Razboiul din Ucraina

O substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată la Mariupol dintr-un UAV (vehicul zburător fără echipaj uman) rus, a transmis agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, citînd un comunicat al reprezentanţilor Batalionului Azov, care luptă, în prezent, în Mariupol. Victimele au insuficienţă respiratorie şi sindrom vestibulo-atactic (provoacă o insuficienţă a sistemului vascular), scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.22 Estul Ucrainei se va confrunta cu o intensificare a luptelor în următoarele două-trei săptămîni, în condiţiile în care Rusia continuă să-şi reorienteze acţiunile în acea zonă, estimează Ministerul britanic al Apărării într-o notă publicată Marţi pe Twitter.

Atacurile Armatei ruse rămîn concentrate asupra poziţiilor Armatei ucrainene de lîngă Doneţk şi Luhansk. O nouă ofensivă este prevăzută la Kramatorsk, în timp ce luptele continuă în jurul oraşelor Herson şi Mîkolaiv, potrivit serviciilor de informaţii militare ale Marii Britanii.

De asemenea, potrivit notei publicate Marţi de Ministerul britanic al Apărării, forţele ruse continuă să se retragă din Belarus pentru a se redesfăşura în Estul Ucrainei.   UPDATE 11.53 Mii de ucraineni sunt mutaţi la mii de kilometri depărtare de casele lor şi în regiuni îndepărtate ale Rusiei.

Refugiaţii sunt interogaţi ore în şir de autorităţile ruse, iar apoi sunt deportaţi cu autocarele în cele mai îndepărtate zone din Rusia, dar nu în oraşele mari precum Moscova sau Sankt Petersburg.

Kremlinul a emis luna trecută un ordin de urgenţă de a muta 95.739 de persoane în regiuni îndepărtate din ţară, specificîndu-se că Guvernul „aprobă repartizarea cetăţenilor Federaţiei Ruse, Ucrainei, Doneţk şi Luhansk către «entităţile constitutive ale Federaţiei Ruse»”.  

Astfel, decretul ar include prevederi privind trimiterea a 11.398 de oameni în Siberia, 7.218 în Orientul Îndepărtat şi 7.023 în Caucazul de Nord, potrivit Daily Mail.   UPDATE 11.51 Vladimir Kara-Murza, unul dintre principalii opozanţi ai lui Vladimir Putin aflat în libertate în Rusia înainte de declanşarea războiului la scară largă în Ucraina, a fost arestat, informează The Moscow Times.

Încă nu se ştiu motivele acestei noi arestări considerate arbitrare. Totuşi, în ultimele zile, Kara-Murza a criticat fără nici o reţinere războiul dus de Putin împotriva Ucrainei.

În Rusia, un pachet de legi adoptat după declanşarea războiului interzice defăimarea armatei ruse şi activităţile în străinătate ale conducerii statului, prevăzînd pedepse de pînă la 15 ani de închisoare.  

„Nu am absolut nici o îndoială că regimul Putin va sfîrşi din cauza războiului din Ucraina”, a declarat el recent pentru CNN.  

Potrivit unui alt opozant, Ilia Iaşin, Kara-Murza a fost arestat din motive necunoscute şi dus la o Secţie de Poliţie din centrul Moscovei.  

UPDATE 11.49 „Toate opţiunile sunt pe masă” ca răspuns în cazul în care Rusia ar recurge la atacuri cu arme chimice în Ucraina, a avertizat, Marţi, secretarul de stat britanic însărcinat cu Apărarea, James Heappey, potrivit news.ro.

„Există unele lucruri care depăşesc limitele, iar utilizarea armelor chimice va primi un răspuns şi toate opţiunile sunt pe masă pentru ce ar putea presupune acel răspuns”, a spus Heappey pentru Sky News.  

UPDATE 9.30 Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene, a cerut, Luni, statelor membre să trimită către Kiev armamentul şi echipamentele militare cerute de către Preşedintele Volodimir Zelenski.

Miniştrii de Externe s-au întîlnit Luni pentru a discuta despre armamentul şi echipamentele necesare Armatei ucrainene deoarece, în orice moment, se aşteaptă la întărirea ofensivei ruşilor în Estul ţării şi au nevoie de arme, potrivit Mediafax.  

Prin urmare, diplomatul european a cerut ca decizia trimiterii de arme şi echipament să fie luată rapid, în cîteva zile, nu săptămîni.  

Armata ucraineană a cerut tancuri, lansatoare de rachete, iar Guvernele membre UE examinează cererile.   

Momentan, Marea Britanie a anunţat săptămîna trecută că va trimite o parte dintre armele cerute, inclusiv rachete antinavă.

UPDATE 7.35 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, într-un nou discurs, că armata rusă a lăsat mine peste tot în zonele pe care le-au părăsit, el precizînd că şi acest lucru trebuie să fie considerat crimă de război.

“În regiunile din Nordul ţării, din care ocupanţii au fost goniţi, continuă munca pentru aducerea siguranţei. În primul rînd, eliminarea minelor. Trupele ruse au lăsat în urmă zeci, dacă nu sute de mii de obiecte periculoase. Acestea sunt obuze care nu au explodat, mine. Zilnic se elimină mii de astfel de obiecte. Ocupanţii au lăsat mine peste tot. În casele asediate. Pe străzi, pe cîmpuri. Au minat proprietăţile oamenilor, maşini, uşi. Au făcut totul conştient, pentru a face revenirea în zonele acestea după eliberare cît mai periculoasă posibil. Din cauza acţiunilor armatei ruse, teritoriul nostru este în prezent printre cele mai contaminate cu mine din lume. Şi cred că asta trebuie de asemenea să fie considerată o crimă de război a trupelor Rusiei. Ei au făcut deliberat totul pentru a ucide sau a mutila cît mai mulţi oameni posibil, chiar şi atunci cînd au fost forţaţi să se retragă de pe pămîntul nostru. Fără ordinele corespunzătoare, nu ar fi făcut-o”, a spus Zelenski.

El a precizat că se lucrează la o cale legală şi cît mai rapidă pentru ca ocupanţii să fie traşi la răspundere.

“Lucrăm la o cale legală pentru a-i aduce pe ocupanţi în faţa Justiţiei, o cale eficientă şi cît mai rapidă posibil. Pentru a nu aştepta decenii pînă cînd procedurile legale internaţionale se vor încheia, ci pentru a se accelera cursul Justiţiei”.

Zelenski a vorbit şi despre posibila folosire de arme chimice de către ruşi:

“Astăzi, ocupanţii au emis un nou comunicat, care este mărturie a pregătirilor lor pentru o nouă etapă a de teroare împotriva Ucrainei şi a apărătorilor noştri. Unul dintre cei care au vorbit în numele ocupanţilor a afirmat că ei ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor Mariupolului. Tratăm acest lucru cu seriozitate. Vreau să le amintesc liderilor mondiali că posibila folosire de arme chimice de către armata rusă s-a discutat deja. Şi deja atunci se presupunea că este necesară o reacţie mai dură şi mai rapidă împotriva agresiunii Rusiei”.

UPDATE 7.33 Peste 10.000 de civili au murit în oraşul Mariupol, de la startul invaziei, a anunţat primarul Vadim Boicenko, potrivit The Guardian.

Boicenko a precizat că bilanţul deceselor ar putea depăşi 20.000. El i-a acuzat pe ruşi că au blocat convoaiele umanitare către oraş în tentativa de a ascunde carnagiul. Boicenko a vorbit şi despre afirmaţii ale oficialilor ucraineni că armata rusă a adus echipamente mobile de incinerare pentru a scăpa de cadavrele victimelor asediului: „Au venit crematorii mobile sub formă de camioane”. Primarul a mai afirmat că soldaţii ruşi au dus multe cadavre la un centru comercial unde există depozite şi frigidere.

UPDATE 02.26 Trei luptători Azov au fost răniţi în urma unui atac chimic la Mariupol, a anunţat liderul „Azov” Andriy Biletsky pe canalul său Telegram.

"Ruşii au lovit cu arme chimice la Mariupol, în uzina Azovstal, în fortăreaţa ucraineană de luptători, în cetatea Azov. Apropo de latura practică a loviturii, este mică. Trei oameni au semne clare de otrăvire chimică, dar fără consecinţe catastrofale”, a raportat el.

Potrivit lui Biletsky, astfel de acţiuni ale Rusiei mărturisesc laşitatea sa. "Nu pot lua Mariupolul, nu pot învinge pe cei din Azov şi nu îi pot învinge pe apărători ucraineni. Sunt disperaţi şi nu au de ales decît să folosească arme interzise, fără discernămînt", a spus el.

UPDATE 01.54 În zona Nikolaev, ocupanţii deghizaţi în civili şi folosind maşini civile cu numere ucrainene au încercat să atace poziţiile Armatei ucrainene, a raportat Comandamentul Operaţional „Sud” pe Facebook.

Astfel, potrivit Armatei, ocupanţii încearcă să-şi îmbunătăţească poziţia tactică şi să obţină un punct de sprijin la graniţele administrative ale regiunii Herson din zona Bugului de Sud, dar sunt multe cazuri de dezertări din unităţile ruse.

Din cauza înrăutăţirii condiţiilor meteorologice - vînturi puternice şi ploi -, inamicul nu poate folosi vehicule aeriene fără pilot pentru recunoaştere şi corectarea loviturilor. "În zona operaţională a Mării Negre, forţele naturii sunt şi ele de partea Ucrainei: vremea furtunoasă face mult mai dificilă manevrarea unui grup naval de rasişti. Dar ameninţarea cu rachete dinspre mare rămîne", avertizează Armata.

UPDATE 00.05 Federaţia Rusă a folosit arme chimice la Mariupol. O substanţă otrăvitoare necunoscută a fost aruncată dintr-un UAV inamic.

În Martie, liderii mondiali au vorbit despre posibilitatea unui atac chimic şi au avertizat Rusia împotriva consecinţelor. În special, pe 20 Martie, reprezentantul permanent al SUA la ONU, Linda Thomas Greenfield, a avertizat că Rusia s-ar confrunta cu consecinţe serioase dacă va folosi arme chimice în Ucraina, relatează CNN .

„Suntem îngrijoraţi că ar putea folosi arme chimice în Ucraina. Aţi văzut deja consecinţele acţiunilor noastre împotriva Rusiei şi lui Putin şi ei simt efectele. Şi se vor simţi şi mai mult dacă vor lua această decizie tristă de a folosi arme chimice”, a spus Thomas Greenfield.

Trei zile mai tîrziu, pe 23 Martie, Preşedintele american Joe Biden a numit ameninţarea cu folosirea de către Rusia a armelor chimice în timpul agresiunii împotriva Ucrainei „reală”. „Cred că este o adevărată ameninţare”, a spus Biden la acea vreme.

El a promis că îşi va exprima îngrijorările liderilor europeni la summitul NATO din ziua următoare. „Le voi spune în persoană, voi spune tot ce am de spus, o voi spune cînd voi ajunge acolo”, a adăugat Biden. După summitul NATO, liderul american a spus că Statele Unite vor răspunde dacă preşedintele rus Vladimir Putin va folosi arme de distrugere în masă, dar răspunsul va depinde de situaţie.

„Vom răspunde dacă le vor folosi. Natura răspunsului va depinde de natura situaţiei”, a spus Biden.

Pe 28 Martie, cancelarul german Olaf Scholz a anunţat ameninţarea cu utilizarea de către Rusia a armelor chimice. În special, el i-a ameninţat pe ruşi cu „măsuri dramatice”.

„Utilizarea armelor biologice şi chimice nu ar trebui să se întîmple şi de aceea suntem cu toţii atît de deschiși, atît de sinceri în această chestiune”, a spus el într-un interviu acordat  ARD.

În acelaşi timp, Scholz a subliniat că NATO nu va intra în război de partea Ucrainei dacă Rusia ar decide să lanseze un atac chimic.