PRESEDINTELE IGOR DODON A ADRESAT UN MESAJ CU PRILEJUL ZILEI COMEMORARII CELOR CAZUTI IN RAZBOIUL DIN AFGANISTAN

STIMAȚI VETERANI,

Ziua comemorării eroilor căzuți în războiul din Afganistan, pe care o marcăm astăzi, reprezintă prilejul de a vă aduce Dumneavoastră un profund și sincer omagiu și de a evoca sacrificiul ostașilor pierduți în grozăviile urgiei.

Deși au trecut mai bine de trei decenii, amintirea confruntărilor din Afganistan persistă chiar și în conștiința generațiilor actuale.

Mulți dintre ei nu s-au mai întors, iar cei răniți fizic au revenit nu doar cu sechele, dar și cu sufletul schilodit, căutînd sprijin de recuperare și reintegrare.

În memoria eroilor noștri, care au demonstrat sacrificiu, curaj și stoicism, sîntem datori să evităm orice formă de discriminare, ură și intoleranță. Nimic nu poate fi mai presus decît pacea și libertatea. Or, responsabilitatea noastră sfîntă este să acționăm cu toată priceperea și forța pentru a păstra liniștea și armonia pe teritoriul Republicii Moldova.

Anume izbînda păcii și libertății va constitui adevărata recunoștință atît Dumneavoastră, care Vă aflați printre noi, cît și celor căzuți în război.

STIMAȚI COMBATANȚI,

Ne închinăm în fața Dumneavoastră pentru jertfirea de sine în teatrele de operații din Afganistan.

Sacrificiul depus este de neprețuit, mai ales că v-ați numărat printre primii care ați apărat statalitatea, suveranitatea și integritatea tînărului stat Republica Moldova.

Sînteți adevărate repere morale, vrednice de cinstire, dar și durute, tăcute și tragice.

Țin să menționez, cu părere de rău, că protecția socială garantată de stat nu este suficient de cuprinzătoare. Conștientizez că există restanțe. Astfel, vă încredințez că domeniul asigurării protecției sociale a Dumneavoastră își va recăpăta importanța. Personal voi ține la control ca Guvernul și instituțiile responsabile să-și consolideze eforturile pentru a îmbunătăți situația.

Vă mulțumesc încă o dată tuturor şi Vă doresc multă sănătate, bunăstare în familie şi liniște în suflet.

Să păstrăm vie amintirea eroilor de război!