Razboiul din Ucraina

SUA intenţionează să furnizeze Ucrainei arme suplimentare în valoare de 750 de milioane de dolari. De la începutul operaţiunii militare a Rusiei în Ucraina, Washingtonul a oferit Kievului asistenţă de securitate de peste 1,7 miliarde de dolari, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.58 Ambasada Rusiei în SUA susţine că declaraţiile referitoare la posibilitatea ca Moscova să folosească arme chimice în Ucraina sunt „provocatoare”. „Am luat notă de declaraţiile provocatoare făcute de secretarul de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la un briefing din 12 Aprilie”, anunţă misiunea diplomatică rusească.

„Ned Price s-a remarcat încă o dată prin discursul său inutil, care nu este susţinut de o singură dovadă. Forţele armate ruse nu au şi nu pot avea nici un agent de război chimic la dispoziţie, deoarece ţara noastră a eliminat toate stocurile de arme chimice încă din 2017”, susţine Ambasada în comunicat.  

„Informaţiile confirmate de Ministerul rus al Apărării cu privire la pregătirea provocărilor de către radicalii ucraineni cu utilizarea substanţelor chimice sunt deranjante. Avem şi întrebări despre originea acestor substanţe. Facem apel la Washington să înceteze răspîndirea dezinformării. În schimb, colegii ar fi trebuit să intensifice procesul de demilitarizare chimică a ţării lor”, a invocat Ambasada.   Comentariile au fost făcute ca răspuns la faptul că Price a spus că Wsshingtonul este „îngrijorat” de faptul că Rusia „ar putea căuta să recurgă la arme chimice”.   UPDATE 12.54 Peste o mie de soldaţi ucraineni s-au predat forţelor ruse în Mariupol, oraşul-port din Sud-Estul Ucrainei, asediat de săptămîni întregi, a anunţat, Miercuri, Ministerul rus al Apărării.

„În oraşul Mariupol, în zona uzinei metalurgice Ilici, (...) 1.026 de militari ucraineni din Brigada 36 Marină au depus armele de bunăvoie şi s-au predat”, a precizat Ministerul într-un comunicat, adăugînd că au existat 47 de femei şi 126 de ofiţeri printre ei.  

UPDATE 12.41 Cancelarul german Olaf Scholz este aşteptat la Kiev pentru „decizii practice”, inclusiv privind furnizarea de arme grele Ucrainei pentru a o sprijini în faţa ofensivei ruse, a declarat, Miercuri, pentru postul ZDF, consilierul prezidenţial ucrainean Oleksi Arestovici, citat de „Le Figaro”.

„Preşedintele nostru îl aşteaptă pe cancelar pentru a putea lua imediat decizii practice, inclusiv livrări de armament”, a declarat Oleksi Arestovici, un consilier al lui Volodimir Zelenski. ”Soarta oraşului Mariupol şi a populaţiei din Estul ţării depinde de armele germane pe care le putem obţine, dar care nu vin”, subliniază Oleksi Arestovici.

Cu toate acestea, Arestovici a remarcat progresul Berlinului de la „refuzul iniţial” la „discutarea furnizării de arme grele”.  

Berlinul livrează deja armament defensiv Ucrainei, însă Olaf Scholz se află sub presiune de cîteva zile, chiar şi în cadrul partidului său, pentru a aproba livrarea de echipamente ofensive, în special de vehicule blindate.  

UPDATE 11.06 Ministerul Apărării din Marea Britanie notează, în raportul publicat zilnic, că numirea de către Rusia a generalului Alexander Dvornikov în funcţia de comandant al războiului din Ucraina „reprezintă o încercare de a centraliza comanda şi controlul”, transmite BBC.

„Incapacitatea de a uni şi coordona activitatea militară a împiedicat pînă în prezent invazia Rusiei”, se mai precizează în raportul Ministerului.  

Dvornikov are experienţă anterioară de comandă în Siria şi, din 2016, conduce districtul militar de Sud al Rusiei, care se învecinează cu regiunea Donbas a Ucrainei (Est).  

Numirea sa în funcţia curentă arată că rezistenţa ucraineană şi planificarea ineficientă anterioară războiului au forţat Rusia să îşi reevalueze operaţiunile, adaugă Ministerul Apărării din Marea Britanie.  

S-a anunţat, la începutul acestei săptămîni, că generalul – care are un istoric de tactici brutale în Cecenia şi Siria (este numit "Măcelarul din Siria") – va conduce noua etapă a războiului Rusiei în Estul Ucrainei.  

UPDATE 11.00 Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a declarat că peste 1.000 de puşcaşi marini ucraineni s-au predat în oraşul-port Mariupol, care este în stare de asediu şi a cerut forţelor rămase să se predea, relatează Reuters.

Nu a existat nici o declaraţie din partea oficialilor ucraineni cu privire la afirmaţia făcută pe canalul Telegram de către Kadîrov.

Statul Major al Ucrainei, în raportul său din dimineaţa de Miercuri, a anunţat că forţele ruse continuă să atace Azovstal şi portul.  

Televiziunea rusă a arătat, Marţi, imagini cu ceea ce se presupune că erau puşcaşi marini care se predau la uzina siderurgică Illich Iron and Steel Works din Mariupol, mulţi dintre ei fiind răniţi.  

Nu era clar la ce uzină s-a referit Kadîrov – Azovstal sau Illich Iron and Steel Works  – cînd a vorbit despre cei 1.000 de puşcaşi marini ucraineni care s-au predat.  

”În cadrul Azovstal, în acest moment există aproximativ 200 de răniţi care nu pot primi nici o asistenţă medicală”, a mai precizat el.  

”Pentru ei şi pentru toţi ceilalţi, ar fi mai bine să pună capăt acestei rezistenţe inutile şi să se întoarcă acasă la familiile lor”, a subliniat liderul cecen.  

Imaginile difuzate de televiziunea rusă au arătat soldaţi ucraineni mărşăluind pe drum cu mîinile în aer. Unul dintre ei ţinea în mînă cu un paşaport ucrainean.  

UPDATE 10.58 Cel puţin 191 de copii au fost ucişi şi alţi 349 au fost răniţi în războiul din Ucraina. Procuratura Generală a ţării a anunţat că au fost descoperite trupurile arse ale unora dintre ei.

Cadavrele arse ale unei fete de 16 ani şi ale unui băiat de 10 ani au fost găsite în satele Borodeanka, la Nord-Vest de Kiev, şi Korolivka, în Vestul Ucrainei, se mai arată în comunicatul instituţiei.  

O fată de 15 ani a fost şi ea grav rănită cînd o rachetă a lovit o clădire rezidenţială din regiunea sudică Herson.  

De asemenea, copiii se numără şi printre victimele bombardamentelor din oraşul Harkov, din Nord-Est.   

UPDATE 10.34 Un pod feroviar rusesc de mare importanţă a fost avariat la Belgorod, lîngă graniţa cu Ucraina, într-un suspect act de sabotaj.

Rusia se bizuiește în prezent pe căile ferate pentru a-şi muta forţele de atac în pregătirea unui asalt masiv asupra Estului Ucrainei.

Fotografiile de pe podul din regiunea Belgorod din Rusia arată că o secţiune de şină a fost forţată în sus, probabil din cauza unei explozii. Imaginile, precum şi ştirile despre incident, au fost publicate pentru prima dată Marţi, de guvernatorul local rus şi de presa locală.

UPDATE 10.28 Preşedinţii statelor baltice şi ai Poloniei sunt în drum spre Capitala Ucrainei, Kiev, pentru a se întîlni cu Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat un consilier al liderului polonez, conform CNN.

Delegaţia oficială include Preşedintele polonez Andrzej Duda, Preşedintele lituanian Gitanas Nausėda, Preşedintele leton Egils Levits şi Preşedintele eston Alar Karis.

 „Preşedinţii Poloniei, Lituaniei, Letoniei şi Estoniei în drum spre Kiev pentru a arăta sprijin Ucrainei şi Preşedintelui Zelenski”, a declarat pe Twitter consilierul Preşedintelui polonez Andrzej Duda, Jakub Kumoch.

Subiectele-cheie care vor fi discutate în cadrul întîlnirii vor fi acordarea de ajutor civililor şi apărătorilor ucraineni şi investigarea presupuselor crime de război, potrivit biroului prezidenţial al Estoniei.

Preşedintele Karis se va întoarce în Estonia Joi, a anunţat biroul său prezidenţial într-un comunicat. Vizita lor vine la cîteva zile după ce premierul britanic Boris Johnson a fost la Kiev, Sîmbătă, unde s-a întîlnit cu Zelenski.

UPDATE 9.19 Rapoartele şi imaginile din satelit sugerează că Rusia adună trupe şi echipamente în cel puţin trei locuri de la graniţa cu Ucraina: Regiunile Belgorod şi Voronej, precum şi în jurul oraşului Matveev Kurgan din Sud, relatează BBC.

În interiorul Ucrainei, Rusia îşi consolidează operaţiunile în jurul oraşului Izyum şi se pregăteşte să avanseze spre Sud pentru a cuceri Slovyansk, iar de acolo ar putea să avanseze spre Est sau Sud-Est pentru a încercui un contingent de forţe terestre ucrainene, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.  

În cazul în care Mariupol cade, forţele ruseşti ar putea începe să avanseze spre Nord pentru a finaliza încercuirea unui grup mai mare de trupe ucrainene.  

Unele dintre cele mai experimentate şi mai bine echipate unităţi ucrainene se află în Est şi sunt puternic ancorate în poziţii cheie, iar analiştii spun că trupele ruse ar putea avea dificultăţi în a le angaja.  

UPDATE 8.55 Potrivit oficialilor militari din Ucraina, trupele ruse ar putea declanşa în orice moment, chiar şi în următoarele ore, o ofensivă majoră în Estul Ucrainei. Au fost văzute echipamente militare grele deplasate către linia frontului, au precizat oficialii ucraineni.

Meteorologii au informat că în următoarele zile se vor produce ploi torenţiale, ceea ce este o veste bună pentru Armata ucraineană, pentru că înseamnă că tancurile ruseşti trebuie să folosească drumurile şi nu mai pot traversa cîmpuri şi terenuri agricole, fiind astfel mult mai uşor pentru forţele ucrainene să le atace cu rachetele antitanc şi sistemele Javelin livrate de Statele Unite.

Între timp, continuă bombardamentele în unele zone din Est, în special în Lugansk. Potrivit unor informaţii, morgile din zona frontului sunt arhipline, nu au electricitate şi nu pot face faţă afluxului de cadavre. Autorităţile locale stabilesc noi cimitire ad-hoc în unele localităţi, pentru că nu pot fi accesate cimitirele oficiale. În oraşul-port Mariupol, ţinta celor mai grele bombardamente de la începutul invaziei și pînă acum, aproximativ 22.000 de civili au fost ucişi, susţin autorităţile ucrainene, dar precizează că cifrele nu pot fi încă verificate cu exactitate, relatează corespondenta CNN Clarissa Ward, aflată în oraşul Dnipro, în Estul Ucrainei.

UPDATE 8.00 Volodimir Zelenski a declarat că, avînd în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, lumea trebuie să răspundă acum. „Orice răspuns nu va schimba nimic şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”, spune el.

Preşedintele Ucrainei afirmă că priveşte cu mare atenţie „rapoartele de ieri despre folosirea unui proiectil cu o substanţă otrăvitoare la Mariupol împotriva apărătorilor oraşului”.  

„Nu este încă posibil să tragem concluzii sută la sută despre ce fel de substanţă a fost. Evident, este imposibil să se efectueze o investigaţie completă şi o analiză completă în oraşul asediat. Cu toate acestea, avînd în vedere ameninţările repetate ale propagandiştilor ruşi de a folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol şi utilizarea repetată de către armata rusă a muniţiilor cu fosfor în Ucraina, de exemplu, lumea trebuie să răspundă acum. Răspundeţi preventiv. Pentru că, după folosirea armelor de distrugere în masă, orice răspuns nu va schimba nimic. Şi va arăta doar ca o umilire pentru lumea democratică”.  

UPDATE 04.10 În ziua a 48-a a invaziei ruse în Ucraina, la graniţele de Sud, apărarea ucraineană raportează că „pierderile inamice s-au ridicat la 12 ocupanţi şi 11 echipamente, inclusiv 3 UAV-uri, 2 unităţi de artilerie autopropulsate, un lansator de rachete multiple „Hail” şi alte vehicule”. Acest lucru a fost raportat în Comandamentul Operaţional „Sud”.

UPDATE 03.23 Forţele de rachete antiaeriene ale Forţelor Armate ucrainene au doborît aparatul de zbor cu echipaj cu numărul 300 (de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse). Acesta a fost un avion Su-25. Pînă acum, Forţele Armate ucrainene au raportat că au doborît 157 de avioane şi 143 de elicoptere ruseşti.

UPDATE 02.36 În Odessa, ofiţerii de patrulare au oprit un şofer în al cărui telefon au fost găsite videoclipuri cu lucrările de apărare efectuate în oraş, a transmis serviciul de presă al Departamentului de Poliţie de Patrulare din regiunea Odessa.

În urmă cu cîteva zile, într-un incident asemănător, un blogger a fost reţinut la Odessa pentru că a difuzat videoclipuri pe canalele ruseşti Telegram cu bombardarea Odessei de către ruşi. Videoclipurile au ajutat „inamicul” să-şi corecteze loviturile cu rachete. UPDATE 02.10 Pentru prima dată, Preşedintele american Joe Biden a numit acţiunile Rusiei în Ucraina drept genocid. Acest lucru a fost transmis de CNN. Vorbind în Iowa, el a spus că bugetele americanilor nu ar trebui să depindă de decizia unui dictator de a comite genocid într-o altă ţară.

„Bugetul familiei tale, capacitatea ta de a-ţi umple rezervorul, toate acestea nu ar trebui să depindă dacă dictatorul declară război şi comite genocid în altă emisferă”, a spus Preşedintele.

Biden a mai spus că a autorizat eliberarea a un milion de barili pe zi din rezervele strategice de petrol pentru a face faţă „creşterilor de preţ ale lui Putin”. 

Anterior, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a spus că nivelul atrocităţilor Rusiei în Ucraina „nu s-a ridicat la nivelul genocidului”. Anterior, Preşedintele SUA a numit atrocităţile comise de Rusia şi de preşedintele Vladimir Putin la Bucea drept „crimă de război”.

UPDATE 01.39 În 48 de zile, armata rusă a atins un nivel de pierderi ireparabile mai mare decît cel al Uniunii Sovietice în 10 ani de război în Afganistan. Acest lucru a fost subliniat de Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său video după cea de-a 48-a zi de război. El a amintit că Rusia s-a lăudat că va captura Kievul în 48 de ore.

"În schimb, Ucraina respinge inamicul de 48 de zile. Merită menţionat astăzi. De menţionat că, la cîteva zile după 24 Februarie, după ce a început invazia, conducerea rusă spera să vadă defilarea ocupanţilor pe Khreshchatyk. 48 de ore, care s-au întins deja pe 48 de zile, timp în care armata rusă a atins un nivel de pierderi ireparabile mai mare decît Uniunea Sovietică în 10 ani de război în Afganistan. Mai mare decît cel înregistrat de Rusia în două războaie din Cecenia", a spus Zelensky.

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, la 14 Aprilie, 19,6 mii de ocupanţi au fost ucişi în Ucraina. Războiul din Afganistan a durat din 1979 pînă în 1989, iar în URSS, s-a susţinut că victimele sovietice s-au ridicat la aproximativ 15.000 de militari.

UPDATE 00.47 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a propus părţii ruse să-l schimbe pe şeful consiliului politic al partidului pro-rus Platforma Opoziţie - Pentru viaţă, Viktor Medvedchuk, cu prizonieri de război ucraineni.

"Propun Federaţiei Ruse să-l schimbăm [pe Medvedchuk] cu băieţii noştri aflaţi în captivitate rusă. Prin urmare, este important ca agenţiile noastre de aplicare a legii şi Armata să ia în considerare şi această posibilitate", a spus el într-un mesaj video Miercuri.

Potrivit Preşedintelui, Medvedchuk a stat ascuns timp de 48 de zile. „Şi în cele din urmă am decis să încerce să evadeze din Ucraina”, a spus Zelensky.

Preşedintele Ucrainei a anunţat, Marţi, reţinerea lui Medvedchuk, postînd pe canalul său Telegram o fotografie a unui bărbat care semăna cu el în cătuşe. Secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, a spus că această fotografie trebuie verificată din cauza numărului mare de „falsuri”.