PREMIERUL FILIP VREA SA NE CONVINGA CA ESTE UN MAGICIAN

Dar populaţia ţării este pregătită pentru reformele cerute?

Autor: Mihai CONŢIU

După cum s-au convins absolut toate instituţiile internaţionale (partenerii de dezvoltare ai ţării), în ultimii şase ani, RM a avut doar Guverne care, politic, economic, juridic şi bancar, au administrat doar hoţia, jaful naţional. Sub stindardul mincinos al integrării europene, ţara a fost guvernată doar în interesul celor de la Putere, nu şi în cel elementar al poporului.

Pentru prima dată, în istoricul relaţiilor din ultimii şase ani cu instituţiile europene şi FMI, acestea din urmă vin cu mesaje extrem de precise, neacoperite de limbaj diplomatic, către guvernanţii moldoveni, condiţii care nu le lasă loc de interpretări spre a se sustrage de la procesele de reforme pe care trebuie să le aplice neîntîrziat.

Luni, 15 Februarie, Consiliul European a emis 13 concluzii care se referă la parcursul Acordului de Asociere în condiţiile politice actuale de la Chişinău. Dintre acestea, pentru că le-am publicat în întregime în ziarul nostru de Miercuri, amintim doar cîteva aspecte:

- Guvernul RM ar trebui să implementeze reforme care vizează aspecte precum: depolitizarea instituţiilor de stat, corupţia sistemică, reforma administraţiei publice;

- se face apel la autorităţile din RM pentru a consolida independenţa şi puterile de supraveghere ale Băncii Naţionale. Se subliniază în special necesitatea de a numi guvernatorul Băncii Naţionale, într-un mod transparent şi credibil, fără implicaţii din sfera politică;

- investigarea imparţială a cazurilor de fraudă care au afectat sistemul bancar, în 2014, recuperarea fondurile deturnate, aducerea celor responsabili în faţa justiţiei. Autorităţile trebuie să întreprindă audituri ale celor trei bănci sub supraveghere specială în strînsă colaborare cu FMI;

- reforma Procuraturii, precum şi lupta împotriva corupţiei în cadrul sistemului judiciar ar trebui să fie tratate ca obiective prioritare, inclusiv prin promovarea judecătorilor cu merite transparente;

- Guvernul Republicii Moldova este îndemnat să îmbunătăţească legislaţia naţională, în scopul de a limita concentrarea proprietăţii mass-media şi asigurării pluralismului mediatic.

Faţă de cele arătate mai sus şi de întregul celor 13 concluzii ale Consiliului European, premierul Pavel Filip salută angajamentul Consiliului UE pentru dezvoltarea relaţiilor Moldova – UE şi susţine că în acele 13 concluzii ale Uniunii Europene „a regăsit confirmarea că direcţia aleasă de Guvernul Republicii Moldova este cea corectă”. În plus, a adăugat că Guvernul pe care îl conduce „are voinţă politică pentru a duce Moldova mai departe pe calea europeană”.

Sună a naibii de rău a limbaj de lemn, nu-i aşa? 

Marţi, după şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană, premierul Pavel Filip a declarat că urmează ca „în 30 de zile să fie eliminate toate restanţele ce ţin de implementarea Acordului de Asociere cu UE”, precizînd că pînă acum au fost realizare 60-63% din prevederile Acordului.

Carevasăzică, fără ca noi s-o ştim sau să o simţim, din perspectiva Acordului, RM este europeană în proporţie de 60-63%. Aceeaşi vrăjeală cu care am fost deprinşi în toţi aceşti şase ani! Păi ce folos dacă vor fi votate legi „convenabile” pe bandă rulantă în cele 30 de zile, în timp ce moldovenii gem deja de foame, corupţia este şi mai consolidată, justiţia este aplicată selectiv, adevăraţii hoţi ai miliardului şi ai Aeroportului sînt protejaţi beton şi presa independentă este doar o iluzie şi o armă aflată în stăpînirea celor puternici?

Ce crede premierul Filip că „implementează” în 30 de zile, în condiţiile în care toate acestea nu s-au făcut în şase ani? Chiar se iluzionează că îi va mai înşela cu aceeaşi uşurinţă pe europeni şi FMI? Greu de crezut, căci UE şi FMI VOR VEDEA TOTUL! Chiar şi acum, în zilele ce au trecut de Luni, după emiterea celor 13 concluzii ale Consiliului European, asistăm la o mimare cu note de credibilitate a luptei cu corupţia. De marii rechini de la vîrf nici vorbă! Legat de furtul miliardului şi concesionarea abuzivă a Aeroportului, nici gînd ca Procuratura şi CNA să-i ia la întrebări pe cei direct răspunzători, iar aici ne referim la guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, Iurie Leancă, ex-premier, Valeriu Lazăr, ex-ministru al Economiei, „denunţătorul” Ilan Shor, care nu ştim cum poate explica de unde a avut sau dacă a avut chiar 250 de milioane de euro pentru a-l mitui pe Vlad Filat…, şi tot aşa! Dar Victor Bodiu, banditul de la Cancelaria de Stat cu gard silenţios la casă, de ce este lăsat să se plimbe neînmormîntat pe străzile Chişinăului? Banditul care ne-a sechestrat ziarul în 2010 şi şi-a bătut joc de noi cum a putut!

În contextul emiterii de către Consiliul European a celor 13 concluzii pentru RM, printre altele, europarlamentarul Siegfried Mureşan declară următoarele într-un interviu pentru Europa Liberă:

„Guvernul să găsească motive pentru a face ceea ce este necesar şi nu să găsească scuze pentru a nu face ceea ce este necesar. Se vede foarte limpede cînd într-adevăr Guvernul are voinţă politică şi poate întîmpină dificultăţi sau cînd nu are voinţă politică şi foloseşte evoluţii de pe scena politică drept scuze pentru a nu face ceea ce este necesar pentru ţară”.

Deocamdată, avem destule motive să credem că, într-o altă formă, Guvernul Filip va căuta „să găsească scuze pentru a nu face ceea ce este necesar”, că va încerca „ folosească evoluţiile de pe scena politică drept scuze pentru a nu face ceea ce este necesar pentru ţară”. Scuzele pot fi găsite pe seama „evoluţiilor de pe scena politică”, iar evoluţiile pe care guvernanţii le vor invoca la nemulţumirea populară generalizată, ci la liderii politici din Opoziţie care le dau expresie. Va ţine înşelătoria şi în condiţiile în care UE şi FMI ştiu că încearcă să dreagă ceva cu un Guvern artificial?

I se poate oferi poporului în 30 de zile sau în 30 de luni ceea ce i s-a refuzat timp de 6 ani?

Timp de şase ani, guvernările proeuropene au dezinformat sau, pur şi simplu, nu au informat populaţia cu privire la avantajele integrării europene. N-au făcut-o deoarece toţi guvernanţii au fost preocupaţi să fure nu doar din tot ceea ce a fost de jefuit în această ţară, ci şi din granturi, fonduri europene etc. Puţine sînt investiţiile europene făcute în RM, banii cărora au fost repartizaţi de guvernanţi, din care să nu se fi furat. Aici este vorba despre toate partidele care au fost în coaliţia de guvernare. Fiecare conducător de minister, agenţie sau direcţie a furat de zor pentru sine și şeful său de partid. Dar li s-au dat bani absolut pentru toate chiţibuşurile, inclusiv pentru „presa liberă”.

Imaginea pe care şi-au creat-o aceşti politicieni în RM, injustiţia, mafia de stat, sărăcirea populaţiei etc., au fost percepute de moldoveni ca fiind o realitate sau o normalitate de tip european. Acesta este şi motivul pentru care s-au întors cu faţa spre Est. Acum moldovenii chiar că nu sînt pregătiţi pentru reformele pe care premierul Filip le promite de parcă ar fi un magician. Acum tăiatul în carne vie va fi mai dureros decît dacă asta se întîmpla după 2009.

Filip se face că nu înţelege că recomandările făcute permanent de către UE, FMI, în aceşti ultimi şase ani, şi de către Consiliul European acum nu se referă la ei, la guvernanţi, ci la poporul moldovenesc. Ignoranţa fudulă a tuturor guvernanţilor din ultimii şase ani tocmai asta cuprinde – au crezut că instituţiile internaţionale îi ajută pe ei în mod exclusiv, nu poporul, căci acesta, poporul, a fost considerat o turmă aflată la discreţia lor absolută. De aceea i-au şi ţinut pe moldoveni în ceaţă faţă de adevăratele principii europene şi avantajele aderării la acestea. Astfel, europenii au devenit complicii lor la marea minciună din … delicateţe.

În următoarele luni, poporul va dori să i se dea de mîncare, iar Guvernanţii sînt prinşi la colţ tocmai din cauză că au furat ţara şi i-au dispreţuit pe moldoveni. Spre binele RM, îşi imaginează cineva că Guvernul Filip va executa toate reformele recomandate? Greu de crezut, căci este vorba despre reforme extrem de dureroase şi sinucigaşe, pentru ei şi pentru întreaga armată de mii şi mii de birocraţi pe care vor să-i plătească tot cu bani europeni şi de la FMI!

Acum Guvernul Filip stă cu mîna întinsă spre Guvernul României pentru acel împrumut salvator, numai că nici România nu poate oferi bani decît tot în condiţiile impuse de UE şi FMI. Cel mult, România va veni cu ajutoare alimentare pentru sărmanii moldoveni cărora Filip nu le va putea plăti salariile şi pensiile.

Dacă Guvernul Filip nu va face reformele cerute, iar asta la modul real, nu mimate, atunci experţii FMI care vor veni la Chişinău, pe 23 februarie, nu pot face nici o promisiune, mai ales că nici nu vor avea mandatul de a negocia un program de asistenţă financiară pentru RM.

Pentru ca un acord cu Fondul Monetar Internaţional să fie semnat, guvernanţii de la Chişinău urmau să îndeplinească un şir de precondiţii, dar şi să elimine restanţele ce ţin de reforme, legislaţie şi proiecte acumulate în anii precedenţi. Pe unde-şi va scoate cămaşa Filip, căci cerinţele FMI sînt ca şi cele ale UE?

Va fi un an clocotitor, revoltele vor căpăta amploare, iar alegerile anticipate devin tot mai inevitabile!

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40