Realitatea internationala pe scurt (2 Septembrie 2019)

Iranul dezvăluie o dronă cu reacție care poate ataca ţinte “dincolo de frontiere”

Iranul a dezvăluit Duminică o dronă cu reacţie, despre care spune că poate ataca ţinte dincolo de frontierele ţării. Denumită ”Kian, drona a fost concepută, produsă şi testată de experţi ai forţelor aeriene în doar un an, a dat asigurări şeful forţelor de apărare ale armatei aerului, generalul Alireza Sabahi-Fard, citat de agenţia oficială iraniană Irna, informează Agerpres. Drona a fost concepută în două modele capabile să desfăşoare “misiuni de supraveghere şi recunoaştere şi zboruri cu misiuni precise”, a declarat el la dezvăluirea aparatului, care este în alb şi portocaliu. Drona poate zbura “peste 1.000 de kilometri şi îşi poate găsi ţinta cu precizie”, fiind “capabilă să vizeze ţinte dincolo de frontierele ţării şi să asigure apărarea aeriană în teritoriile inamice”, a adăugat el.

Conform posturilor de televiziune iraniene, drona poate fi încărcată cu mai multe tipuri de muniţie şi se poate ridica la o altitudine de 5.000 de metri.

Anunţul survine în contextul în care tensiunile dintre Teheran şi Washington au fost amplificate de retragerea unilaterală a SUA din acordul internaţional în problema nucleare iraniană şi de reintroducerea unor sancţiuni americane dure care asfixiază economia Iranului. (Sursa: Agerpres)

Trump, prins cu minciuna. Și-a anulat vizita în Polonia ca să joace golf

Președintele american Donald Trump a confirmat, Sîmbătă, că și-a anulat vizita în Polonia pentru a urmări evoluția uraganului Dorian. De fapt, liderul de la Casa Albă s-a dus să joace golf la clubul său privat. Uraganul Dorian, de categorie 5, este așteptat să lovească Luni Florida, stat american în care a fost deja decretată starea de urgență.

Donald Trump trebuia să meargă în Polonia și să participe, alături de alți lideri de stat, la ceremoniile ce marchează 80 de ani de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial. Și-a anulat însă vizita, spre stupoarea personalului de la Casa Albă, pe motiv că trebuie să rămînă la reşedinţa prezidenţială din Camp David și să monitorizeze fenomenul meteo extrem, notează indy100.com.

Se pare, însă, că Trump a zburat cu elicopterul la clubul său privat de golf din Virginia, unde a stat mai multe ore, probabil să joace golf, după cum relatează AP. Abia tîrziu în acea zi, Trump a ajuns la Camp David și, conform purtătorului de cuvînt al Casei Albe, a primit informații oră de oră de la un oficial FEMA (agenţia federală americană pentru situaţii de urgenţă) despre evoluția uraganului.

Temeri privind un nou val masiv de refugiați. Guvernul de dreapta al Greciei inițiază o nouă politică privind migrația

Noul Guvern grec condus de conservatorul Kyriakos Mitsotakis a făcut Sîmbătă primii paşi în aplicarea noii politici a Greciei privind migraţia, care constă în special în decongestionarea taberelor de refugiaţi din insulele Mării Egee prin intensificarea transferurilor către Grecia continentală, sporirea controlului maritim şi a repatrierii imigranţilor fără drept de azil, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

După ce în cursul zilei de Joi, în numai o oră, circa 500 de imigranţi au debarcat în insula Lesbos, Guvernul de la Atena a decis să accelereze implementarea planului său privind migraţia, inclus în programul cu care Mitsotakis a cîștigat alegerile anticipate desfăşurate luna trecută.

În cadrul unei reuniuni extraordinare a Consiliului de Apărare şi Relaţii Externe, desfăşurată Sîmbătă, au fost adoptate o serie de măsuri, dintre care cea mai urgentă are caracter umanitar, respectiv reunirea a 116 minori neînsoţiţi cu familiile lor ajunse deja în alte state ale UE cu care Grecia a ajuns la un acord în acest sens. Această reuniune a fost convocată nu doar din cauza situaţiei din Lesbos, ci şi în contextul unei intensificări a sosirii refugiaţilor în ultimele trei luni, fenomen accentuat şi mai mult în luna August, ceea ce stîrneşte temeri privind un nou val masiv de migranţi care vor încerca să ajungă în Europa de Vest, mai ales în urma recentelor lupte din Nord-Vestul Siriei.

Ministerul grec de Externe a transmis Vineri un protest oficial Turciei, prin care îi solicită acesteia să aplice acordul încheiat cu UE în 2016 şi prin care Guvernul de la Ankara s-a angajat să facă tot posibilul pentru a opri deplasarea refugiaţilor către statele UE, după valul migrator din 2015-2016. Printre măsurile aprobate de noul Guvern grec se numără şi intensificarea expulzării către Turcia a acelor refugiaţi cărora li s-a respins cererea de azil, conform acelui acord. A fost de asemenea eliminată posibilitatea ca un refugiat să poată contesta în faţa unei instanţe greceşti respingerea cererii de azil, practică prin care pînă în prezent numeroşi migranţi au reuşit să evite sau să întîrzie repatrierea lor.

Valul migrator se intensifică de asemenea pe ruta Mediteranei Centrale, unde în prezent trei nave ale unor ONG-uri care au recuperat migranţi în apropierea coastelor Libiei aşteaptă permisiunea de a-i debarca într-un port european. Încercînd să descurajeze migraţia ilegală, Italia şi Malta au refuzat în ultimele luni primirea navelor ONG-urilor care continuă în apropierea Libiei operaţiunile de salvare a migranţilor africani ce încearcă să ajungă în Europa, acceptînd numai acostarea acelora pentru care alte state ale UE au acceptat să primească migranţii aflaţi la bordul lor.

Marile oraşe ale lumii se scufundă sub propria greutate

Jakarta nu este singura metropolă a lumii care se scufundă, deşi e una dintre cele care o fac cu o foarte mare viteză. Importante oraşe ale lumii sunt în pericol de a ajunge sub valuri din cauza politicilor iresponsabile de extragere a apei din sol, relatează CNN. Houston este un alt mare oraş în pericol de a ajunge sub ape. Metropola americană se scufundă de decenii şi, la fel ca în cazul Jakartei, extragerea iresponsabilă de apă din sol este unul dintre motive. Părţi ale oraşului au coborît în jur de 3 metri din 1920, conform informaţiilor din rapoartele geologice. Legislatorii locali din Texas au încercat să găsească soluţii la problemă şi au creat un district special în oraş pentru a reglementa felul în care se folosesc fîntînile în 1975. Problemă persistă, însă, din cauza fîntînilor private şi a furnizorilor de apă care continuă să extragă apa fără responsabilitate.

Şi cel mai populat oraş din Africa, Lagos, de pe coasta Nigeriei se confruntă cu probleme similare. Oraşul, construit şi pe continent dar şi pe nişte insule adiacente, este predispus la inundaţii, iar coasta sa deja a început să fie erodată puternic. Nivelul mării a crescut, de asemenea, în ultima vreme, din cauza încălzirii globale. Lagos ar putea ajunge sub ape pînă la finalul acestui secol, conform predicţiilor cercetătorilor.

New Orleans este un alt oraş american care riscă să se scufunde. În 1930, doar o treime din oraş se afla sub nivelul mării. După devastarea produsă de Uraganul Katrina în 2005, jumătate din oraş a ajuns la acest nivel. New Orleans este vulnerabil şi pentru că a fost fondat pe sol nu foarte dens şi foarte aproape de coastă.

Nici Capitala Statelor Unite nu o duce prea bine. Washington DC va coborî cu peste 15 centimetri în următorul secol, însă spre deosebire de Jakarta şi alte oraşe, cauzele sunt ceva mai complexe. Oraşul a fost construit în apropierea unui strat gros de gheaţă rămas de la ultima glaciaţiune. Cînd acest strat a început să se topească în urmă cu mii de ani, solul din zonă a început să coboare. Problema este agravată şi de creşterea nivelului mării cauzată de încălzirea globală.

Surprinzător, şi Beijing, un oraş fără ieşire la mare, este în pericol. Capitala chineză coboară cu 10 centimetri pe an în unele zone, iar situaţia se datorează unor motive similare celor din Jakarta şi Houston. Beijingul depinde mult de extragerea apei din subteran pentru că nu are altă sursă de apă în apropiere. Extragerea constantă şi consistentă a apei a uscat solul, fapt ce a făcut ca acesta să devină mai compact. (Digi24)

Atac armat în Texas, soldat cu 5 morți și 21 de răniți. Un bărbat a tras la întîmplare în trecători

Cinci oameni au fost uciși alți 21 au fost răniți în Texas, după ce un bărbat aflat într-o mașină a tras la întîmplare în trecători. Totul a început de la un control de rutină pe șosea. Polițiștii au tras pe dreapta o mașină, însă șoferul a deschis focul asupra lor. A demarat apoi, după care a tras la întîmplare în oamenii aflați pe stradă. Agresorul și-a abandonat autoturismul, a furat o furgonetă de poștă și a mers într-un oraș învecinat, unde a împușcat alți trecători. Atacatorul a fost încolțit de oamenii legii într-o parcare și a fost ucis în schimbul de focuri ce a urmat. Bărbatul care a deschis focul avea în jur de 30 de ani și mai avusese probleme cu legea în trecut.

Taxe împotriva bicicletelor chinezești ieftine

China nu scapă de taxele europene pentru biciclete. Uniunea Europeană a prelungit cu încă 5 ani aplicarea taxelor pentru bicicletele ieftine importate din China. În plus, a extins-o asupra altor 7 țări, ca măsura antidumping. Astfel, măsura se aplică și bicicletelor importante din Indonezia, Malaysia, Sri Lanka, Tunisia, Cambogia, Pakistan și Filipine. Extinderea taxelor către cele 7 țări a fost decisă în urma unor investigații care au arătat că bicicletele chinezești erau trecute prin aceste state pentru a fi apoi reexportate în țările Uniunii Europene, pentru a fi evitate măsurile antidumping europene, spun oficialii de la Bruxelles.

Prin taxele antidumping, Europa încearcă să-și protejeze producătorii de biciclete de prețurile practicate de chinezi, avînd în vedere că industria bicicletelor din piața europeană produce peste 11 milioane de unități în 22 de state membre, în fiecare an. În prezent, taxele pe importurile de biciclete se ridică la 48,5%.

Cel mai populat oraș din lume este și cel mai sigur

Tokyo este cel mai sigur oraș din lume, potrivit unui studiu făcut pentru 60 de destinații. Criteriile luate în considerare sunt securitatea digitală, cea sanitară, infrastructură și siguranță personală. Cea mai populată metropolă din lume a primit 92 de puncte din 100 posibile. Următoarele două destinații sigure sunt tot din Asia: Singapore și Osaka. Amsterdam și Copenhaga sunt orașele europene intrate în primele 10 poziții ale clasamentului. Capitala americană Washington DC s-a clasat pe locul 7. Pe poziția 60, cel mai periculos oraș din lume a fost declarat Lagos, din Nigeria.

Top 10 cele mai sigure orașe din lume: 1. Tokyo, Japan. 2. Singapore. 3. Osaka, Japan. 4. Amsterdam, the Netherlands. 5. Sydney, Australia. 6. Toronto, Canada. 7. Washington DC, US. 8. Copenhagen, Denmark. 9. Seoul, South Korea. 10. Melbourne, Australia.

Doi morți în urma prăbușirii unui elicopter în Rusia

Două persoane au murit Sîmbătă în apropierea Moscovei, după ce elicopterul de mici dimensiuni în care se aflau s-a prăbușit în rîul Klyazma, au anunțat autoritățile locale, citate de agenția de presă Tass, scrie mediafax. „Un corp a fost adus la suprafață, iar pentru a doua victimă a fost nevoie de intervenția scafandrilor”, a declarat un purtător de cuvînt al Departamentului pentru Situații de Urgență din Moscova. La bordul elicopterului se aflau două persoane, pilotul și un pasager, în momentul în care s-a lovit de mai multe linii de înaltă tensiune și a căzut în rîu. Ministerul pentru Situații de Urgență a transmis că elicopterul aparținea unui operator privat. Peste 70 de membrii ai echipelor de salvare au fost implicați în operațiunea de căutare. Autoritățile ruse au deschis o investigație pentru identificarea cauzei prăbușirii aparatului de zbor.

Rusia acuză SUA de compromiterea armistiţiului în provincia siriană Idlib

Rusia a acuzat Duminică SUA că a compromis menţinerea armistiţiului în provincia siriană Idlib, unde Washingtonul a întreprins Sîmbătă un atac împotriva unor comandanţi jihadişti, informează AFP, potrivit agerpres. Potrivit Armatei ruse, SUA au lovit regiunea „fără a notifica înainte de aceasta Rusia şi Turcia”, care dispun ambele de trupe la sol în zonă. Ea a calificat atacul drept „utilizare oarbă a aviaţiei” militare. „În zonele lovite de atacul american, pierderile şi distrugerile sunt numeroase”, a continuat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, acuzînd Washingtonul că „a compromis menţinerea armistiţiului în zona de dezescaladare Idlib”.

Atacul american a ucis cel puţin 40 de comandanţi jihadişti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Acest atac a avut loc în ziua de intrare în vigoare a unui armistiţiu decretat de regimul de la Damasc şi aliatul său rus, după patru luni de bombardamente sîngeroase în care au fost ucişi peste 950 de civili şi o ofensivă la sol care le-a permis forţelor siriene să recucerească sectoare strategice.

Cu circa 3 milioane de locuitori, Idlib şi sectoare din provinciile adiacente sunt dominate de jihadişti din Hayat Tahrit al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida). Un armistiţiu precedent, decretat la începutul lui august, în aceeaşi regiune Idlib, a fost compromis după numai cîteva zile.

Netanyahu îşi reiterează intenţia de a anexa aşezările israeliene din Cisiordania ocupată

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a exprimat Duminică intenţia de a anexa aşezările israeliene din Cisiordania ocupată, reiterînd astfel promisiunea electorală pe care a făcut-o în urmă cu cinci luni, dar fără a oferi nici de data aceasta vreun termen exact, informează Reuters, potrivit agerpres.

Coloniile israeliene din Cisiordania constituie una dintre cele mai spinoase probleme în conflictul israeliano-palestinian. Palestinienii au exprimat temeri că Netanyahu ar putea sfida consensul internaţional şi avansa cu anexarea, cu o posibilă susţinere din partea Preşedintelui american Donald Trump, aliat apropiat.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu vom extinde suveranitatea israeliană asupra tuturor aşezărilor ca parte din Ţara (biblică) Israelului, ca parte a Statului Israel. Acesta este pămîntul nostru”, a declarat Netanyahu Duminică, într-un discurs susţinut în colonia Elkana din Cisiordania, unde a participat la festivitatea de începere a noului an şcolar.

El nu a precizat cînd intenţionează să facă această anexare.

Netanyahu, care conduce partidul de dreapta Lukud, a mai făcut astfel de promisiuni în timpul alegerilor generale din Aprilie. După alegeri, el a eşuat să formeze o majoritate parlamentară, astfel că noi alegeri sunt programate pentru 17 Septembrie în Israel.

În timp ce publicarea planului de pace al SUA pentru conflictul israeliano-palestinian este în suspensie, Trump a recunoscut deja anexarea de către Israel, în 1981, a Înălţimilor Golan, teritoriu pe care Israelul l-a capturat de la Siria în urma războiului din 1967 din Orientul Mijlociu.

Palestinienii încearcă să facă din Cisiordania parte a viitorului lor stat care să includă Fîşia Gaza şi să aibă Ierusalimul drept Capitală. Israelul a capturat acele zone în 1967, dar şi-a retras trupele şi coloniştii din Gaza în 2005. După decenii de colonizare, mai mult de 400.000 de israelieni locuiesc în prezent în Fîşia Gaza, potrivit cifrelor israeliene, în timp ce populaţia palestiniană se cifrează la 2,9 milioane, conform Biroului Palestinian pentru Statistici. De asemenea, 212.000 de israelieni continuă să locuiască în Ierusalimul de Est, potrivit Biroului ONU pentru Coordonare în Problemele Umanitare (UN-OCHA).