Razboiul din Ucraina. Presedintele SUA l-a numit „criminal de razboi” pe liderul de la Kremlin

Oraşul-port din Sudul Mariupol a fost puternic vizat de bombardamentele ruseşti în ultimele două săptămîni şi se estimează că peste 30.000 de persoane au reuşit să fugă deja, transmite BBC. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi pînă acum în oraş, spun oficialii ucraineni.

China „nu va ataca niciodată Ucraina”, dimpotrivă, va ajuta statul ucrainean, în special din punct de vedere economic, a declarat ambasadorul Chinei în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă al guvernului regional din Liov, scrie Adevărul.ro. UPDATE 10.30 Este posibil ca Rusia să fi început deja Al Treilea Război Mondial, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat postului NBC News.

„Rezultatul invaziei lui Putin în Ucraina nu a fost încă decis, dar este posibil ca tocmai acest lucru să fi deschis calea unui război global”, a spus Preşedintele ucrainean.

UPDATE 10.20 Atacul asupra teatrului din Mariupol este un alt semn că forţele lui Vladimir Putin recurg la tactici şi mai brutale, a declarat Marcin Przydacz, vice-ministrul polonez de Externe, conform BBC.

Copiii aflaţi în interiorul clădirii nu l-au împiedicat pe Putin să bombardeze teatrul, fiind, ”aşa cum l-a numit Preşedintele Biden, un criminal de război”, a precizat oficialul polonez.

Kremlinul a reacţionat la afirmaţiile lui Biden, precizînd că o asemenea retorică este ”inacceptabilă şi de neiertat” şi l-a acuzat pe liderul american că bombele sale ”au ucis sute de mii de oameni din întreaga lume”, potrivit TASS.

Przydacz spune că este de acord cu afirmaţia Preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit pe Putin ”criminal de război”. ”În opinia mea, planul iniţial era distrugerea infrastructurii militare”, a precizat oficialul polonez.

”Kremlinul credea că Guvernul Ucrainei se va evapora cumva. Nu a fost cazul. Ucrainenii sunt foarte curajoşi şi îşi apără pămîntul şi valorile, democraţia, ţara pe care au construit-o în ultimii 30 de ani. Aşa că, acum, Putin a decis să atace infrastructura civilă”, a mai spus el. ”Şi ce este mai rău, am văzut o imagine cu acest teatru, pe trotuar era scris că sunt copii înăuntru. Acest lucru nu l-a împiedicat pe Putin să bombardeze şi este, într-adevăr, aşa cum l-a numit Preşedintele Biden, acesta este criminalul de război”.

UPDATE 09.39 Trei ambarcaţiuni comerciale au fost ţinta atacurilor armatei ruse în Marea Neagră. Una dintre acestea a fost scufundată.

Şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz, anunţă că trei ambarcaţiuni comerciale, sub pavilion Panama, au fost ţinta ruşilor în Marea Neagră, relatează Agerpres.

UPDATE 09.00 Un videoclip fals cu Preşedintele Volodimir Zelenski, în care acesta pare că cere trupelor ucrainene să depună armele, a fost distribuit intens pe reţelele sociale, potrivit BBC.

O captură din videoclip a apărut pe site-ul canalului de televiziune ucrainean Ukraina 24, iar textul mesajului a fost, de asemenea, difuzat la televizor. Zelenski a precizat că videoclipul este fals, într-o postare pe Instagram, spunînd că ”poate sugera doar militarilor ruşi să depună armele şi să plece acasă”.

UPDATE 08.55 Joe Biden, Preşedintele Statelor Unite ale Americii l-a numit „criminal de război” pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Reacţia Moscovei nu s-a lăsat mult aşteptată. Purtătorul de cuvînt al Kremlinului a spus că declaraţia Preşedintelui american Joe Biden, care l-a numit pe Vladimir Putin „criminal de război”, este „inacceptabilă”, relatează Digi24, citînd agenţia de stat rusă TASS. Purtătorul de cuvînt Dmitri Peskov a spus că declaraţia lui Biden este o „retorică inacceptabilă şi de neiertat”, potrivit TASS.

UPDATE 07.50 Armata ucraineană a postat un film de cîteva minute cu imagini surprinse în timp ce distrug un centru de comandă al armatei ruse, în apropiere de Kiev.

Ucrainenii numesc „drumul iadului” această zonă. Imaginile au fost postate pe pagina oficială de Facebook a Statul Major al Armatei Ucrainene. „În direcţia Kievului, artileriştii noştri au organizat un drum spre iad (highway to hell, în engleză) pentru centrul de comandă şi avangarda Armatei 35 ruse, parte a Sectorului Militar Estic al Federaţiei Ruse”, se arată în postarea oficialilor din Ucraina. 

UPDATE 07.09 Joi, alte 13 autobuze care transportau aproximativ 300 de refugiaţi au ajuns peste graniţa în regiunea Rostov din Rusia, a informat presa rusă.

Mariupol se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar, cu alimente, apă, electricitate şi alte provizii cheie întrerupte. Rachetele ruseşti au lovit şi un spital de copii şi, ieri, un teatru în care se adăpostiseră peste 1.200 de oameni. Cel puţin 2.400 de civili au fost ucişi pînă acum în oraş, spun oficialii ucraineni.

Ieri, Ucraina a mai raportat că într-un alt oraş, Cernihiv, forţele ruse au împuşcat şi au ucis 13 ucraineni care stăteau la coadă pentru a cumpăra pîine.

UPDATE 07.01 Cel puţin o persoană a fost ucisă şi trei rănite după ce rămăşiţele unei rachete doborîte au lovit o clădire rezidenţială din Capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat serviciul de urgenţă al Ucrainei, potrivit BBC. Clădirea a fost lovită Joi dimineaţă la ora locală 5:02 AM (3:02 GMT) în districtul Darnytskyi al Capitalei. Oamenii au fost evacuaţi de la etajele unsprezece în sus, iar operaţiuni de salvare sunt efectuate pentru demontarea structurilor şi căutarea celor prinşi sub dărîmături, a informat SES.

UPDATE 06.50 Patru nave de război ruseşti au trecut, Marţi şi Miercuri, prin strîmtoarea Tsugaru din Nord-Estul Japoniei, transportînd posibil trupe şi vehicule de luptă în Ucraina, a anunţat Miercuri Ministerul Apărării al Japoniei, potrivit CNN. ”Ministerul Apărării al Japoniei va continua să monitorizeze cu mare atenţie situaţia şi mişcările armatei ruse”, a spus ministerul pe contul său oficial de Twitter.

Strîmtoarea Tsugaru leagă Marea Japoniei de Oceanul Pacific şi este situată între cele mai mari două insule principale ale Japoniei, Honshu şi Hokkaido.

UPATE 05.10 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va lupta în continuare pentru mai multă susţinere pentru Ucraina şi a menţionat că negocierile cu Rusia continuă, iar priorităţile sale sunt clare.

“Mă voi adresa Parlamentului Germaniei Joi dimineaţă. Voi continua să lupt pentru o mai mare susţinere pentru Ucraina, pentru mai multă presiune pe Rusia. Pentru pace, delegaţia Ucrainei vorbeşte cu delegaţia Rusiei. Şi vreau ca toţi cetăţenii noştri, cetăţeni ai Ucrainei, să mă asculte acum. Negocierile continuă. Negocierile pentru binele Ucrainei. Priorităţile mele la negocieri sunt absolut clare: sfîrşitul războiului, garanţii de securitate, suveranitate, restaurarea integrităţii teritoriale, garanţii reale pentru ţara noastră, protecţie reală pentru ţara noastră.”, a spus Zelenski.

UPDATE 03.07 Rachetele ghidate Switchblade ale companiei americane AeroVironment au fost incluse în pachetul de asistenţă militară oferit Kievului de către Washington. Acest lucru a fost raportat miercuri de CNN, citînd surse. Compania de televiziune notează că aşa-numita muniţie cu explozie cu întîrziere a fost inclusă anterior în lista de arme pe care Ucraina le-a cerut Statelor Unite în urma consultărilor desfăşurate în weekend. Potrivit CNN, utilizarea rachetelor Switchblade de către Armata ucraineană necesită instruire adecvată din partea americană, care poate fi efectuată „de la distanţă”.

UPDATE 02.38 „Războiul nu se termină. Crimele de război ale Rusiei nu se opresc. Economia rusă este capabilă încă să-şi menţină maşina militară. De aceea sunt necesare noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei. Lumea trebuie să recunoască în sfîrşit oficial că Rusia a devenit un stat terorist”, a spus Preşedintele Volodymyr Zelensky în discursul său.

UPDATE 02.00 Numărul civililor ucişi în urma bombardamentelor inamice în apropierea unui magazin de pîine din Cernihiv a crescut la 13, a postat şeful Departamentului de Poliţie al Regiunii Cernihiv, Volodimir Nidzelsky, pe Facebook. Nidzelsky a remarcat că anchetatorii Poliţiei lucrau la locul crimei de război. Ei au documentat cu atenţie circumstanţele şi consecinţele bombardamentului inamicului. De asemenea, poliţiştii i-au evacuat pe cetăţenii răniţi la unităţi sanitare. Anterior, s-a raportat că zece persoane au fost ucise în atacul inamicului.

UPDATE 01.44 "Rachetele au lovit Sarny. Pînă acum nu au fost raportate victime", a postat primarul din Sarny, Ruslan Serpeninov, pe Facebook. Potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale Rivne, Vitaliy Koval, o instalaţie de infrastructură militară a fost lovită. După cum s-a raportat, în urmă cu două zile, două rachete au lovit un turn TV şi o clădire administrativă din apropierea regiunii Rivne, înregistrîndu-se 21 de victime.

UPDATE 01.00 Forţele armate ruse continuă operaţiunea ofensivă împotriva Ucrainei, dar nu au atins pe deplin nici un obiectiv strategic, a postat pe Facebook Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei .

UPDATE 23.44 Mai multe explozii puternice au fost raportate în localităţi din centrul Belarusului, scrie presa locală, care citează martori. Explozii puternice au fost auzite de locuitori din Baranovici, Lunineţ, Stolin, Hanţavici, Sluţk, Kleţk şi alte localităţi.   În afară de Stolin, situat la graniţa cu Ucraina, şi Lunineţ, celelalte localităţi sunt situate în centrul Belarusului.  

Exploziile au avut loc între 22.00 şi 23.00 ora locală. Martorii vorbesc despre zgomote de explozii puternice produse din senin. În acelaşi timp, au apărut informaţii despre explozii în oraşul Sarnî, un oraş de circa 30.000 de locuitori din regiunea Rivne, în Nord-Vestul Ucrainei, la graniţa cu Belarus.

Acum cîteva zile, serviciul ucrainean de informaţii acuza Miniskul şi Moscova că au pus la cale o acţiune sub „steag fals” pentru a atrage armata belarusă în război.  
UPDATE 22.40 La Kiev, Serviciul de Securitate a reţinut un „preot” de la Biserica Ortodoxă Rusă din Ucraina despre care se crede că le-a transmis invadatorilor informaţii despre tacticile de apărare şi manevrele militare ucrainene. 

„Astăzi, la Kiev, SBU a reţinut un „preot” ROC Onufriy, care deţine un paşaport ucrainean şi poartă numele de Serhiy Valeryevich Tarasov, născut la 26 August 1969. Acest cleric ROC păstrase acasă arme, explozibili şi simboluri ale Imperiului Rus. Tarasov a transmis ocupanţilor informaţii despre mişcările Armatei ucrainene şi tacticile aplicate de forţele armate”, se arată în comunicat.

La rîndul său, legătura sa rusă l-a informat despre momentul în care invadatorii vor ataca Kievul şi despre numărul de forţe care urmează să fie implicate în atac. Pentru asistenţa oferită, preotul a primit bani de la supraveghetorii săi ruşi. Plata a fost în ruble ruseşti.

UPDATE 21.57 La Cernihiv, echipele de urgenţă au descoperit cadavrele a doi adulţi şi trei copii sub dărîmăturile unui cămin distrus în bombardamentele inamice, se precizează într-o postare pe Telegram de centrul de presă al Serviciului de Stat de Urgenţă al Ucrainei. De asemenea, pe parcursul zilei Serviciul de Stat au găsit şi neutralizate două dispozitive explozive. De asemenea, în Rubijne, regiunea Lugansk, loviturile ruseşti au lovit cinci gospodării şi anexe, ucigînd două persoane şi rănind un civil.

UPDATE 21.30 Slovacia ar fi de acord să trimită în Ucraina un sistem de apărare antiaeriană S-300, conform unor surse citate de CNN. Dacă o ţară şi-a ceda S-300-urile, ţara furnizoare va primi la schimb probabil sistemul de rachete de apărare aeriană Patriot, fabricat din SUA, pentru a completa capacitatea la care ar renunţa, potrivit altor două surse familiare cu negocierile.

UPDATE 21.20 Un tanc rusesc pe străzile din Mariupol, lovit din toate părţile de rachete. Momentul atacului a fost filmat din dronă. 

UPDATE 21.10 Patriarhul ortodox rus Kiril a discutat, Miercuri, despre Războiul rus din Ucraina, cu şeful Bisericii Angliei, arhiepiscopul Canterbury Justin Welby, anunţă Biserica Ortodoxă rusă, la scurt timp după o convorbire cu Papa Francisc, relatează AFP.

”O discuţie detaliată despre situaţia critică din Ucraina a avut loc”, anunţă Biserica Ortodoxă Rusă. Kiril a ”expus în detaliu poziţia” Moscovei şi a evocat ”aspecte umanitare”, precizează biserica rusă.

UPDATE 20.12 Clădirea Teatrului Dramatic din Mariupol, unde erau adăpostiţi între 1.000 şi 1.200 de oameni, a fost bombardată de trupele ruse, a declarat pentru BBC viceprimarul oraşului, Serhiy Orlov. Nu există informaţii privind eventuale victime.

UPDATE 20.10 Primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, a fost eliberat din captivitate de către ocupanţi, unde a stat 5 zile. Eliberarea a fost anunţată de şeful adjunct al biroului preşedintelui Kirilo Timoşenko.

"Vania este în siguranţă. Tocmai am vorbit cu el. Foarte curînd Ivan va reveni la atribuţiile sale de primar al Melitopolului", a spus Timoşenko. El a spus că eliberarea lui Fedorov a avut loc în cadrul unei operaţiuni speciale. 

Armata rusă l-a răpit pe Fedorov la centrul de criză, unde a organizat ajutorul pentru populaţia oraşului. Rusia a folosit un grup de 10 persoane pentru a-l captura pe primar. Nu este singurul edil care a fost capturat de ruşi după ce a refuzat să lucreze cu ei.

UPDATE 19.51 Atacuri cu lansatoare de rachetă de tip Grad au avut loc împotriva civililor care fug din Mariupol.

UPDATE 19.35 Posturile TV „Ucraina” şi „Ucraina 24” au fost vizate timp de 30 de minute de un atac cibernetic orchestrat cel mai probabil din Rusia. Într-un mesaj distribuit de hackeri se poate vedea că Vladimir Zelenski le-ar cere soldaţilor ucraineni să depună armele. Şeful statului ucrainean a răspuns prompt în urma acestui incident. El a dat asigurări că nu le va cere niciodată soldaţilor ucraineni să depună armele în faţa Rusiei.  

„O ultimă provocare copilărească este se pare că eu propun depunerea armelor. Pot să propun doar depunerea armelor de către soldaţii Federaţiei Rusiei şi să se întoarcă acasă. Noi suntem acasă. Ne protejăm copiii şi familiile. Aşadar, nu vom depune armele înainte de victorie”, a reacţionat Zelenski.  

UPDATE 19.22 Mihailo Podoliak, un consilier al Preşedintelui Voldimir Zlenski implicat în negocierile de pace, a declarat că Financial Times a publicat un proiect de pace care arată cererile părţii ruse, dar Kievul are propriile poziţii. „În această etapă putem să confirmăm încetarea focului, retragerea trupelor ruse şi garanţii de securitate de la o serie de ţări”, a scris Podoliak pe Twitter.