PLAHOTNIUC A FUGIT ÎN IRAN

Criza din Cipru l-a sărăcit pe Plahotniuc de 864 de milioane de euro

În după-amiaza zile de ieri, 31 Martie, deputatul şi controversatul oligarh Vladimir Plahotniuc a fost înregistrat plecînd de pe Aeroportul Internaţional Chişinău, la bordul unui avion „Blue Air”, cu destinaţia Teheran, Iran. De regulă, deplasările pe care Plahotniuc le efectuează în străinătate sunt anunţate public cu mult înainte, mass-media controlată de acesta neratînd şansa de a-i promova imaginea. De astă dată, foarte puţini din anturajul acestuia au ştiut de această deplasare.

Reamintim că Plahotniuc, fiind deputat, are şi imunitate diplomatică.

În afara pazei sale personale, se pare că Plahotniuc a mai fost însoţit la Aeroport de către Mihai Ghimpu. Contactat fiind de „Agerpres”, liderul liberal a declarat: „E adevărat că s-a întîmplat să fiu din întîmplare pe acolo că-mi aşteptam o rudă să vină de la odihnă din România. Cu domnul Plahotniuc am discutat ca între deputaţi. S-a dus în Iran că vrea să pună la punct realizarea „Asociaţiei de prietenie moldo-iraniene”. Mai mult nu ştiu cînd se întoarce că n-am discutat.”

În acest context, presa română, citînd „Daily Mail”, scrie că există o hotărîre definitivă a Înaltei Curţi de Justiție de la Londra privind „pachetul de acţiuni al băncii „Victoriabank”, care a fost transferat în contul unei livrări de utilaj poligrafic de la compania lui Plahotniuc, „Tomdal Limited”, către firma rusească „Ţik Invest”, avînd la bază aceeași schemă cu livrări dubioase de utilaj poligrafic.

Acest lucru au permis divizarea în patru părți egale sub limita stabilită de lege și transferarea celor 18,54% din acţiunile „Băncii de Economii” SA, însuşite fraudulos de către compania off-shore Lectom Ltd” de la SRL „Zilena Com” şi FPC „Minerva” SRL, în proprietatea altor patru companii rusești.”

Două condamnări la închisoare

Astfel, Înalta Curte de Justiție de la Londra a dispus condamnarea omului de afaceri moldovean la 17 ani de închisoare, cerînd Interpolului să recomande Parlamentului RM să-i retragă imunitatea deputatului Vladimir Plahotniuc în vederea extrădării lui în Marea Britanie.

Decizia Înaltei Curţi de Justiție de la Londra a luat în consideraţie faptul că peste 15 firme din Scoția și Marea Britanie au fost obligat să divulge toate documentele care au stat la baza unor tranzacții, în care s-a văzut că beneficiarul raider a fost Plahotniuc, cu semnătura lui directă.

Pe de altă parte, scrie „The Telegraph”, citat de agenţiile româneşti de presă, lucrurile se complică şi mai mult, iar asta pentru că, pe data de 27 Martie, a.c., Curtea Supremă de la Nicosia, Cipru, a finalizat dosarul penal intentat lui Plahotniuc, condamnîndu-l la 13 ani şi 10 luni de detenţie. În cazul dat, este vorba despre două dosare corelate, unul penal şi unul civil, în care figurează „Tomdal Limited”, companie off-shore, controlată de Plahotnuic. Autorităţile din Nicosia interceptaseră un întreg complex de tranzacţii ilicite prin companiile off shore ale deputatului moldovean.

Capetele de acuzaţii pentru care a fost condamnat ţin de atacurile raider asupra Victoriabank, Moldova-Agroindbank, Universalbank, Banca de Economii şi ai companiei de Asigurări ASITO. Pachetele de acțiuni au ajuns în proprietatea companiei „Tomdal Limited”, al cărei beneficiar final este Vladimir Plahotniuc.

Ciprioţii l-au condamnat şi l-au lăsat şi fără o imensă avere

„Ghinioanele”, ca să le spunem şi aşa, se ţin lanţ de Plahotniuc! „Autorităţile de la Nicosia, pe de o parte, l-au condamnat pe deputatul moldovean, iar criza economică, în cea mai mare parte, l-a „sărăcit” cu 864 de milioane de euro”, scrie prestigioasa publicaţie „The Economist”. Este drept că, din această sumă, 620 de milioane de euro i-au fost sechestraţi pentru plata prejudiciilor adus Ciprului. Restul de bani i-au fost impozitaţi din sumele sale depuse de el la băncile cipriote, conform regulilor impuse de FMI acestei ţări spre a-i acorada ajutorul financiar de 10 de miliarde de euro pentru depăşirea crizei.

Se va mai întoarce din Iran?

Potrivit publicaţiei „The Economist”, este puţin probabil ca acesta să se mai întoarcă din Iran. Această ţară nu are acorduri de extrădare cu statele membre ale UE şi, în particular, nici cu RM. Potrivit practicii juridice europene, Plahotniuc ar trebui să-şi ispăşească prima pedeapsă dispusă de magistraţii londonezi, care i-ar putea fi redusă pînă la cel puţin 13 ani. Mai apoi, acesta ar urma să fie transferat în Cipru în vederea executării celei de-a doua pedepse.

Jurnaliştii de la „The Economist” cred că demiterea lui Plahotniuc din funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului RM a fost unul din primii paşi spre extrădarea acestuia. Demisul procuror general Valeriu Zubco fusese înştiinţat de iminentele solicitări de extrădare venite din partea Interpol, dar a tăinuit informaţia. Acum, cînd totul a ieşit la iveală, nici măcar propriul partid nu-l mai poate lua apărarea. Cam aici cred jurnaliştii de la „The Economist” că trebuie căutat secretul plecării neanunţate a lui Plahotniuc în Iran.  

Surse: „The Economist”, „The Telegraph”, „Daily Mail”, „Agerpres”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pasha Pchiebann 01.04.2013 - 20:25

Dacă ești gata să ajuți țara cu propuneri concrete, aderă la grupul nostru contra corupției! joshotsii.blogspot.com (joshotsii)

01.09.24 - 00:06
01.09.24 - 00:01
01.09.24 - 00:03
01.09.24 - 00:07
01.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:07
02.09.24 - 00:02
02.09.24 - 00:09
02.09.24 - 00:04
02.09.24 - 00:06
02.09.24 - 00:01
03.09.24 - 01:38
03.09.24 - 01:40
02.09.24 - 14:39
03.09.24 - 01:47