PLAHOTNIUC A DECLANSAT DEJA INCENDIEREA MOLDOVEI

Conexiunile oligarhului cu guvernarea de la Bucureşti care vor să pîrjolească întreaga regiune

Miercuri, 2 August, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o Hotărîre potrivit căreia vicepremierul rus Dmitri Rogozin este declarat persona non grata în țara noastră.În conformitate cu proiectul de Hotărîre înaintat de către ministrul de Externe, această decizie vine după ce, în ultimul timp, Rogozin a lansat mai multe „declarații și acuzații denigratoare și mincinoase în adresa cetățenilor și statului Republica Moldova”.„Aceste evoluții reprezintă o ingerință crasă în treburile interne ale RM. Astfel de declarații nu corespund nici caracterului relațiilor bilaterale cu Federația Rusă ce au drept bază respectul reciproc. Mai mult, acestea afectează serios imaginea țării noastre”, a menționat ministrul de Externe Andrei Galbur.

Întrebări retorice: Cine a afectat grav imaginea RM în lume – Rogozin sau această guvernare care nu reprezintă ţara, poporul ei, ci doar interesele strict personale ale lui Vladimir Plahotniuc? Din cauza lui Rogozin UE şi SUA critică această guvernare şi o sancţionează dur sau din pricină că ţara este la cheremului lui Plahotniuc, care controlează un Guvern şi un Parlament servile ce emit hotărîri şi legi favorabile oligarhului, nu ţării?

Reacţia Preşedintelui Igor Dodon faţă de declararea lui Rogozin persona non grata pe teritoriul Moldovei

A-l declara pe prim-viceministrul Rusiei persona non-grata la noi e un act de mare stupiditate politică. Și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni. Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste Ocean. Cert este că azi ei au implicat Moldova într-un conflict diplomatic și geopolitic fără precedent în ultimul sfert de veac. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Cînd ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte.

Restabilirea bunelor relații cu Rusia, pentru care am pledat ca Președinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri și muncitori o șansă să obțină locuri de muncă și venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, guvernul și PDM fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice și sociale. Ei nu umblă prin țară, de aceea habar nu au care e situația fermierilor, ce se va întîmpla cu miile de tone de fructe și legume, de care în Europa nimeni nu are nevoie. Sunt compromise și negocierile cu Tiraspolul. Iar domnului speaker Andrian Candu, care o face pe îndrăznețul de la distanță, îi spun că pentru a demonstra dîrzenie în politică trebuie să ai caracter și voință, să munceşti, nu doar să intre în politică pe uşa din urmă la totul de-a gata. Pentru a „rupe degetele” nu trebuie multă minte, dar trebuie cel puțin oleacă de caracter.”

Reacţia Federaţiei Ruse faţă de declararea vicepremierului Rogozin persona non grata în RM

Kremlinul consideră absolut inacceptabilă decizia Chișinăului de a-l declara pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova, a afirmat, Miercuri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvînt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de agenția de presă TASS. "Situația cu Rogozin este absolut inacceptabilă", a spus el, comentînd decizia autorităților moldovene. Anterior, ambasadorul Republicii Moldova la Moscova, Andrei Neguță, a fost convocat la Ministerul de Externe rus, unde ministrul adjunct de Externe Grigori Karasin i-a înmînat o notă de protest în legătură cu decizia Chișinăului de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova.

"Toate acestea suscită o indignare legitimă și vor primi un răspuns corespunzător. Suntem obligați să atragem atenția că astfel de acțiuni periculoase ar putea avea un efect destabilizator major asupra situației din regiune și a Europei pe ansamblu. Este un lucru deosebit de actual în contextul în care continuă tentativele unor politicieni moldoveni de a tensiona în mod artificial situată legată de reglementarea transnistreană", se menționează în nota de protest adresată ambasadorului moldovean. „Federația Rusă au ajuns la concluzia că Chișinăul, dimpotrivă, subminează în mod deliberat relațiile bilaterale”, mai pomeneşte sursa amintită.

Într-o declarație pentru TASS, Karasin a declarat că această decizie a Chișinăului este nefondată și emoțională. "Suntem foarte dezamăgiți că toate eforturile noastre din ultimii ani, care au fost orientate spre intensificarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova, sunt umbrite de astfel de decizii total nefondate, emoționale și provocatoare, ce vizează în principal năruirea întregii cooperări bilaterale", a afirmat înaltul diplomat rus. "Se poate vorbi îndelung despre motivație, de unele momente individuale, dar toate acestea provoacă un sentiment de mare îngrijorare pentru situația nu numai din relațiile bilaterale, ci și pentru securitatea regională și europeană", a spus Grigori Karasin.

Tot în acest context, șeful Comitetului Dumei pentru afaceri CSI, Leonid Kalashnikov, consideră că Rusia trebuie să răspundă imediat la decizia Guvernului Republicii Moldova care l-a declarat pe Dmitri Rogozin, persona non grata, notează RIA „Novosti“, citat de life.ru. „Asigurați-vă că răspunsul va fi la fel. Așteptați-vă la contramăsuri asupra politicii rusofobe din Moldova. Nu s-a îmtîmplat nimic extraordinar, dar Rusia este obligată să răspundă, inclusiv la gestul de a numi persona non grata pe cineva de la noi. Kalashnikov a spus că dacă autoritățile de la Chișinău doresc să-i declare persona non grata pe toți adversarii săi, ei vor trebui să o facă cu toți politicienii ruși.

Rogozin: avem date, care demonstrează că în spatele provocărilor s-a aflat domnul Plahotniuc

Înainte de a afla că a fost declarat persona non grata în Republica Moldova, vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, a declarat, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune NTV, că Vladimir Plahotniuc, s-ar face vinovat de eșecul vizitei sale în Republica Moldova. Totodată, acesta consideră că prin astfel de acțiuni Plahotniuc urmărește declanșarea unui nou conflict transnistrean.

Rogozin despre eșecul vizitei sale la Chișinău: „Este un nonsens faptul că am avut de gînd să zbor cu avionul militar. Apropo, cînd am zburat la inaugurarea președintelui Igor Dodon, avionul nu a putut ateriza la Chișinău din cauza condițiilor meteorologice. Ne-am urcat la Budapesta și apoi am zburat la Chișinău. Niciodată nu a fost o astfel de situație creată ca și acum. În Aeroportul Chișinău deja se afla o delegație oficială a Republicii Moldova, care trebuia să mă intîlnească. Noi deocamdată, nu vrem să împărtășim secretele din rezultatele investigației noastre, fiindcă sunt încă în curs de desfășurare. Dar pot de pe acum să vă mărturisesc că avem date, care demonstrează că în spatele provocărilor s-a aflat domnul Plahotniuc. El a pus totul la cale. Scopul său a fost să ne ciocnească cu România, de aceea i-a dat ordin premierului Pavel Filip să telefoneze la București”.

„Consider că trebuiesc pedepsiți cei vinovați”

Fiind vorba despre posibile şi chiar inevitabile măsuri ale Rusiei faţă de Republica Moldova, Rogozin a spus: „Nu putem recurge la represalii împotriva oamenilor. Înțelegeți foarte bine că populația acestei țări și așa trăiește la limita sărăciei. Mai ales că la începutul acestui an, au avut loc intemperii cu urmări grave pentru culturile agricole. Consider că trebuiesc pedepsiți cei vinovați. Aceste soluții nu le voi accepta, ci le voi pregăti”.

O țară săracă astăzi este sub controlul lui „Carabas” – Plahotniuc”

Rogozin: „Noi înțelegem competența și atribuțiile Președintelui Republicii Moldova. Atîta timp cît nu au loc alegerile, iar el nu are o majoritate parlamentară, posibilitățile sale, sunt desigur, limitate. O țară săracă astăzi este sub controlul lui „Carabas” - Plahotniuc. Am învățat, din păcate, acest nume și deja devine o imagine colectivă, care poate persista pe termen lung pentru țara voastră. Acest om este foarte periculos. El vrea să facă ceva frumos pentru Vest, pentru a se încadra în tendința generală a rusofobiei. El încearcă să declanșeze conflictul transnistrean, iar dacă îi va reuși acest lucru, întrucît el se află în spatele deciziei Parlamentului privind reformatarea misiunii de menținere a păcii, el va face vărsări de sînge în Moldova. Același scenariu a fost în Georgia, în 2008, și ne amintim cum s-a terminat. Poate el are nevoie de asta ca să distragă atenția de furturile pe care le-a comis. În cazul în care într-o țara este un oligarh, întregul sistem depinde de el. Mulți politicieni, chiar dacă îl urăsc pe Plahotniuc, sunt nevoiți să meargă la el”.

„Aș vrea să înțeleg reacția nervoasă a autorităților române”

 „În România trăiesc cu amintirile vii ale vremurilor României Mari, unde a participat la cel de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Rogozin, adăugînd:. „Eu în prezent citesc materiale din arhivă cu privire la bătălia de la Stalingrad, am vorbit cu bunicii care au trăit prin ocupație. Ei spun că pînă și germanii au zis despre români că aceștia niciodată nu au putut pleca fără să violeze și să ucidă. Desigur, acum există oameni adecvați, dar soluțiile le iau aceeași „oameni de culoare. Aș vrea să înțeleg reacția nervoasă a autorităților române. Ce fel de echipă au? Ei s-au bazat pe cîteva dintre postările mele pe rețelele de socializare, pe o captură video în care apar eu? Ministrul Afacerilor Externe din România trebuie să dea numele nătîngului, care i-a arătat ce i-a arătat despre mine. O delegația oficială nu publică niciodată traseul. Nu e chiar amuzant. Ce nivel au acești oameni?”

Să nu uite că au oameni în Rusia”

Fiind vorba despre viitorul relațiilor ruso-moldovenești, Rogozin a precizat: „Trebuie să acționăm în calitate de negociatori, dar astăzi, din păcate, va trebui să vorbim nu numai despre economie, dar, de asemenea, şi în ceea ce priveşte securitatea. Va urma o întîlnire cu Dodon în Teheran. Ne vom baza pe propriile informații. Informațiile lui Dodon cu privire la motivele care au dus la această situație urîtă vor fi utile. Ei (guvernanţii moldoveni; nota red.) nu pot tăia harta lumii și să lase doar Uniunea Europeană. Să nu uite că au oameni în Rusia”.

„Mă tem că foarte curînd nu va mai zbura nimeni la Moscova”

Privitor la interdicţia de intrare în Republica Moldova, vicepremierul rus a declarat: „Avem o mulțime de oameni care lucrează în ramura executivă. Dacă cuiva îi este interzisă intrarea în Republica Moldova, ei vor rămîne la noi să muncească. Banca în Moldova este una mică, iar dacă vom răspunde cu aceeași monedă, mă tem că, foarte curînd nu va mai zbura nimeni la Moscova.

Am o invitație din partea domnului Octavian Calmîc, el m-a invitat să vizitez Chișinăul, în Toamnă. Invitația a venit cu cîteva zile în urmă. Ce a avut în vedere Calmîc cînd a venit cu o astfel de inițiativă? Cum îi va șterge nasul patronul român? Invitația a fost acceptată, dar am nevoie de garanții”, a spus Rogozin.

Relaţiile nocive dintre guvernanţii sociali-democraţi români cu Plahotniuc

Legat de interdicţia autorităţilor române de a interzice survolarea spaţiului aerian al României de către aeronava în care se afla Rogozin spre a ajunge la Chişinău, oficialul rus afirmă: „scopul lui Plahotniuc a fost să ne ciocnească cu România, de aceea i-a dat ordin premierului Pavel Filip să telefoneze la București”. Nimeni nu poate nega că vicepremierul Rogozin nu este un om informat. Prin urmare, ţinînd seamă de relaţiile extrem de strînse, dubioase şi nocive care există între Plahotniuc şi guvernanţii social-democraţi din România, este clar că această interdicţie de survol a survenit ca o solicitare directă a lui Plahotniuc prin intermediul premierului său de paie, Pavel Filip.

Explicaţiile autorităţilor româneşti potrivit cărora Rogozin are interdicţie în UE şi SUA sunt cusute cu aţă albă. Păi şi Ungaria şi Polonia sunt membre ale UE, dar nu au restricţionat survolarea spaţiilor aeriene ale acestor două state de aeronava în care se afla Plahotniuc.

Un specialist, fostul comandant adjunct al aeroportului Otopeni, pilotul de vînătoare Valentin Vasilescu, comentează sec: "Guvernul PSD — ALDE a interzis accesul în spațiul aerian unei curse aeriene civile care-l avea la bord ca simplu pasager pe vicepremierul Rusiei. Ascunzîndu-se în spatele sancțiunilor UE. Eu cred că asta se aplică doar aeronavelor oficiale – avionul primind autorizare de survol de la Polonia, Slovacia și Ungaria". "Motivul" deciziei a fost expus verbal de diverși apropiați ai Guvernului dar și de unii analiști – Rogozin e pe lista persoanelor sancționate de UE, deci România a procedat ca la carte, interzicîndu-i accesul "pe teritoriul" său. Motivația este, așa cum spuneam, o aberație – iar faptul că MAE nu a emis nimic scris, oficial, este un argument puternic în acest sens.

Iată ce a transmis a transmis Agenția națională de presă „Agerpres” în urma discuțiilor cu MAE: "România nu a fost de acord ca avionul în care se afla vicepremierul rus Dimitri Rogozin să traverseze spațiul aerian al țării, au declarat, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, adăugînd că motivele deciziei nu pot fi detaliate". Dar, întrebarea este cum e posibil ca Guvernul unui stat UE, România, să ia o asemenea decizie și să nu poată motiva? Răspunsul e unic: cînd face ceva ilegal, dar se bazează pe "comunicatori", adică pe influențarea și manipularea opiniei publice. Deși, în fapt, încalcă legile și normele internaționale, plus că pune țara în… hai să spunem într-o stare de neprietenie cu cea mai mare putere din regiune.

Îmi vine în minte postarea analistului Constantin Gheorghe: "România, frunză în vînt! Zero gîndire strategică. În conflict cu toți vecinii, disprețuită de ei, de europeni, de americani, de fapt, de oricine are de-a face cu ea". Și mai sunt destule aprecieri de acest gen. Cred însă că pentru situația de față cea mai potrivită concluzie și definire a acțiunii MAE este exclamația jurnalistului Liviu Mihaiu, un actant civic ce nu poate fi asociat cu „propaganda rusă": "E și muuuult #cretinism în genul ăsta de acţiuni "patriotice"…", notează specialistul Valentin Vasilescu.