Razboiul din Ucraina

Este a 33-a zi de război pe teritoriul Ucrainei. Preşedintele american Joe Biden neagă că ar fi făcut apel pentru schimbarea regimului în Rusia, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.25 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacţionat la încercarea Rusiei de a cenzura interviul său acordat unor jurnalişti ruşi independenţi, afirmînd că Moscova este „îngrozită" de presa „care poate spune adevărul”, relatează CNN. UPDATE 12.02 Oraşul Mariupol (din Sudul Ucrainei), controlat de forţele ruse, este în pragul unei catastrofe umanitare şi trebuie evacuat complet, a declarat, Luni, primarul oraşului, Vadym Boichenko, citat de Reuters.

Primarul Vadym Boichenko a declarat că aproximativ 160.000 de civili sunt blocaţi în oraş, fără energie electrică.

26 de autobuze aşteptau să evacueze civili, dar forţele ruse nu au fost de acord să le acorde trecere în siguranţă, a continuat el. „Federaţia Rusă se joacă cu noi”, a spus el. Rusia neagă că a vizat civili şi învinuieşte Ucraina pentru eşecul repetat de a conveni asupra unor coridoare sigure pentru evacuarea civililor.

UPDATE 11.55 Atacuri ruseşti au fost înregistrate în Vestul şi în partea central-vestică a Ucrainei în cursul nopţii, în Volîn şi în apropiere de Jîtomîr, conform informaţiilor preliminare ale oficialilor ucraineni.

„Aseară au avut loc două explozii foarte puternice lîngă Jîtomîr”, a declarat Serhii Sukhomlyn, primarul oraşului. „Oamenii s-au speriat pentru că locuinţele se mişcau ca în timpul unui cutremur. Atacul nu a ţintit Jîtomîrul, ci proximitatea oraşului. Acum, situaţia din Jîtomîr este mai mult sau mai puţin calmă", a spus el.

Şeful administraţiei militare regionale Volîn (Vestul Ucrainei), Yuriy Pohuliaiko, a declarat că o rachetă lansată din Belarus a ţintit un depozit de combustibil, potrivit Armatei. Belarus reprezintă o bază şi o zonă de întîlnire pentru forţele militare ruse. UPDATE 11.30 O mină marină a fost observată de un pescador românesc în jurul orei 8.10.

Marinarii au alertat autorităţile, iar acum se va interveni pentru neutralizarea acesteia. Puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, avînd la bord o grupă de scafandri de minori (EOD), execută Luni, 28 Martie, o misiune de cercetare şi intervenţie într-un raion maritim situat la o distanţă de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.

UPDATE 11.01 Turcia se numără printre ţările care ar putea oferi Kievului garanţii de securitate ca parte a oricărui acord cu Rusia de a pune capăt războiului din Ucraina, a declarat, Luni, un înalt oficial ucrainean, conform Reuters.

„Turcia se numără printre acele ţări care ar putea deveni garanţii securităţii noastre în viitor”, a declarat Ihor Zhovkva, şef adjunct al Biroului Preşedintelui Volodimir Zelenski, înaintea negocierilor de pace stabilite între Ucraina şi Rusia, în Turcia. Kievul a precizat că doreşte garanţii de securitate obligatorii din punct de vedere juridic care să ofere Ucrainei protecţie din partea unui grup de aliaţi în cazul unui atac viitor.

UPDATE 10.29 Companiile internaţionale care au părăsit pieţele ruse vor primi ”Premiul pentru pace” din partea Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat, Duminică, Biroul său Prezidenţial, citat de CNN.

Companiile care au plecat ”merită respectul ucrainenilor şi al oamenilor din întreaga lume. La urma urmei, indiferenţa şi tăcerea reprezintă complicitate”, a declarat Andriy Yermak, şeful Biroului Preşedintelui.

”Scopul nostru este să nu oferim nici un ban pentru bugetul ţării agresoare”, a subliniat el.

UPDATE 09.49 Infrastructura din Ucraina a suferit daune în valoare de peste 63 de miliarde de dolari de cînd Rusia a invadat ţara, estimează Kiev School of Economics, potrivit bbc.com.

Conform estimării – care ia în calcul impactul economic al invaziei pînă la 24 Martie –, cel puţin 4.431 de clădiri rezidenţiale au suferit daune, au fost distruse sau au fost confiscate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru 92 de fabrici şi depozite şi 378 de şcoli. În plus, au fost distruse, au suferit daune sau au fost capturate 12 aeroporturi şi şapte centrale electrice.

UPDATE 09.17 Primarul Kievului a anunţat Duminică seară că şcolile din Capitala Ucrainei îşi vor relua cursurile în „condiţii adaptate situaţiei, folosind platforme educaţionale diferite”, potrivit BBC.

UPDATE 09.04 Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi omologul său rus, Vladimir Putin, „au convenit că următoarea întîlnire a delegaţiilor ruse şi ucrainene va avea loc la Istanbul”, potrivit unui comunicat al Direcţiei de Comunicare a Preşedinţiei turce, publicat Duminică, relatează CNN.

Purtătorul de cuvînt al Preşedintelui turc, Ibrahim Kalin, a declarat Duminică, pentru CNN, că negocierile vor avea loc Marţi. Cu toate acestea, negociatorul ucrainean David Arahamia a declarat, în cursul zilei de Duminică, că întîlnirea va avea loc Luni. Rundele anterioare de negocieri nu au avut rezultatele dorite.

UPDATE 07.41 Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut „demilitarizarea” zonei, informează AFP.

„Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, Duminică seară, pe Telegram. „Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zonei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU  să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat ea.

UPDATE 07.18 Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev, potrivit Reuters.

“Şi-au terminat treaba pe care o aveau. Au inspectat oraşul, astăzi au terminat şi au plecat. Nu mai este nici un soldat în oraş acum”, a precizat Fomicev într-un mesaj în social media.

Oraşul Slavutici a fost ocupat Sîmbătă de forţele ruse. Localnicii i-au întîmpinat pe soldaţii roşi cu proteste. Slavutici, oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri Nord de Capitala ucraineană, a fost construit după accidentul nuclear de la Cernobîl, în 1986.

UPDATE: 06:33 Trupele ucrainene au lansat contraatacuri în jurul oraşului Harkov, încheiate cu succes, conform şefului militar regional, relatează Agerpres.

Zelenski afirmă că mai mulţi oligarhi ruşi i-au propus să ajute Ucraina. Printre aceştia se află şi Abramovici. 

Bursa din Moscova îşi reia, de Luni, activitatea în regim normal. Piaţa rusă îşi reia activităţile la ritmul normal după o suspendare cauzată de măsurile impuse din cauza declanşării războiului din Ucraina. 

UPDATE 05.53 Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit “pierderi semnificative”, notează The Guardian.

Retragerea a “micşorat semnificativ” intensitatea agresiunii Rusiei şi a forţat unele unităţi să se regrupeze în Belarus. Ucrainenii au adăugat că ei cred că Rusia transportă rachete Iskander către Kalinkocichy, în regiunea Gomel din Sud-Estul Belarusului.  UPDATE 05:28 Joe Biden neagă că ar fi făcut apel pentru schimbarea regimului în Rusia.

"Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămîne la putere", afirma Biden într-un discurs la Varşovia. Întrebat dacă vrea ca Putin să fie înlăturat de la putere, Biden a răspuns că nu. 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un interviu pentru presa din Rusia, că oraşe ca Volnovaha, Mariupol şi altele, din regiunea Kiev, nu mai există, ca urmare a atacurilor ruşilor, relatează news.ro.  

UPDATE 04:42 Medicii ucraineni au raportat o creştere dramatică a naşterilor premature.

Mai multe clinici prenatale din Harkov şi Liev au relatat, pentru BBC, că numărul naşterilor premature s-au dublat, sau chiar triplat de la începutul războiului.  

* Germania ia în considerare sistemul antirachetă pentru a se proteja în cazul unui potenţial atac rusesc. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat şi că germanii trebuie să fie conştienţi că au un vecin care e pregătit să folosească violenţa pentru a-şi impune interesele. Acesta nu a precizat ce tip de sistem de apărare are în vedere Berlinul.  

* Duminică au avut loc proteste în întreaga lume pentru încetarea războiului din Ucraina.   

UPDATE 23:07 Omagiu adus pentru persoanele decedate la teatrul Mariupol.

În Budapesta oamenii au aşezat 300 de perechi de încălţăminte folosită pe malul Dunării lîngă memorialul "Pantofi pe Dunăre".   

* Şcolile din Kiev îţi vor relua activitatea online începînd de Luni, a anunţat primarul Vitali Kliciko. 

“La 28 Martie, procesul educaţional se va relua în Capitală, în format online. Va fi adaptat condiţiilor actuale. Se vor folosi diverse platforme educaţionale pentru elevi”, a precizat Kliciko pe Telegram.  

UPDATE 21.21 Autoritatea de reglementare a presei din Rusia, Roskomnadzor, a emis un avertisment către mass media din ţară în legătură cu un interviu cu Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează BBC.  

Autoritatea de reglementare a avertizat presa că nu trebuie să publice interviul şi că „a fost demarată o anchetă pentru a identifica nivelul de responsabilitate şi ce măsuri se vor lua” în raport cu instituţia de presă care a realizat interviul.  

Roskomnadzor notează că unele dintre instituţiile media care au participat la interviu sunt desemnate „agenţi străini” în Rusia.  

Anterior, publicaţia liberală rusă Meduza a anunţat că l-a intervievat pe Zelenski, împreună cu Dozhd TV şi ziarul rus Kommersant. Meduza şi Dozhd sunt ambele blocate în Rusia, iar Dozhd a şi suspendat toate activităţile jurnalistice.  

Rusia a adoptat recent noi legi care restricţionează modul în care presa rusă poate relata despre războiul din Ucraina.  

Cea mai strictă dintre noile legi, împotriva diseminării „falsurilor” cu privire la activităţile Forţelor Armate Ruse, prevede pedepse penale grave de pînă la 15 ani de închisoare.  

UPDATE 20.46 Fostul campion mondial la şah Garry Kasparov critică răspunsul Occidentului la invazia ordonată de Putin în Ucraina, într-un editorial din New York Daily News.

El laudă Armata ucraineană care „a luptat bine şi din greu, cu pasiunea unui popor care îşi apăra ţara” şi spune că „forţele ruse s-au dovedit inepte şi necoordonate, putrede de corupţie”.  

UPDATE 20.11 Protestatari civili din Herson, care manifestau împotriva ocupaţiei ruse, au fost dispersaţi cu fumigene.

UPDATE 18.59 Peste 3,8 milioane de persoane au fugit din Ucraina de la lansarea invaziei ruse, la 24 Februarie, potrivit unui bilanţ publicat Duminică de ONU, însă fluxul refugiaţilor a încetinit în mod clar de la 22 Martie, transmite AFP.  

Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) înregistra Duminică 3.821.049 de refugiaţi ucraineni.  

Bilanţul de Duminică este mai mare cu 48.450 de refugiaţi decît cel de Sîmbătă.   Polonia a primit peste jumătate dintre aceşti refugiaţi, aproximativ şase din zece persoane de la începutul invaziei ruse, adică peste două milioane de persoane. Aproximativ 90% dintre persoanele care au fugit din Ucraina sunt femei şi copii.   ONU estimează la aproape 6,5 milioane numărul persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei.  

Europa nu s-a mai confruntat cu un asemenea val de refugiaţi de la Al Doilea Război Mondial încoace, notează AFP, potrivit news.ro.  

UPDATE 18.22 Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai vocali reprezentanţi ai regimului Putin în contextul războiului din Ucraina, a enumerat patru scenarii în care Rusia ar putea recurge la arma nucleară:

1. În cazul în care Rusia este vizată de un atac cu rachete cu încărcătură nucleară.  

2. În cazul unei utilizări diferite a armelor nucleare împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi. 3. În cazul unui atac asupra infrastructurii critice menit să paralizeze forţele de descurajare nucleară ale Rusiei.  

4. În cazul unui act de agresiune împotriva Rusiei sau a aliaţilor săi care ameninţă existenţa ţării, chiar şi fără utilizarea armelor nucleare.  

Dmitri Medvedev a ţinut totodată să menţioneze că doctrina nucleară a Rusiei nu prevede că inamicul trebuie să lovească primul şi că Moscova poate ataca cu arme nucleare o forţă ostilă ce a folosit doar arme convenţionale.

01.05.24 - 00:04
01.05.24 - 00:12
01.05.24 - 00:11
01.05.24 - 00:07
01.05.24 - 00:06
02.05.24 - 01:12
02.05.24 - 01:15
02.05.24 - 13:35
02.05.24 - 13:34
02.05.24 - 13:33
02.05.24 - 13:36
02.05.24 - 13:32
02.05.24 - 13:37
03.05.24 - 00:16
03.05.24 - 00:18