PĂDURILE DIN ŢARĂ SÎNT TĂIATE ILEGAL, IAR COPACII SÎNT VÎNDUŢI PE PIAŢA NEAGRĂ

Mai mulţi ecologişti susţin că pădurile din Republica Moldova sunt tăiate ilegal şi fără milă, copacii sunt vânduţi pe piaţa neagră, iar banii se duc în buzunarele demnitarilor. Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, a spus, într-o conferinţă de presă la IPN că anual din vînzările copacilor se scurg milioane de lei. Potrivit lui, aceste scheme au fost construite încă în perioada comuniştilor şi sînt păstrate de către actuala guvernare, transmite IPN.

Alecu Reniţă a spus că, din 2001, din cele 25 de întreprinderi silvice de stat ale Agenţiei „Moldsilva” se taie copaci seculari şi se spală anual cîte 1 milion de lei din fiecare întreprindere. Acesta a declarat că schemele şi instrumentele „mafiei silvice” nu au fost lichidate. Dimpotrivă, în reţea au fost antrenaţi un număr tot mai mare de indivizi certaţi cu legea şi morala. „Sînt nimicite sute şi mii de hectare”, a spus Alecu Reniţă, menţionînd că arborii sînt vînduţi clandestin. Preşedintele organizaţiei obşteşti a mai spus că, la începutul săptămînii curente, a efectuat o vizită în pădurile gestionate de Întreprinderea Silvică de Stat Edineţ, împreună cu alţi silvicultori. Potrivit lui, pe teren au fost constatate încălcări flagrante ale Codului Silvic, prejudicii economice şi ecologice grave aduse statului. „Pădurea este, pur şi simplu, măcelărită”, a spus Alecu Reniţă.

Preşedintele AVE Natura, Andrei Dumbrăveanu, care a fost în vizită la Edineţ, a spus că, imediat cum a intrat în pădure, a fost sunat de către un deputat, fiind întrebat care este scopul vizitei. Acesta presupune că în spatele actelor ilicite de tăiere a arborilor s-ar putea afla persoane cu funcţii înalte. Andrei Dumbrăveanu a mai spus că în domeniul mediului în toate funcţiile au fost plasate persoane analfabete, pentru ca să se poată spăla mai mulţi bani. „Au în cap doar lucruri criminale. Este o reţea care funcţionează de mulţi ani”, a spus preşedintele AVE Natura.

Potrivit ecologiştilor, un stejar ar costa în jur de 4-6 mii de lei. Aceştia sînt tăiaţi pentru producerea uşilor, ferestrelor şi altor articole. „În spate se află o întreagă piaţă neagră”, a mai spus Andrei Dumbrăveanu.

Preşedintele asociaţiei obşteşti „Progresul Silvic”, Alexei Pălăncean, a spus că se taie copacii seculari în rezervaţia „Codru”, pe ariile protejate de la Naslavcea (Ocniţa), de la Feteşti-Trica (Edineţ) şi din satul Cernoleuca (Donduşeni).

Ecologiştii au solicitat conducerii statului să fie creat un grup de experţi independenţi pentru evaluarea stării reale din Fondul Forestier Naţional şi pentru evaluarea nivelului de corupţie la Agenţia „Moldsilva”.