PATRU PENITENCIARE VOR BENEFICIA DE CARTI COLECTATE IN CADRUL UNEI CAMPANII

Peste două mii de cărți au fost colectate în cadrul campaniei „Donează o carte pentru un penitenciar”, totalurile căreia au fost făcute astăzi la Biblioteca Națională. Acestea au fost donate de cititorii Bibliotecii Naționale. De respectivele volume vor benefica patru instituții penitenciare din țară.

Potrivit directoarei Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, majoritatea cărților sînt din domeniul beletristicii. Este vorba și de literatură ce ține de dezvoltarea personală, business, literatură din domeniul jurisprudenței. Cărțile vor ajunge la Penitenciarul nr.13 din Chișinău, Penitenciarul nr. 3 din Leova, Penitenciarul nr.9 Pruncul și Comunitatea terapeutică „Catharsis” de la Pruncul. „Am reușit să mobilizăm comunitatea. Oamenii au fost foarte receptivi la acest proiect socio-cultural. Credem că astfel vom contribui la formarea și îndrumarea persoanelor aflate în detenție, în special la incluziunea lor socială”, a spus Elena Pintilei.

Vladimir Cojocaru, directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a remarcat că este o oportunitate pentru bibliotecile din penitenciare să-și împrospăteze fondul de carte. „Să creăm acea speranță de mai bine pentru persoanele din penitenciar. Să creăm ferestre imaginare prin intermediul acestor cărți, pentru ca să se încurajeze unul pe altul că este necesar să-ți îmbogățești bagajul informațional în diferite domenii de interes pe car îl au cei care sînt în custodia sistemului instituțiilor penitenciare”.

Eugeniu Caraman, directorul al Penitenciarului nr. 3 din Leova, a remarcat că, acum trei ani, cînd a venit în funcție, biblioteca închisorii semăna mai mult cu un depozit de carte. Anul trecut, cu suportul partenerilor internaționali, aceasta a fost reconstruită, iar datorită prezentei campanii, este îmbogățit și fondul de carte.

Rodica Verdeș, angajată a penitenciarului, implicată în educația deținuților, susține că cititul alungă monotonia. „Deținuții și noi am observat că, atunci cînd citesc o carte, fug de gîndurile negative, iar spiritul le devine mai bogat și îi ajută să treacă peste perioada pe care o petrec în detenție”, a spus Rodica Verdeș.

Eduard Timofei, director al penitenciarului nr.9 Pruncul, a spus că în penitenciar va fi amenajat un spațiu aparte pentru cărțile colectate în cadrul campaniei. Iar Adrian Ionașco, șeful secției reintegrare socială de la aceeași instituție, a precizat că lucrează cu foști consumatori de droguri și alcool și că aceștia sînt cititori înrăiți. Lectura face parte din viața lor, din programul zilei.

Campania „Donează o carte pentru un penitenciar” a avut loc în perioada 1 februarie-1 martie 2020.

Sursa: IPN