PREMIERA PENTRU MOLDOVA: CUM SE VOTEAZA IN CORTURI

Alegătorii din trei localități din Republica Moldova votează la acest scrutin electoral în corturi. Iată cum decurge procesul.

Alegătorii din Bogdanovca Nouă, raionul Cimișlia, Bîc din componența comunei Bubuieci, dar și cei din Cigîrleni, raionul Ialoveni, votează astăzi în corturi. Potrivit informațiilor prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale, către ora 15:00, aceste corturi sînt dotate cu echipament tehnic și electric. Astfel procesul de votare decurge în regim normal.

„Pînă la această oră, la Bîc au votat 296 de cetățeni cu drept de vot, la Bogdanovca Nouă 52 de persoane au mers a secțiile de votare, iar la Cigîrleni au votat 602 alegători”, a menționat Cimil.

Președintele CEC a informat că a fost depusă o contestație din partea unui candidat la funcția de președinte. În această contestație sînt invocate pretinse acțiuni de transportare organizată a alegătorilor la secțiile de votare din localitatea Varnița și Calfa, raionul Anenii Noi. Cimil spune că aceasta a fost remisă Inspectoratului General de Poliție pentru documentarea ulterioară. El a reiterat apelul către toți cetățenii și actorii politici de a se abține de la agitația electorală, acțiune strict interzisă în ziua alegerilor.

Ce ține de procesul de votare la locul aflării în ziua alegerilor, Cimil spune că numărul cererilor va fi prezentat în scurt timp. Membrii biroului electoral al secției de votare, desemnați pentru a se deplasa cu urna de vot mobilă, precum și persoanele care le vor însoți, în mod obligatoriu vor fi echipați cu echipament de protecție, măști, mănuși, viziere, costume de protecție și vor respecta cu rigoare regulile de utilizare a acestuia.

În cazul în care, la secția de votare, au fost depuse solicitările de votare la locul aflării de la persoanele care se află în regim de autoizolare în contextul contaminării cu virusul COVID-19, echipa cu urna mobilă se va deplasa mai întîi la persoanele în etate, persoanele cu dizabilități locomotorii, persoanele care din motive de sănătate sau alte motive temeinice nu pot să se prezinte personal la secția de votare și apoi la persoane care se află în regim de autoizolare.

„Pentru persoanele cu manifestări clinice de boală, care se vor prezenta la secția de votare după ora 15.00, se vor crea condiții de votare prin asigurarea cu mască, mănuși, trecerea prioritară pînă la cabina de vot și contactul minim cu persoanele aflate în secția de votare”, mai spune Dorin Cimil.

După plecarea persoanei suspecte, va fi efectuat procesul de dezinfecție a tuturor suprafețelor cu care a contactat persoana, înainte ca altă persoană să contacteze cu ele. CEC îndeamnă alegătorii să dea dovadă de prudență atunci cînd e vorba de întreprinderea tuturor măsurilor de prevenție pentru neadmiterea răspîndirii virusului COVID-19.