Prim-ministrul Groenlandei: ”Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani”
Marți, la o zi după învestirea președintelui american Donald Trump, care dorește ca Statele Unite să preia controlul imensului teritoriu autonom danez și, recent, a declanșat îngrijorare refuzînd să excludă o intervenție militară, prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, a declarant: ”Suntem groenlandezi, nu vrem să fim americani”, transmit France Presse și Agerpres.
„Viitorul Groenlandei trebuie decis în Groenlanda”, a afirmat premierul Mute Egede, într-o conferință de presă, în care a recunoscut că situația este „dificilă”.
„Nu putem avea o ordine mondială în care statele, dacă sunt suficient de mari se pot servi după bunul plac”, a declarat și ministrul de Externe danez Lars Lokke Rasmussen în fața jurnaliștilor, la o zi după preluarea mandatului de către Trump.
Acesta nu a menționat teritoriul danez în discursul său de Luni, dar mai tîrziu a estimat în fața presei că Danemarca va sfîrși prin a ceda în această privință.
Deși Lokke Rasmussen s-a declarat „satisfăcut” că Trump nu a menționat Groenlanda ca o prioritate în discursul de învestire, el a adăugat că „retorica” rămîne aceeași. ”Aceasta nu mă face să spun că nu mai există criză, pentru că el a spus alte lucruri despre expansiunea teritoriului american”, a remarcat ministrul danez.
La rîndu său, Mute Egede a amintit că nu este împotriva unei întăriri a legăturilor cu Washingtonul, dar că insula nu este de vînzare. ”De 80 de ani, cooperăm cu SUA în materie de securitate. Ei au deja o bază militară aici”, a menționat premierul Groenlandei. ”Ne vom face în mod clar cunoscută poziția acolo unde trebuie și prin intermediul reprezentantului nostru. Lucrăm pentru a organiza o reuniune unde vom putea să explicăm poziția Groenlandei”, a adăugat el.
Luni, premierul Mette Frederiksen a scris pe Instagram că Europa trebuie ”să navigheze într-o nouă realitate”. Ea a reamintit dreptul la autodeterminare al groenlandezilor și a subliniat, de asemenea, necesitatea ca Danemarca să păstreze alianța cu SUA, descrisă ca fiind cea mai importantă a țării după Al Doilea Război Mondial.
Liderii partidelor daneze au fost convocați din nou, Marți, de șefa Guvernului pentru a fi informați despre situație.
„Trebuie să recunoaștem că următorii patru ani vor fi dificili”, a declarat Pia Olsen Dyhr, lidera Stîngii verzi, după reuniune.