Razboiul din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, într-un discurs publicat Sîmbătă noapte, că este nevoie de „timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război“ care a venit în Ucraina şi transmite: ”Încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm“. Liderul ucrainean a cerut ajutorul premierului Israelului pentru eliberarea primarului din Melitopol, în timp ce noi imagini din satelit arată nivelul de distrugeri din Mariupol, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 14.36 Un corespondent al New York Times în vîrstă de 51 de ani a fost împuşcat mortal în Irpen astăzi, 13 Martie, anunţă Nexta. Un alt jurnalist a fost rănit. Acum se încearcă scoaterea victimei din zona de luptă.

UPDATE 14.33 Armata rusă ar fi folosit bombe cu fosfor în atacurile de noaptea trecută, potrivit acuzaţiilor făcute de un responsabil al Poliţiei ucrainene din regiunea Lugansk din Estul ţării, care susţine că localitatea sa ar fi fost ţinta acestui tip de arme interzise de dreptul internaţional.

Potrivit lui Oleksi Biloşiţki, şeful Poliţiei din Popasna, oraş situat la circa o sută de kilometri Vest de Lugansk, forţele ruse au folosit bombe cu fosfor asupra localităţii sale, transmite AFP, preluată de Agerpres.  

"Suferinţe şi incendii", a scris el pe Facebook, comparînd metodele ruşilor cu cele ale naziştilor. Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, precizează AFP.   Muniţiile cu fosfor conţin fosfor alb. În timpul exploziei, răspîndesc o substanţă cu o temperatură de ardere de peste 800 de grade C pe o suprafaţă mare de pînă la cîteva sute de metri pătraţi. Combustia continuă pînă cînd tot fosforul este ars sau accesul la oxigen este oprit. Astfel de arme provoacă răni şi daune mai grave decît alte muniţii, fiind interzise de dreptul internaţional.  

UPDATE 14.27 O nouă rundă de discuţii între Rusia şi Ucraina ar putea avea loc săptămîna viitoare, potrivit lui Mihailo Podoliak, principalul consilier al Preşedintelui Volodimir Zelenski. Ucraina colaborează cu Israel şi Turcia, în postura de mediatori, pentru a găsi o locaţie şi un cadru pentru negocierile cu Rusia, a precizat Podoliak. UPDATE 14.18 Statele Unite, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au adoptat sancţiuni economice şi financiare fără precedent împotriva Rusiei în urma războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, iar sute de companii internaţionale s-au retras deja din ţara cu cea mai mare suprafaţă din lume.

Impactul acestor măsuri abia începe să se facă simţit, cu creşterea preţurilor la produsele de bază, dispariţia multor locuri de muncă şi, pentru unii, adîncirea sentimentului de izolare de restul lumii.  

Într-un reportaj, BBC scrie că viaţa ruşilor, în special a celor din Moscova, s-a schimbat semnificativ din cauza sancţiunilor.  

UPDATE 14.16 Papa Francisc a exprimat, Duminică, cea mai dură condamnare a sa de pînă acum a invaziei ruse din Ucraina, cerînd ca „agresiunea armată inacceptabilă” să înceteze.

În cadrul slujbei de Duminică din Piaţa Sfîntul Petru, la care au participat mii de oameni, Papa Francisc a mai spus că bombardarea spitalelor şi a altor civili a fost „barbară” şi fără „un motiv strategic întemeiat”. „În numele lui Dumnezeu, vă cer: opriţi acest masacru!”, a spus liderul Bisericii Catolice, adăugînd că oraşele ucrainene riscă „să fie reduse la stadiul de cimitire”.  

UPDATE 14.02 Lovitura cu rachete asupra Centrului Internaţional pentru Pace şi Securitate de lîngă Liov a fost efectuată din avioane care au decolat de la Saratov, în Rusia. Inamicul a folosit rachete aer-sol. 

Atacul aerian a fost efectuat din Marea Neagră şi Marea Azov. Potrivit datelor preliminare, au fost trase peste 30 de rachete. Apărarea aeriană ucraineană a funcţionat şi a doborît un număr dintre ele.

UPDATE 13.51 Nexta publică imagini cu pagubele suferite de Sfînta Lavra Sviatohirsk în urma bombardamentului de Sîmbătă noapte.

UPDATE 13.02 Cel puţin 35 de persoane au fost ucise şi 134 au fost rănite în atacul cu rachete ruseşti asupra unei baze de antrenament militar din Vestul Ucrainei, a declarat guvernatorul regional din Liov, potrivit BBC. Bilanţul anterior era de 9 morţi şi 57 de răniţi.

UPDATE 12.52 Forţele ruse l-au sechestrat pe primarul oraşului Dniprorudne (Sudul Ucrainei), a anunţat ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, conform BBC. Evhen Matveev ar fi al doilea primar ucrainean sechestrat de trupele ruse în ultimele trei zile, după ce primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a fost arestat Vineri.  

Potrivit lui Kuleba, „ruşii, care comit crime de război”, l-au răpit pe Matveev.   Dniprorudne este un oraş de circa 18.000 de locuitori din regiunea Zaporojie, în Sudul Ucrainei.  

UPDATE 12.48 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a declarat că războiul din Ucraina este decizia lui Vladimir Putin. Eliminarea lui va fi suficientă pentru a-l opri, potrivit zn.ua.

„Dar restabilirea păcii şi securităţii în spaţiul euro-atlantic ar necesita, de asemenea, nu numai înlăturarea lui Putin, ci şi «deputinizarea» Rusiei. Putin nu este doar o persoană, el este un sistem, iar Rusia ar trebui «de-putinizată»”, a adăugat el. UPDATE 12.13 Utilizarea armelor chimice de către Rusia în Ucraina ar putea determina NATO să-şi reconsidere decizia de a nu interveni militar în conflict, a declarat Preşedintele polonez Andrzej Duda.

Într-un interviu pentru BBC, Andrzej Duda a fost întrebat dacă crede că preşedintele Putin s-ar putea pregăti să folosească arme chimice.  

„Acesta este ceva ce lumea nu a văzut la această scară de la Al Doilea Război Mondial”, a spus el. „Dacă mă întrebaţi dacă Putin poate folosi arme chimice, cred că Putin poate folosi orice chiar acum, mai ales cînd se află în această situaţie dificilă. Din punct de vedere politic, el a pierdut deja acest război, iar militar nu îl cîştigă“, a declarat Duda.  

Întrebat dacă o astfel de utilizare ar putea determina o intervenţie a NATO, el a spus: „Desigur, toată lumea speră că nu va îndrăzni să facă asta. Dar dacă foloseşte arme de distrugere în masă, asta ar schimba jocul în toată treaba. Cu siguranţă, [NATO]... ar trebui să stea la masă şi chiar vor trebui să se gîndească serios ce să facă, pentru că atunci începe să fie periculos, nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga lume”, a spus liderul polonez.  

UPDATE 12:04 Un tren de pasageri care era în drum spre gara din Lîman pentru a prelua refugiaţi care erau evacuaţi din Estul Ucrainei a fost atacat de forţele ruse, iar un conductor a fost ucis, a anunţat compania naţională de transport feroviar a Ucrainei, conform BBC.

Conductorul a fost ucis, iar un alt angajat a fost rănit şi transportat la spital, după ce trenul a fost atacat lîngă staţia Brusyn, din regiunea Doneţk. Trenul era pe punctul de a prelua refugiaţi, inclusiv 100 de copii, care erau evacuaţi din regiunile Doneţk şi Lugansk. Compania a precizat că „face toate eforturile” pentru a evacua din gară toţi pasagerii şi echipajul trenului, precum şi persoanele care urmau să fie scoase din Ucraina.  

UPDATE 11.49 Volodimir Zelenski le-a transmis persoanelor care sunt tentate de ofertele ocupanţilor ruşi că îşi semnează singure verdictul.

„Verdictul este de a-i urma pe cei peste 12.000 de ocupanţi care nu au putut înţelege în timp util de ce Ucraina nu ar trebui atacată”, a declarat Zelenski într-un mesaj video.  

Şeful statului ucrainean s-a referit la cei 12.000 de soldaţi ruşi morţi, potrivit autorităţilor de la Kiev, de la începutul războiului în Ucraina. Acest bilanţ este dificil de verificat din surse independente.  

În regiunile ocupate, precum Herson, Rusia „şantajează lideri locali, pun presiune asupra unor aleşi, caută oameni pe care să îi corupă” într-o încercare de a „repeta experienţa tristă a creării unor pseudo-republici”, a subliniat Volodimir Zelenski.   UPDATE 11.16 Un atac aerian a vizat Sfînta Lavra Sviatohirsk, o mănăstire ortodoxă din regiunea Doneţk (Est) din Ucraina, a anunţat Parlamentul ţării, într-o postare pe Telegram, conform CNN.

Mai multe persoane au fost rănite şi transportate la un spital din oraşul Sviatohirsk, iar altele au fost tratate la faţa locului. Nimeni nu a fost ucis, se arată în comunicatul Parlamentului ucrainean.  

Explozia, care a izbucnit în jurul orei 22.00, ora locală, Sîmbătă, s-a produs la 50 de metri de un pod care leagă malul drept şi cel stîng al rîului Serverski Doneţ, în apropiere de una dintre intrările în mănăstire.

Aproximativ 520 de refugiaţi se adăposteau în lăcaşul de cult, inclusiv 200 de copii.   Episcopul mănăstirii, Mitropolitul Arsenie, a declarat că nu există unităţi militare în Sviatohirsk şi că atacul a fost făcut asupra unui „oraş paşnic” şi asupra unuia dintre cele mai sfinte locuri ale Ucrainei.

Mănăstirea din Sviatohirsk face parte din Biserica Ortodoxă Ucraineană şi datează încă din anul 1526. În interiorul lăcaşului de cult se regăsesc moaştele Sfîntului Ioan Sihastrul din Sviatohirsk.

UPDATE 11.08 Ministerul rus al Apărării spune că forţele sale ar fi distrus 3.687 de instalaţii militare ucrainene de la începutul atacului său asupra ţării, precum şi 99 de avioane, 1.194 de tancuri şi vehicule blindate de luptă şi 443 de tunuri de artilerie, transmite agenţia de presă rusă Interfax, preluată de BBC.

De cealaltă parte, Armata ucraineană susţine că a ucis peste 12.000 de soldaţi ruşi, precum şi că ar fi distrus 374 de tancuri, 1.226 de maşini de luptă blindate şi 140 de sisteme de artilerie. Afirmaţiile nici uneia dintre părţi nu au fost confirmate din surse independente.

UPDATE 10.27 Guvernatorul regiunii Liov spune că nouă oameni au fost ucişi în atacul asupra bazei militare a Centrului Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securităţii din Sud-Vestul oraşului Liov. Alte 57 de persoane au fost rănite.

Potrivit Reuters, citată de The Guardian, Maxim Koziţki a confirmat că Rusia a tras 30 de rachete în complex, la aproximativ 50 km Sud-Vest de Liov şi la aproximativ 25 km de graniţa cu Polonia, Duminică, chiar înainte de ora 6 dimineaţa. Rapoartele preliminare arătau că forţele ruse au lansat 8 rachete. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că la instalaţie lucrează instructori militari străini, dar nu este clar dacă au fost prezenţi cînd a avut loc atacul.

UPDATE 9.57 Grupul de hackeri Anonymous a publicat un mesaj special conceput pentru a ajunge la cetăţenii ruşi, în care se presupune că îi îndeamnă pe ruşi să se ridice împotriva lui Putin şi să-l înlăture de la putere. 

Potrivit unei traduceri oferite de diverşi comentatori pe Twitter, clipul spune: „Sunteţi prinşi în spatele unei cortine de fier a propagandei, cu Guvernul vostru încercînd să vă împiedice să faceţi parte din conversaţia internaţională, de teamă pentru ceea ce aţi putea afla. Regimul lui Vladimir Putin a comis crime de război în recenta sa invazie a Ucrainei, care a provocat o criză masivă a refugiaţilor şi nenumărate morţi.

Este o situaţie teribilă în care aţi fost puşi, dar singura voastră opţiune de a preveni colapsul economic iminent şi potenţialul război mondial este să luaţi măsuri pentru a rezista războiului şi regimului lui Vladimir Putin. Putin a adus populaţia rusă drept sacrificiu. În acest moment, cel mai paşnic mod prin care s-ar putea pune capăt acestui conflict ar fi ca poporul Rusiei să se ridice împotriva lui Putin şi să-l înlăture de la putere.” 

UPDATE 9.38 Un tanc rusesc ar zdrobit o maşină cu civili înăuntru, relateazăPpoliţia din regiunea Zaporojie.

„În consecinţă, doi bărbaţi adulţi au fost ucişi şi un adolescent a murit ars în maşina care a luat foc”, precizează Poliţia, adăugînd că acest lucru s-a întîmplat în districtul Orikhovski.

UPDATE 9.23 Trupele ruse ar fi atacat şi bază aeriană din Ivano-Frankivsk. Este posibil ca forţele ruse să fi lovit şi o bază aeriană din Ivano-Frankivsk Duminică, în zori, anunţă primarul oraşului, Ruslan Martsinkiv.  

“Potrivit informaţiilor preliminare, exploziile din această dimineaţă provin de la un atac la aeroport”, a declarat Martsinkiv, îndemnîndu-i pe cei care locuiesc în apropierea aeroportului să se mute.  

UPDATE 8.58 Oraşul Lvov din Vestul Ucrainei a fost zguduit de mai multe explozii Duminică. Situat la aproximativ 70 de kilometri de graniţa cu Polonia, oraşul a fost lovit de mai multe rachete, au relatat media locale.

"Mai mult explozii au fost auzite la Lvov şi Herson şi există relatări că Lvov este atacat cu rachete ruseşti", conform portalului de ştiri Kiev Independent. Exploziile au fost auzite pînă în Polonia, a relatat un reporter al DPA din oraşul polonez Przemysl.

Oficialii ucraineni spun că forţele ruse au efectuat o lovitură cu rachete asupra unui centru de antrenament militar din afara oraşului Liov.  

Jurnaliştii BBC din Liov spun că nu s-au auzit explozii în centrul oraşului. Liov este o destinaţie pentru mulţi ucraineni care fug de forţele ruse din alte părţi ale ţării. Liov, un oraş istoric şi pitoresc cunoscut pentru moştenirea sa culturală, a rămas pînă acum neatins.  

UPDATE 8.55 Consiliul regional din oraşul ocupat Herson a votat pentru adoptarea unei rezoluţii prin care se afirmă că oraşul rămîne ucrainean, au declarat oficialii locali, conform BBC.

Votul are loc pe fondul acuzaţiilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Rusia plănuieşte un referendum privind crearea unei "republici populare" separatiste. Iuriy Sobolevskyi, şeful adjunct al Consiliului, a declarat într-o postare pe Instagram că membrii organismului "au acceptat apelul conform căruia regiunea Herson este Ucraina" cu 44 de voturi.  

El a scris că deputaţii nu ar putea "recunoaşte niciodată încercările de a crea o "republică populară" în regiunea Herson şi de a ocupa o parte din Ucraina".   "Regiunea Herson a fost, este şi va fi o parte integrantă a unui singur stat - Ucraina", a adăugat el.  

UPDATE 7.56 Sirenele antiaeriene au sunat în această dimineaţă în mai multe părţi ale Ucrainei, transmite agenţia de presă ucraineană Ukrinform, potrivit BBC. Alarmele au fost declanşate în Jîtomir, la Vest de Capitala Kiev, precum şi în regiunile Ternopil, Rivne şi Ivano-Frankivsk din Vest. Sirenele au sunat şi în regiunea Volin din Nord-Vest şi Kramatorsk, în Estul Ucrainei.

UPDATE 7.50 Oficialii militari din Liov au declarat că forţele ruse au efectuat un atac aerian şi au tras opt rachete asupra Centrului Internaţional de Menţinere a Păcii şi Securităţii, potrivit BBC Ukrainian. Centrul este situat în districtul Iavoriv, la aproximativ 30 km Nord-Vest de Liov, şi este un teren de antrenament militar. Din zonă au fost văzute coloane mari de fum.

UPDATE 04.00 Zelenski adaugă că le repetă mereu prietenilor Ucrainei şi partenerilor din străinătate că "ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni", întrucît nu este vorba doar despre Ucraina.

Zelenski a acordat distincţia "Erou al Ucrainei", post-mortem, pentru prima dată unei femei, medic militar care a îngrijit soldaţi în regiunea Sumî. Zelenski a afirmat, într-o înregistrare video postată pe Facebook în noaptea de Sîmbătă spre Duminică, faptul că a avut loc o întîlnire de urgenţă a Consiliului Regional Herson, iar 44 de deputaţi au decis că regiunea Herson face parte din Ucraina şi că "acolo nu este locul nici unei pseudo-republici".

El a adăugat că invadatorii şi cei care colaborează cu ei vor ajunge în faţa Justiţiei. "Ucraina va face faţă testului. Avem nevoie de timp şi de forţă pentru a distruge maşinăria de război care a venit la noi în ţară. Nu voi subestima ameninţarea. Şi nu voi exagera rezultatele. Noi suntem oameni oneşti, nu Ministerul rus al Apărării, care minte pe toată lumea, pe milioane de cetăţeni ai săi şi chiar pe şeful Federaţiei Ruse. Aşa că vă spun sincer: încă trebuie să rezistăm. Încă trebuie să luptăm. În fiecare zi şi în fiecare noapte trebuie să găsim modalităţi în care să-i provocăm daune majore inamicului. În toate zonele de apărare. În apropiere de Jitomîr şi Kiev, de Cernigău şi Sumî, de Harkov şi Lugansk, de Doneţk şi Mariupol, în Sudul ţării şi pe linie diplomatică", a subliniat Preşedintele ucrainean.

El a adăugat că în acest fel ucrainenii vor recîştiga ce este al lor, vor recîştiga oraşele Melitopol, Henicesk. "Apropo, toate coridoarele umanitare asupra cărora s-a convenit au funcţionat. Au fost evacuaţi 12.729 de oameni. Transportul umanitar către Mariupol ar urma să ajungă mîine după-amiază, din cauza complexităţii rutei, a trebuit să rămînă peste noapte în Berdeansk", a explicat Zelenski.

El a mulţumit pentru sprijinul primit şi pentru susţinere. "Cu fiecare ocazie, le repet prietenilor noştri şi partenerilor din străinătate că ar trebui să facă mai mult pentru Ucraina, pentru ucraineni. pentru că nu este doar pentru Ucraina. Este pentru fiecare din Europa", a reiterat el.

El a anunţat că a semnat două decrete: unul prin care oferă distincţii la 106 membri ai Forţelor armate ucrainene pentru curajul arătat, din care 17 post-mortem, şi un decret prin care oferă titlul Erou al Ucrainei cu distincţia Ordinul Stelei Aurii mai multor militari, între care şi o femeie: sergentul Derusova Inna Mikolaivna, post-mortem, medic militar care a avut misiuni în Ohtîrka, regiunea Sumî, salvînd mai mult de zece soldaţi şi riscîndu-şi viaţa. Ea a murit în urma bombardamentelor trupelor ruse, ajutînd răniţii. "Prima femeie-erou a Ucrainei care a primit post-mortem acest titlu", a adăugat Volodimir Zelenski.

UPDATE 00:55 Zelenski a postat pe contul său de Twitter un mesaj în care a afirmat că a purtat discuţii cu premierul israelian Naftali Bennett despre perspectivele unor negocieri de pace. 

"Am discutat despre agresiunea rusă şi despre perspectivele unor negocieri pentru pace. Trebuie să oprim represiunea împotriva civililor", a declarat Zelenski.

Rusia doreşte să preia controlul deplin asupra centralei nucleare Zaporizhzhia, susţine Ucraina.

Un polonez a lansat un site pentru ucrainenii care vor să înceapă o nouă şcoală. Peste 24.000 de ucraineni merg deja la şcolile poloneze, dar cea mai mare provocare este bariera lingvistică. 

Marya Tybus a lansat un site trilingv prin care doreşte să conecteze tinerii ucraineni care caută sprijin de la studenţi polonezi. „Ne-am dat seama că nu este vorba doar de a ajuta cu nevoi de bază, precum hrana sau îmbrăcămintea, ci şi de sprijin emoţional. Este mult mai uşor pentru o tînără de 18 ani să ceară ajutor de la o altă tînără de 18 ani decît de la o femeie de 50 de ani”, a declarat tînăra pentru BBC.

Scriitorul brazilian Paulo Coelho spune că invazia rusă este o scuză pentru "rusofobie". „Criza din Ucraina este o scuză convenabilă pentru rusofobie”, a postat scriitorul pe contul său de Twitter.

UPDATE 00:10 Noi imagini din satelit puse la dispoziţie de Maxar Technologies arată pagubele produse de bombardamentele ruse asupra oraşului Mariupol, din Sud-Estul Ucrainei.

UPDATE 00:05 Ministerul rus al Apărării a declarat că situaţia umanitară din Ucraina se degradează şi este chiar catastrofală în unele oraşe. Acesta i-a acuzat pe naţionaliştii ucraineni că minează şi distrug zone rezidenţiale şi infrastructuri-cheie. 

„Situaţia în Ucraina, din nefericire, continuă să se degradeze rapid şi, în unele oraşe, ea a atins proporţii catastrofice”, a declarat Mihail Mizinţev.

Peste 13.000 de persoane evacuate Sîmbătă prin coridoarele umanitare, numărul este aproape dublu faţă de cei are au reuşit să fie evacuaţi pe parcursul zilei de Vineri, conform declaraţiilor premierului ucrainean.