Razboiul din Ucraina

Au trecut patru săptămîni de la începerea invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. NATO se reuneşte într-o şedinţă de urgenţă la care va lua parte şi Preşedintele Joe Biden, sosit Miercuri seară la Bruxelles. Zelenski face apel ca oamenii să iasă pe străzi şi să protesteze, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 12.15 Kievul negociază garanţii de securitate cu Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franţa şi Turcia, anunţă ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, într-un intervu acordat cotidianului spaniol El Pais.

”Da, ne aflăm în negocieri cu Statele Unite, Regatul Unit, Germana, Franţa şi Turcia cu privire la o participare a acestora la acest model şi au reacţionat pozitiv faţă de această idee”, declară el. ”Cu toate că discutăm în continuare, sunt mulţumit de prima lor reacţie”, afirmă Kuleba. ”Aceasta este singura problemă, iar restul face parte din negocierile între Rusia şi Ucraina”, declară el.

UPDATE 12.00 Armata rusă anunţă că a cucerit Joi oraşul ucrainean Izium, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenţia rusă publică de presă RIA Novosti, relatează CNN.

O consilieră a comandantului-şef al Forţelor Armate ucrainene Valerii Zalujinii, Liudmila Dolhonovska, declară CNN că bătălia de la Izium ”continuă”.

Izium se află între Harkov şi zonele separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk (Est), recunoscute de Moscova înainte de lansarea invaziei.  

UPDATE 11.45 Peste jumătate dintre copiii din Ucraina au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din cauza insecurităţii şi confruntărilor armate de la lansarea invaziei ruse, anunţă Joi UNICEF, relatează AFP.  

”O lună de război în Ucraina a antrenat deplasarea a 4,3 milioane de copii, peste jumătate din populaţia de copii a ţării, estimată la 7,5 milioane”, precizează într-un comunicat Fondul ONU pentru urgenţe ale copiilor.

UPDATE 11.15 Casa Albă a adunat o echipă de oficiali din securitate pentru a schiţa scenarii cu privire la modul în care Statele Unite şi aliaţii săi ar trebui să răspundă în cazul în care preşedintele rus Vladimir Putin, frustrat de lipsa sa de progres în Ucraina sau hotărît să avertizeze naţiunile occidentale împotriva intervenţiei în război, recurge la arme chimice, biologice sau nucleare.

Echipa Tiger, aşa cum este cunoscută grupul, examinează şi răspunsurile în cazul în care Putin loveşte un stat NATO pentru a ataca convoaiele care aduc arme şi ajutor în Ucraina, potrivit mai multor oficiali implicaţi în proces.

Întîlnindu-se de trei ori pe săptămînă, în sesiuni clasificate, echipa analizează, de asemenea, răspunsuri în cazul în care Rusia încearcă să extindă războiul la naţiunile vecine, inclusiv Moldova şi Georgia, şi cum să pregătească ţările europene pentru un flux de refugiaţi la o scară nemaivăzută de decenii, scrie New York Times.

UPDATE 10.40 NATO estimează că aproximativ 40.000 de militari ruşi au fost ucişi, răniţi, capturaţi sau dispăruţi în prima lună a războiului din Ucraina, a confirmat un oficial al alianţei pentru NBC News. Dintre aceştia, între 7.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au murit, a mai declarat oficialul, care a vrut să rămînă sub anonimat.

UPDATE 10.22 Forţele Navale Ucrainene au anunţat, Joi dimineaţă, că un imens vas de debarcare al Federaţiei Ruse a fost distrus la Berdiansk (regiunea Zaporijjia), oraş aflat temporar sub ocupaţia ruşilor. Potrivit Armatei ucrainene, citată de rbc.ua, vasul respectiv livra echipament militar pentru trupele invadatoare.

„În portul Berdiansk, ocupat de Federaţia Rusă, marele vas de debarcare Orsk al Flotei Ruse de la Marea Neagră a fost distrus”, au scris pe Facebook Forţele Navale Ucrainene.

Amintim că la începutul săptămînii, Marina rusă a trimis în portul ucrainean Berdiansk de la Marea Azov o mare navă de debarcare, descărcînd blindate şi alte echipamente de luptă. Este vorba despre nava de debarcare Orsk, care are peste 100 de metri lungime. Zece astfel de nave ruseşti au fost implicate în războiul împotriva Ucrainei. Joi dimineaţă, localnicii din Berdiansk au raportat un incendiu masiv şi explozii puternice în zona portului din oraş.

UPDATE 10.17 Riscul ca Putin să fie destituit de lovitură de stat din serviciul de securitate „creşte în fiecare săptămînă pe fondul haosului care a cuprins Kremlinul în urma războiului rătăcit din Ucraina”,  susţine Vladimir Osecikin, cel care a dezvăluit abuzurile din închisorile Rusiei şi care a vorbit cu o sursă din cadrul FSB, care sugerează că furia faţă de Putin creşte.

Haosul şi nemulţumirea au pus stăpînire pe serviciile secrete din Rusia după invadarea ratată a Ucrainei, scrie Daily Mail. Scrisori scrise de un analist anonim din serviciile şi trimise lui Vladimir Osecikin, activist rus aflat în exil şi fondator al organizaţiei pentru drepturile omului Gulagu.net, au fost publicate online.  

Preşedintele Vladimir Putin se confruntă cu riscul unei lovituri de stat chiar din interiorul cercului său de putere, potrivit sursei din serviciile secrete ruse.   

Osecikin a declarat pentru The Times că riscurile pe care şi le asumă agenţii secreţi cînd dau astfel de informaţii este un semn al furiei lor crescînde faţă de Putin şi al nemulţumirii faţă de efectele pe care sancţiunile le vor avea asupra agenţilor FSB, care nu vor mai putea „merge în vacanţe la vilele lor din Italia şi nu-şi vor mai putea duce copiii la Disneyland Paris”.  

UPDATE 08.57 Olena Zelenska, prima-doamnă a Ucrainei, a publicat un mesaj emoţionant la o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, făcînd un bilanţ devastator al unei alte realităţi în Europa, una în care 121 de copii şi 6 medici au fost ucişi, în care 246 de spitale au fost bombardate, 291 de şcoli distruse de rachete, în care 15.000 de bebeluşi s-au născut în subsoluri.

„Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrînit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei (...), am întîlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat”, a spus ea. „Acum exact o lună, ne-au trezit sunetele exploziilor care nu s-au oprit de atunci. Ne-am trezit într-o realitate diferită în care războiul a intrat în casele noastre. Timpul zboară altfel în război. Am îmbătrînit cu zece ani. Am învăţat să diferenţiem sunetele artileriei care sosesc în timpul bombardamentelor. Nu ne-am confruntat doar cu un agresor rus, ci am întîlnit criminali de război care ucid civili în mod deliberat”, a scris pe Facebook Olena Zelenska, distribuind un videoclip în sprijinul Ucrainei.

„Ei ucid copii, 121 de copii morţi, 121 de răni în inimile noastre care nu se vor vindeca niciodată. Civilii ucişi de bombardamentele inamicilor zac în gropile comune de la Mariupol, Irpen, în curţile propriilor noastre case. Sute de mii de oameni ai noştri sunt lipsiţi de orice mijloc de comunicare de către inamic, în subsolurile regiunilor Mariupil, Kiev şi Harkov”.

„Peste zece milioane de refugiaţi au fost forţaţi să se mute în alte regiuni sau ţări. Oamenii care aveau case, locuri de muncă şi planuri au pierdut totul.Acum depind de ajutorul umanitar. Treisprezece spitale distruse şi 246 de spitale bombardate reprezintă, de asemenea, vieţile cuiva cărora le-a fost luat dreptul de a primi tratamentul necesar. Şase medici au fost ucişi, iar şaisprezece au fost răniţi”, este statistica crudă pe care a publicat-o prima-doamnă a Ucrainei. 

UPDATE 08.13 Portul din Berdeansk este în flăcări, Joi dimineaţă, dar nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele ruseşti au aruncat în aer rezervoarele de combustibil, transmite Nexta. Majoritatea incendiilor din apropierea Centralei Cerobîl au fost stinse, iar Mariupol este aproape distrus după o lună de război.

”Portul din Berdeansk este în flăcări”, a transmis, Joi dimineaţă, Nexta, pe Twitter.   Jurnaliştii au precizat că, deocamdată, nu se ştie dacă a fost lovită o navă rusească sau dacă forţele armate ruse au aruncat în aer rezervoarele de combustibil. Oraşul este situat la aproximativ 75 km Nord-Vest de Mariupol.   

Jurnaliştii ucraineni transmit şi că, potrivit ministrului interimar al Protecţiei Mediului şi Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Sileţ, majoritatea incendiilor din apropierea centralei nucleare de la Chernobîl au fost stinse.    

Peste 30 de incendii au fost în zonă în ultima perioadă. De asemenea, Nexta publică un video despre cum arată Mariupol după aproape o lună de război.

UPDATE 08.09 O jurnalistă din Rusia a murit în Kiev, în timp ce filma distrugerile produse de bombardamentele armatei ruse, informează The Guardian.

Oksana Baulina, video-jurnalistă la unul dintre puţinele site-uri de ştiri independente care au mai rămas în Rusia după asaltul asupra libertăţii presei iniţiat de dictatorul de la Kremlin, se afla în Kiev pentru a oferi informaţii publicului rus despre atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina. Baulina şi un alt civil au murit, în timp ce două alte persoane care îi acompaniau au fost răniţi şi spitalizaţi.  

UPDATE 8.00 Grupul Renault a anunţat Miercuri că respectă sancţiunile internaţionale şi suspendă activitatea în fabrica sa din Moscova.

„Activităţile Grupului Renault în fabrica sa din Moscova sunt suspendate începînd de astăzi. În ceea ce priveşte implicarea în AVTOVAZ, Grupul Renault evaluează opţiunile disponibile, ţinînd cont de mediul actual, acţionînd în acelaşi timp responsabil faţă de cei 45.000 de angajaţi ai săi din Rusia.   

Grupul Renault reaminteşte că implementează deja măsurile necesare pentru a respecta sancţiunile internaţionale”, a anunţat compania într-un comunicat de presă.   UPDATE 06.45 Forţele ucrainene au împins forţele ruseşti înapoi pe linia frontului la Est de Kiev, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării, potrivit CNN. Forţele ruseşti se află la aproximativ 55 de kilometri de centrul oraşului Kiev spre Est, o creştere cu 25-35 de kilometri faţă de aceeaşi locaţie de ieri, a precizat oficialul. 

La Nord-Vest de centrul oraşului Kiev, forţele ruseşti "sapă şi stabilesc poziţii defensive", dar nu s-au apropiat mai mult de centrul oraşului Kiev de-a lungul acestei linii, a adăugat oficialul.  

Trupele rămîn la o distanţă de 15-20 de kilometri de centrul oraşului Kiev, la Nord-Vest.  În acelaşi timp, oficialul a declarat că forţele ruseşti devin mai active în partea de Est a Ucrainei, în zona Donbas, afirmînd că au "aplicat mult mai multă energie" în regiunile Luhansk şi Doneţk, cele două zone pe care Kremlinul le-a declarat republici independente înainte de invazia de luna trecută.     

"Începem să îi vedem cum se cam înghesuie în jurul Kievului, dar încearcă într-adevăr să treacă mai mult în ofensivă decît pînă acum, aplică mai multă energie în acea parte estică", a declarat oficialul. 

UPDATE 06:30 Grupul de hackeri Anonymus anunţă că a piratat Banca Centrală a Rusiei. Peste 35.000 de documente urmează să fie publicate în următoarele 48 de ore. 

UPDATE 06:00 Rusia a bombardat un pod cheie peste rîul Desna. Atacul ruşilor taie orice legătură a oraşului Cernihiv cu Capitala Kiev. Podul era folosit pentru transporturi umanitare şi pentru evacuarea civililor. În acest moment oraşul are resurse limitate de apă potabilă şi a rămas fără curent, căldură şi gaz. 

Primarul Cernihivului spune că cimitirul oraşului nu mai poate face faţă numărului mare de morţi. Cadavrele oamenilor prinşi de bombardamentele ruşilor sunt ţinuţi în morgi şi frigidere. 

05:30 Ucraina apelează la software de recunoaştere facială pentru a identifica cadavrele soldaţilor ruşi ucişi în invazie. În acest fel pot fi identificate familiile pentru a fi informate despre moartea soldaţilor. 

Cel puţin 264 de civili au murit în Capitala Kiev de la începutul invaziei, afirmă primarul Kievului, Vitali Klitschko. 

05:10 Zelenski a spus în postarea video de Miercuri seară că Rusia îşi exercită puterea economică pentru a-i împiedica pe aliaţii Ucrainei să acţioneze în război. Acesta a mai precizat că la cele 3 summit-uri care au loc zilele acestea se va vedea cine este prieten şi cine trădează pentru bani.

„La aceste trei summit-uri vom vedea: cine este un prieten, cine este partener şi cine ne-a trădat pentru bani”, a afirmat Zelenski.

04:00 NATO spune că între 7.000 şi 15.000 de soldaţi ruşi au murit în prima lună de la începerea războiului. Un oficial NATO a declarat pentru AP News că între 30.000 şi 40.000 de soldaţi ruşi au murit sau au fost răniţi în timpul confruntărilor. 

UPDATE 01:55 Volodimir Zelenski le cere oamenilor să iasă în stradă şi să protesteze Joi, la o lună de cînd Rusia a invadat Ucraina. 

“Ieşiţi în pieţe, pe străzi. Faceţi-vă văzuţi şi auziţi. Spuneţi că oamenii contează, libertatea contează, oamenii contează, pacea contează. Ucraina contează”, a spus Zelenski.

UPDATE 01:40 Marea Britanie va livra Ucrainei 6.000 de rachete antitanc. Astfel, numărul de rachete livrate de către Marea Britanie de la începutul invaziei ruse ajunge la 10.000. 

„Regatul Unit va lucra cu aliaţii (săi) pentru a spori sprijinul militar şi economic pentru Ucraina, întărindu-şi apărarea pe măsură ce va schimba cursul acestei bătălii”, a declarat Boris Johnson.

Oraşul Cernihiv rămîne fără apă potabilă, iar Rusia e acuzată că ţine localnicii ostatici. În acest moment numărul rezervoarelor de apă este limitat, aşa că va fi nevoie să fie impusă o raţie de 10 litri pe persoană. 

Franţa a testat cu succes racheta nucleară modernizată ASMPA. „Racheta, dezvoltată de producătorul francez MBDA, a fost lansată cu Rafale de la baza aeriană 120 din Cazaux”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului francez.

UPDATE 23:37 Rusia interzice serviciul Google News pe care îl acuză că răspîndeşte ştiri false despre războiul din Ucraina.