplicat de Joi pentru clienţii europeni. „Nu se pune problema de a face livrări mîine şi a fi plătiţi pînă seara. Nu, este vorba de un proces mai extins în timp, la nivel tehnic”, a subliniat Dmitri Peskov, insistînd totuşi că sistemul plăţilor în ruble va fi în final aplicat.

Instituţiile de cultură din Berlin menţin purtarea măştilor şi după renunţarea la restricţii

Cele mai importante instituţii de cultură din Berlin intenţionează să menţină purtarea obligatorie a măştii chiar şi după abolirea celor mai multe restricţii anti-coronavirus la nivel naţional, începînd de Duminică, informează DPA, potrivit agerpres. Cele trei mari teatre, Staatsoper Unter den Linden, Deutsche Oper şi Komische Oper, au spus, Miercuri, că purtarea măştilor va fi în continuare obligatorie. The Deutsches Theater, Berliner Ensemble şi Volksbühne le vor urma exemplul, precum şi German Historical Museum şi Humboldt Forum.

”Vrem să continuăm să permitem audienţei noastre să se bucure de o vizită sigură şi plăcută la teatru! Vom adapta măsurile de protecţie pas cu pas şi prudent”, a spus directorul artistic al Berliner Ensemble, Oliver Reese. Un lucru care se va schimba este că de acum înainte procedurile de verificare ale dovezii vaccinării nu vor mai fi îndeplinite la majoritatea instituţiilor.Data de 2 Aprilie marchează sfîrşitul perioadei de tranziţie oferită de guvernul federal al landurilor germane pentru a renunţa la majoritatea restricţiilor anti-coronavirus.

ONU a numit trei experţi care să investigheze crimele de război din Ucraina

Organizaţia Naţiunilor Unite a numit, Miercuri, trei experţi în domeniul drepturilor omului pentru a investiga posibile crime de război şi alte încălcări comise în timpul conflictului din Ucraina, informează Reuters, potrivit agerpres. Grupul independent, ce va fi condus de Erik Mose din Norvegia, are mandatul de a „investiga toate presupusele încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului şi încălcări ale legislaţiei internaţionale în domeniul umanitar şi crimele conexe, în contextul agresiunii împotriva Ucrainei comisă de Federaţia Rusă”, se spune într-un comunicat. Din acest grup mai fac parte, potrivit EFE, columbianul Pablo de Greiff şi bosniaca Jasminka Dzumhur.

Locuitorii din Shanghai nu mai suportă lockdown-ul impus de autorităţi

Locuitorii din Shanghai, plasaţi din nou în izolare, au recurs la reţelele sociale pentru a-şi exprima iritarea şi pentru a pune la îndoială eficienţa menţinerii strategiei „zero –COVID” de către China în cel mai populat oraş al său, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Metropola de 25 de milioane de locuitori a devenit în ultimele zile epicentrul chinez al unui nou val de contaminări, asociat variantei Omicron, care a început să se accelereze la începutul lunii Martie şi pune la grea încercare strategia chineză „zero Covid”. Videoclipuri şi imagini cu centre de carantină aglomerate au fost postate pe reţelele de social media în condiţiile în care autorităţile au extins lockdown-ul instituit iniţial în Estul oraşului către părţi din Vestul metropolei chineze, numeroase persoane plîngîndu-se că nu au acces la tratamente medicale şi întîmpină dificultăţi în achiziţionarea de alimente. Un videoclip distribuit pe reţelele sociale chineze a prezentat un schimb furios de replici între un grup de pacienţi şi angajaţi sanitari îmbrăcaţi în costume de protecţie la World Expo Center din Shanghai, transformat temporar într-o unitate uriaşă de carantină.