Peste o mie de carti sunt interzise in scolile din SUA

Peste o mie de titluri de cărţi, cele mai multe abordînd tematici referitoare la rasism şi problematica LGBTQ, au fost interzise în sălile de clasă şi în bibliotecile şcolare în ultimele nouă luni, multe dintre acestea sub presiunea părinţilor şi oficialilor conservatori, a precizat PEN America, organizaţie care luptă pentru protecţia libertăţii de exprimare, informează Reuters, potrivit agerpres.

PEN a elaborat o bază de date a cărţilor interzise, printre care se află şi romanul de debut al scriitoarei recompensate cu Nobel Toni Morrison, precum şi un volum de memorii semnat de actorul şi activistul George Takei, în care povesteşte cum a fost trimis într-un centru de detenţie din California pentru că era japonez-american în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

”Contestări ale cărţilor, în special cărţi ale unor autori bărbaţi care nu aparţin rasei albe, au loc la cel mai ridicat nivel constatat pînă acum”, a precizat într-un comunicat de presă Jonathan Friedman, director al programului pentru libertatea de exprimare al PEN America şi autorul principal al raportului.

”Fenomenul care are loc acum în ţară privind interzicerea cărţilor în şcoli este fără precedent ca frecvenţă, intensitate şi succes”, a spus el.

În ultimele luni, părinţi conservatori s-au adresat reuniunilor consiliilor şcolare din numeroase state atacînd cărţi pe care le consideră ca avînd un conţinut sexual explicit sau care abordează problema rasismului într-o manieră care îi face pe copiii albi să se simtă prost.

Comitetul pentru supraveghere şi reformă din Camera Reprezentanţilor a susţinut Joi o audiere în Congresul Statelor Unite pe tema interzicerii cărţilor şi a cenzurii academice. La începutul săptămînii, Asociaţia Bibliotecilor Americane a dat publicităţii propria listă de cărţi interzise şi contestate care este apropiată de rezultatele PEN.

”Învaţă să tolerezi discursul pe care îl deteşti la fel ca şi discursul pe care îl susţii”, a spus reprezentantul democrat Jamie Raskin, adresîndu-se atît conservatorilor, cît şi liberalilor.

”Dacă anulăm sau cenzurăm tot ceea ce oamenilor li se pare ofensator, nu va mai rămîne nimic”, a spus el.

Raskin a menţionat critici ale stîngii în încercarea de a scoate de pe listele de lectură romanul clasic al lui Mark Twain ”The Adventures of Huckleberry Finn”, întrucît conţine expresii rasiste chiar dacă tema generală a cărţii contestă rasismul şi sclavia.

PEN a ajuns la concluzia că 86 de districte şcolare au scos 1.145 de titluri din listele de lecturi pe parcursul ultimelor nouă luni, unele permanent, altele pe perioada desfăşurării unor anchete.

”The Bluest Eye”, de Toni Morrison, a fost scoasă din bibliografii în 11 districte şcolare, iar ”Out of Darkness”, de Ashley Hope Perez, a fost interzisă în 16 districte. Ambele romane au drept temă rasismul şi conţin referinţe sexuale.

”Gender Queer: A Memoir”, de Maia Kobabe, a fost interzisă în 30 de districte şcolare, a mai precizat organizaţia.

Mai mult de două treimi din cărţile interzise sunt de ficţiune, însă şi titlurile de nonficţiune, printre care biografii pentru copii despre Rosa Parks, Martin Luther King Jr, Duke Ellington şi Nelson Mandela, au fost scoase din biblioteci şi din programele şcolare. Au fost interzise totodată cinci colecţii de poezii.

Patru din zece cărţi din lista PEN au fost interzise în urma unor presiuni politice în opt districte şcolare din Texas, Carolina de Sud şi Georgia, se mai precizează în raport.