PROCURORII AU ÎNREGISTRAT 970 DE PLÎNGERI PRIVIND TORTURA
Pe parcursul anului 2012, cetăţenii R. Moldova au adresat subdiviziunilor Procuraturii Generale (PG) 970 de plîngeri. În urma examinării sesizărilor s-a dispus pornirea urmăririi penale în 140 cazuri, cu peste 23 la sută mai multe comparativ cu anul 2011.
Maria Vieru, purtător de cuvînt la PG, a comunicat că în majoritatea cazurilor fenomenul torturii a fost admis faţă de persoanele bănuite că ar fi comis infracţiuni sau condamnate pentru fapte penale. În 604 sesizări s-a pretins aplicarea relelor tratamente în privinţa acestei categorii de victime, ceea ce reprezintă 61%. Studiul PG mai arată că poliţiştii aplică cel mai des metode interzise, umilitoare şi degradante în comisariatele de poliţie, fiind documentate 326 astfel de sesizări. 126 de sesizări se referă la aplicarea maltratărilor în instituţiile penitenciare, iar 11 la sută din sesizări invocă aplicarea violenţei în incinta sectoarelor, posturilor de poliţie sau alte încăperi de serviciu. Din totalul sesizărilor înregistrate predomină numărul celor în care acţiunile comise iau forma bătăii prin aplicarea loviturilor cu mîinile şi picioarele, constituind 641 reclamaţii sau 66 la sută. Sesizări în care se invocă drept metodă a violenţei aplicarea mijloacelor speciale, folosirea armei, instrumentelor speciale, altor obiecte adaptate acestui scop (bastoane, sticle de apă, cărţi etc.), au parvenit 108.
După gravitatea vătămărilor corporale în 65 la sută din cazuri victimele au suportat dureri fizice sau suferinţe psihice, fără a avea leziuni vizibile pe corp. Cea mai mare parte a sesizărilor ce ţin de acţiuni de tortură se referă la colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne – 387 de sesizări ţin de acţiunile comise de angajaţii MAI din cadrul poliţiei criminale, iar alte 381 sesizări de alţi colaboratori ai poliţiei, inclusiv carabinieri. Anul trecut procurorii au remis în instanţa de judecată 46 cauze penale, faţă de 36 cauze deferite justiţiei în anul 2011.
Moldpres