Razboiul din Ucraina. Invadatorii rusi au inceput sa bombardeze blocuri de locuinte din Kiev

Atacurile aeriene şi bombardamentele armatei ruse continuă în Ucraina, vizînd în cea de-a 19-a zi de război mai ales Kievul, Capitala ţării. Civili au fost ucişi în atacuri ale armatei ruse care au lovit şi blocuri de locuinţe. Pe de altă parte, liderul cecen Ramzan Kadîrov susţine că se află în Ucraina pentru a discuta cu paramilitarii săi care luptă pentru Rusia, scrie Adevărul.ro.

UPDATE 13.29 Forţele Armate ale Ucrainei au lansat un contraatac asupra trupelor ruse, lîngă oraşul Izium din regiunea Harkiv, scrie, Luni, Agenţia UNIAN.

„Ca ca urmare a acţiunilor ofensive active ale apărătorilor ucraineni, inamicul a suferit pierderi în zonele Topolske, Şpakivka şi Doneţk şi s-a retras”, a precizat pe Facebook Serhi Bratciuk, un reprezentant al administraţiei militare din regiunea Odesa.

UPDATE 13.28 Forţele aeriene ruse au atacat în noaptea de Duminică spre Luni Universitatea Politehnică din Cernihiv, a anunţat Luni şeful administraţiei regionale Cernihiv, Veaceslav Ceaus.

Potrivit oficialului ucrainean, două atacuri aeriene au vizat Cernihivul Luni dimineaţă. Cu o zi înainte, forţele aeriene ucrainene au doborît în zonă un avion al armatei ruse.   El a mai declarat că armata rusă a atacat pe parcursul întregii nopţi şi oraşul Nijîn, de aproximativ 70.000 de locuitori. Încă nu există informaţii despre victime în rîndul civililor.  

UPDATE 13.07 „Comunicarea (cu Moscova) rămîne stabilă, chiar dacă e complicat”, a scris Mihailo Podoliak, un consilier al lui Zelenski, înainte de începerea celei de-a patra runde de negocieri. Podoliak a publicat o fotografie din cadrul acestui demers diplomatic.

UPDATE 13.03 Două persoane au fost ucise la Kiev, în bombardamente ale armatei ruse care au vizat o uzină aeronautică Antonov şi care au atins un bloc de locuinţe. „Ocupanţii au bombardat un imobil rezidenţial şi uzina Antonov”, a anunţat primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o postare pe Telegram.  

„Potrivit unui prim bilanţ, două persoane au fost ucise, iar alte şapte au fost rănite”, scrie Kliciko. Alt atac al armatei ruse împotriva unui bloc de locuinţe s-a soldat, Luni dimineaţa, cu un mort şi 12 răniţi, la Kiev.  

UPDATE 12.49 Armata ucraineană a distribuit noi imagini cu atacuri purtate împotriva invadatorilor ruşi. Un filmuleţ indică un atac vizînd distrugerea unor vehicule blindate în apropiere de Mariupol, un oraş de la Marea Azov asediat de aproape două săptămîni de armata rusă. Nu este clar cînd a avut loc atacul, dar imaginile sugerează distrugerea unor vehicule de transport de trupe BTR-80 şi KamAZ Typhoon.

Într-un alt filmuleţ, Armata ucraineană anunţă că a purtat un atac cu dronă care a dus la distrugerea unui centru de comandament instalat de armata rusă în Sudul Ucrainei.

UPDATE 12.31 Separatişti pro-ruşi din Doneţk, în Estul Ucrainei, acuză Luni că cel puţin 20 de persoane au fost ucise, iar alte nouă au fost rănite în centrul acestui oraş industrial într-un atac ucrainean.

„Apărarea teritorială” din Doneţk postează pe Telegram imagini cu mai multe cadavre pline de sînge care zac în stradă, în mijlocul molozului. Potrivit acestei surse, apărarea antiaeriană separatistă a interceptat o rachetă ucraineană, ale cărei „schije” au atins apoi victimele.  

UPDATE 12.22 Jurnalistul Bojan Pancevski a postat pe Twitter imagini aeriene cu Mariupol „care arată amploarea distrugerilor cauzate de bombardamentele ruseşti constante. Oamenii de acolo spun că nici o stradă nu a fost lăsată intactă”, notează jurnalistul.

„Oamenii se află într-o situaţie dificilă de 12 zile. Nu există curent, apă sau încălzire în oraş. Aproape că nu există comunicaţii mobile. Ultimele rezerve de hrană şi apă sunt pe punctul de a se epuiza”, se arată într-un comunicat al autorităţilor ucrainene.

UPDATE 11.50 Biserica Sfîntul Nicolae din Oxford, Anglia, a fost jefuită Sîmbătă dimineaţă şi a rămas fără banii pe care îi strînsese ca donaţii pentru refugiaţii din Ucraina. Un purtător de cuvînt al Poliţiei din Oxford a confirmat informaţia şi i-a invitat pe cei care ştiu ceva despre acest caz să sune la numărul 101.  

Biserica Sfîntul Nicolae din Oxford este o parohie din cadrul Patriarhiei Moscovei, al cărei conducător, Patriarhul Kirill, a făcut declaraţii favorabile războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei.  

UPDATE 11.47 Procurorul general al Ucrainei a început o anchetă pentru înaltă trădare împotriva Galinei Danilchenko, primarul instalat de ruşi în Melitopol. Primarul ales al acestui oraş, Ivan Fedorov, a fost răpit Vineri de ocupanţi în urmă cu cîteva zile.  

„Prin anunţul înfiinţării unui organism inexistent în legea ucraineană, respectiv un Comitet a Deputaţilor Populari, suspectul a făcut apel la cetăţenii ucraineni şi la cetăţenii din Melitopol să se predea forţelor de ocupaţie”, se arată în comunicatul Parchetului General din Ucraina. Ancheta şi procedurile penale vor fi conduse de Serviciul de Securitate al Ucrainei în regiunea Zaporojie.  

UPDATE 11.44 Peste 2.500 de locuitori ai oraşului Mariupol, situat la Marea Azov, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, la 24 Februarie, a declarat Luni, într-un interviu televizat, un consilier al Preşedintelui Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici. Arestovici precizează că bilanţul furnizat de el a fost întocmit de către administraţia oraşului Mariupol.  

El acuză forţe ruse de faptul că a împiedicat, Duminică, ajutoare umanitare să intre în acest oraş asediat. Şi totuşi Rusia respinge acuzaţii potrivit cărora ţinteşte civili în războiul din Ucraina.  

UPDATE 11.42 Biserica Ortodoxă Rusă din Amsterdam şi-a anunţat ruptura de Patriarhia Moscovei, în ceea ce este primul caz cunoscut al unei biserici din Occident care a rupt legăturile din cauza invaziei Ucrainei, relatează The Guardian.

UPDATE 11.24 În oraşele ucrainene care au fost ocupate către militarii ruşi au început represaliile împotriva cetăţenilor activi, a reprezentanţilor mass-media şi a politicienilor, anunţă jurnaliştii locali.

Potrivit jurnalistului ucrainean Constantin Rîjenko, invadatorii ruşi reţin activişti civici, jurnalişti, foşti militari ucraineni şi pe toţi cei care promovează activ viziuni pro-ucrainene.

UPDATE 11.14 Trupele de ocupaţie ruse pregătesc din nou un plan pentru debarcarea forţelor de asalt amfibie pe teritoriul Odessei şi în regiunea Odessa, a declarat Serghei Bratciuk, purtătorul de cuvînt al administraţiei militare Odesa.

UPDATE 11.06 O nouă rundă de negocieri între oficiali ruşi şi ucraineni are loc Luni, prin videoconferinţă, sub auspicii mai pozitive decît rundele anterioare, în pofida faptului că războiul din Ucraina s-a extins în ultimele zile în Vestul Ucrainei, la uşa NATO, relatează AFP.

La această a patra rundă de negocieri există o rază de speranţă, spre deosebire de celelalte trei dinainte, care au avut loc în Belarus, urmate Joi de o întîlnire în marja Forumului Diplomatic de la Antalya, în Sudul Turiei, între miniştri de Externe rus Serghei Lavrov şi ucrainean Dmitro Kuleba.

Un negociator rus a anunţat Duminică seara „progrese semnificative”. „Aşteptarea mea personală este ca aceste progrese să conducă foarte curînd la o poziţie comună între cele două delegaţii şi la documente de semnat”, a declarat Leonid Sluţki.

La scurt timp după aceste declaraţii, consilierul Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Mihailo Podoliak a anunţat într-un mesaj postat pe Twtter că Moscova a încetat să mai dea „ultimatumuri” Kievului şi că a început „să ne asculte cu atenţie propunerile”.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat Mihailo Podoliak.

Aceste declaraţii sunt pline de optimism, un ecou al declaraţiilor celor doi preşedinţi din zilele anterioare.

Vladimir Putin a evocat Vineri „progrese semnificative” în negocieri, în timp ce Volodimir Zelenski a vorbit Sîmbătă despre o „abordare fundamental diferită” a Moscovei în negocieri.

UPDATE 10.50 Prioritatea Chinei este aceea de a preveni ca situaţia tensionată din Ucraina să scape de sub control, a declarat Duminică Ambasada Chinei la Washington, răspunzînd informaţiilor apărute în presă potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului echipamente militare. 

„Situaţia actuală din Ucraina este într-adevăr deconcertantă. Marea prioritatea este acum să prevenim ca situaţia de acolo să escaladeze sau să scape de sub control”, a declarat purtătorul de cuvînt al Ambasadei, Liu Pengyu.

UPDATE 10.30 Ocupanţii ruşi au ucis trei jurnalişti şi au comis zece tentative de omor de cînd Rusia a invadat Ucraina, pe 24 Februarie, potrivit Mariei Ordjonikidze, directoarea Fundaţiei Justiţie pentru Jurnalişti (JFJ).   

Potrivit acesteia, atacurile fizice, toate comise de trupele Federaţiei Ruse, au inclus uciderea a trei jurnalişti. Viktor Dudar a murit în timpul luptelor de lîngă Mîkolaiv, cameramanul Evhen Sakun a murit în timpul unui atac cu rachetă la Kiev, iar americanul Brent Renaud a fost ucis Duminică, la un punct de control din Irpin.   

În plus au existat zece tentative de omor: jurnalistul elveţian Guillaume Briquet, care a fost şi jefuit de trupele ruse, după ce a fost rănit, doi jurnalişti de la publicaţia cehă Voxpot, Majda Slámová şi Vojtěch Boháč, care au fost atacaţi de soldaţii ruşi, doi corespondenţi danezi ai ziarului Ekstra-Bladet, jurnalistul Stefan Weichert şi fotograful şi reporterul Emil Filtenborg Mikkelsen, care au fost răniţi prin împuşcare la Ohtîrka.   

De asemenea, a fost atacat un grup britanic de la televiziunea Sky News – corespondentul Stuart Ramsay şi cei patru colegi ai săi, în timp ce se întorceau la Kiev. Ramsay a fost rănit de un glonţ, iar asupra cameramanului Richie Mockler ruşii au tras de patru ori, însă a fost salvat de o vestă antiglonţ.  

UPDATE 9.50 Invadatorii ruşi au lansat atacuri asupra fabricii de avioane Antonov din Kiev, în cursul dimineţii de Luni. Potrivit presei locale, au fost semnalate mai multe explozii.

„La Kiev, invadatorii au tras asupra unei clădiri înalte şi asupra fabricii Antonov. Pompierii şi medicii au ajuns deja acolo”, a transmis Administraţia de Stat a oraşului Kiev. Potrivit primelor informaţii, două persoane au fost ucise în urma atacurilor respective, iar alte şapte au fost rănite. Echipele de salvare au evacuat aproximativ 70 de persoane dintr-o clădire rezidenţială din cartierul Obolon, atacată de trupele ruse. UPDATE 09.25 O imagine din satelit cu Insula Şerpilor a fost realizată Duminică, 13 Martie, de Maxar Technologies. Este prima fotografie clară a insulei de cînd a fost bombardată la începutul invaziei ruse, transmite CNN. O navă militară rusească se vede ancorată în apropierea insulei situate în Nord-Vestul Mării Negre. 

UPDATE 09.03 Un bloc de locuinţe, de 9 etaje din Capitala Ucrainei, Kiev, a fost lovit de un obuz al armatei ruse, atacul soldîndu-se cu 2 morţi şi 3 răniţi care au fost transportaţi la spital. Alte 9 persoane au primit îngrijiri medicale la faţa locului, relatează Nexta şi Kyiv Independent.

UPDATE 8.49 Un număr din ce în ce mai mare de parlamentari americani au intensificat Duminică presiunile asupra Preşedintelui Joe Biden pentru a creşte ajutorul militar către Ucraina, inclusiv trimiterea de avioane de luptă şi sisteme de apărare aeriană pe care Administraţia le-a respins săptămîna trecută.

Apelurile publice ale republicanilor şi democraţilor de a răspunde cererilor urgente ale Preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky pentru asistenţă aeriană vin în momentul în care Administraţia Biden a refuzat o ofertă din partea Poloniei de a livra avioane MiG-29 în Ucraina de teama că o astfel de mişcare ar putea fi interpretată de ruşi ca o escaladare a rolului Statelor Unite în război.  

UPDATE 07.53 Armata ucraineană a reuşit să distrugă un pod de pontoane construit de ruşi în apropiere de Kiev. Imaginile din satelit, surprinse de Maxar Technologies, arată vehicule militare ruseşti care sunt căzute în apă.

UPDATE 07.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut din nou o zonă de excludere aeriană, afirmînd că este doar o chestiune de timp pînă cînd "rachetele ruseşti vor cădea pe teritoriul NATO.

„Acum repet din nou: dacă nu ne închideţi cerul, este doar o chestiune de timp pînă cînd rachetele ruseşti cad pe teritoriul vostru, pe teritoriul NATO, pe casele cetăţenilor NATO”, a afirmat Zelenski, într-un mesaj video.

UPDATE 06.50 Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) solicită o soluţie urgentă pentru a preveni un „cel mai rău scenariu” pentru civilii prinşi în oraşul Mariupol, din Sudul oraşului, potrivit unui comunicat de presă, citat de CNN. „Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă”, se precizează în declaraţie.  

UPDATE 05.10 Kadîrov este un aliat apropiat al lui Vladimir Putin şi este acuzat de încălcări ale drepturilor omului de către SUA şi Uniunea Europeană.

Potrivit Nexta, Kadîrov a transmis un mesaj pe Telegram Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Un apel personal pentru Zelenski şi gaşca lui. Oriunde te-ai duce, oriunde te-ai ascunde, luptătorii noştri te vor prinde din urmă. Îi vor prinde din urmă pe toţi oamenii tăi, pe toţi cei care au atentat la vieţile populaţiei paşnice din Ucraina”. UPDATE 04.00 SUA avertizează China că va suporta consecinţele dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile impuse în aceste săptămîni. 

„Nu vom permite ca acest lucru să se întîmple şi să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Peste 320.000 de refugiaţi au ajuns în Republica Moldova de la începutul invaziei. Marea Britanie va dona Ucrainei 500 de generatoare mobile, conform The Kyev Independent.

UPDATE 03.10 Comandamentul Forţelor Aeriene al Forţelor Armate Ucrainene a anunţat că au fost doborîte 4 avioane şi 3 elicoptere ale ruşilor, conform Kiev Independent. 

Actorul ucrainean Pasha Lee a fost ucis într-un atac rusesc. Acesta îşi scosese vesta antiglonţ pe care i-a oferit-o unui copil, în timpul evacuării de la Irpin. 

Rusia ameninţă companiile din Occident cu arestări şi confiscări de bunuri. 

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunţat că se află în Ucraina pentru a discuta cu soldaţii ceceni care luptă de partea ruşilor, relatează Reuters. 

UPDATE 00.40 Peste 5.000 de oameni au fost evacuaţi prin coridoarele umanitare, relatează Guvernul ucrainean.

 Peste 850 de persoane au fost reţinute pentru proteste în peste 37 de oraşe din Rusia. Grupul OVD-info relatează că peste 15.000 de persoane au fost reţinute în timpul protestelor, de la începutul invaziei în Ucraina.

UPDATE 23.25 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că noi discuţii cu Rusia vor avea loc Luni.

„Din nou. Negocierile se desfăşoară non-stop în format videoconferinţe. Grupurile de lucru funcţionează în mod constant. Un număr mare de probleme necesită o atenţie constantă. Luni, 14 Martie, va avea loc o sesiune de negocieri pentru a rezuma rezultatele preliminare”, a scris Podoliak pe contul său de Twitter.

Jurnalistul ucis în Ucraina realiza un documentar despre refugiaţi pentru revista Time. „În calitate de regizor şi jurnalist premiat, Brent a abordat deseori cele mai dure poveşti din lume alături de fratele său Craig Renaud”, au declarat într-un comunicat oficialii de la Time.

UPDATE 23.10 Utilizatorii de Instagram din Rusia au fost anunţaţi că serviciul nu va mai funcţiona după miezul nopţii.

UPDATE 22.55 Rusia cere ajutor din partea Beijing-ului atît militar cît şi economic, relatează BBC.

UPDATE 22.25 Bombardamente intense au loc la Harkov, conform unor imagini difuzate de NEXTA.

UPDATE 21.05 Convoiul de ajutor umanitar nu a reuşit să ajungă la Mariupol nici Duminică seară, anunţă Nexta.

„Ne-am oprit în Berdiansk din cauza atacurilor aeriene zdrobitoare de la Mariupol, dar mîine dimineaţă vom încerca să străpungem din nou”, a declarat viceprim-ministrul ucrainean Irina Vereşciuk.

Pe de altă parte, Crucea Roşie a cerut tuturor părţilor din conflictul din Ucraina să ajungă la un acord cu privire la ajutorul umanitar, avertizînd că „timpul se scurge” la Mariupol, scrie BBC.

„Facem apel la toate părţile implicate în luptă să pună pe primul loc imperativele umanitare”, a declarat Peter Maurer, preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii. „Oamenii din Mariupol au îndurat un coşmar pe viaţă şi pe moarte de cîteva săptămîni. Acest lucru trebuie să înceteze acum. Siguranţa lor şi accesul lor la hrană, apă şi adăpost trebuie garantate”.

Pensionarii şi copiii deopotrivă, precum şi personalul CICR, se adăpostesc în subsoluri neîncălzite din Mariupol, unde cadavrele au împînzit centrul oraşului, se arată într-o declaraţie a CICR, descriind suferinţa umană din oraşul-port drept „imensă”.

Organizaţia de caritate a cerut ca un „acord concret, precis, aplicabil” să fie implementat „fără întîrziere”, astfel încît civilii să poată ajunge în siguranţă şi a cerut forţelor militare să respecte încetarea focului şi să acorde rezidenţilor timp să plece. Acesta a făcut apel la ambele părţi „să respecte dreptul internaţional umanitar” şi să nu vizeze infrastructura civilă, spitalele sau personalul medical.

„Istoria va privi cu groază înapoi la ceea ce se întîmplă acum la Mariupol dacă nu se ajunge la un acord cît mai repede posibil de către părţi”, concluzionează comunicatul. UPDATE 20.55 Zelenski cere companiilor de software să nu mai ofere suport tehnic pentru produsele lor în Rusia.

Preşedintele Zelenski a cerut Duminică Microsoft, Oracle şi SAP să nu mai ofere suport pentru produsele deja vîndute şi existente în Rusia. Microsoft a încetat să accepte noi clienţi în Rusia, dar Zelenski spune că mişcări ca aceasta sunt jumătăţi de măsură şi a prezentat companiile o alegere de tip alb sau negru, scrie The Guardian. Microsoft, SAP şi Oracle nu au răspuns imediat unei solicitări de a comenta.

UPDATE 20.01 Alimentarea cu electricitate a centralei nucleare de la Cernobîl s-a reluat Duminică, a anunţat agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citîndu-l pe ministrul Energiei, scrie News.ro.

„Astăzi, datorită eforturilor incredibile ale specialiştilor Ukrenergo, inginerii noştri nucleari şi electricienii noştri au reuşit să restabilească alimentarea cu electricitate a centralei de la Cernobîl, aflată sub controlul ocupanţilor ruşi”, a afirmat ministrul Herman Haluşcenko, potrivit Le Figaro.

„Acum, sistemele de răcire vor funcţiona din nou normal, nu cu ajutorul generatoarelor. Inginerii noştri, riscîndu-şi sănătatea şi viaţa, au putut preveni riscul unei posibile catastrofe nucleare care ameninţa toată Europa”, a adăugat el, potrivit Interfax. Pe perioada reparaţiilor, centrala a fost dependentă de generatoarele externe, care funcţionează pe bază de motorină.

UPDATE 19.45 Primarul din Irpin, Aleksandr Markuşin, a anunţat că nu mai permite accesul presei în oraş, din motive de siguranţă. „Începînd de astăzi, le interzicem jurnaliştilor să intre în Irpin. Astfel vrem să le salvăm viaţa şi să salvăm viaţa celor care ne apără”, a spus Markuşin într-un filmuleţ postat în social media, potrivit Le Figaro.