Parlamentul britanic a aprobat proiectul de lege care permite expulzarea spre Rwanda a solicitanţilor de azil intraţi ilegal în Regatul Unit

Comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului a îndemnat, Marţi, Guvernul britanic să revină asupra proiectului său de a expulza migranţi spre Rwanda, în timp ce Guvernul de la Kigali s-a declarat "mulţumit" de votul din Parlamentul britanic, informează AFP, scrie Agerpres.

"Guvernul Regatului Unit trebuie să se abţină de la expulzarea acestor oameni în baza 'planului său Rwanda' şi să revină asupra atingerii aduse independenţei Justiţiei pe care o constituie acest proiect de lege", a declarat, într-un comunicat, comisarul Consiliului Europei pentru drepturile omului, Michael O'Flaherty.

Londra face parte din această instituţie ce reuneşte 46 de state membre şi care este depozitarul Convenţiei europene a drepturilor omului.

Parlamentul britanic a aprobat, în noaptea de Luni spre Marţi, proiectul de lege ce permite expulzarea spre Rwanda a solicitanţilor de azil intraţi ilegal în Regatul Unit, după o interminabilă bătălie între Camera superioară, reticentă faţă de acest text controversat, şi Camera inferioară.

Noul comisar pentru drepturile omului al CoE, irlandezul Michael O'Flaherty, s-a declarat "îngrijorat că acest proiect de lege ar putea autoriza expulzarea de persoane spre Rwanda fără ca cererea lor de azil să fi fost analizată de autorităţile britanice, în majoritatea cazurilor".

Legislaţia "exclude posibilitatea pentru Tribunalele britanice de a examina pe deplin şi în mod absolut independent cazurile care le sunt prezentate", adaugă el.

O'Flaherty aminteşte că, în baza articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, Regatul Unit nu are dreptul de a respinge solicitanţii de azil spre ţara lor de origine, chiar şi indirect, printr-o ţară terţă.

Or, textul aprobat Marţi de Camera Comunelor "împiedică indivizii să recurgă la Tribunalele britanice asupra acestei probleme-cheie a expulzării", scrie înaltul responsabil al Consiliului Europei. "El interzice explicit Tribunalelor britanice să evalueze riscul ca Rwanda să expulzeze oameni spre alte ţări şi să analizeze echitatea şi modul de funcţionare a procedurilor de azil în Rwanda".

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, organism al Consiliului Europei, a oprit în ultimul moment, în Iunie 2022, un prim zbor prevăzut de Londra cu destinaţia Rwanda.
La sfîrşitul lui 2023, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a dat asigurări că nu va permite ”unei Curţi străine să blocheze zborurile spre Rwanda”.

Guvernul de la Kigali s-a declarat "mulţumit" de votul din Parlamentul britanic. Un purtător de cuvînt al Guvernului rwandez, Yolande Makolo, a declarat că autorităţile ţării sale sunt "nerăbdătoare să primească persoanele relocalizate în Rwanda".

Anunţat în urmă cu doi ani de Guvernul conservator aflat la putere la Londra şi prezentat drept o măsură-far a politicii sale de luptă împotriva imigraţiei ilegale, acest proiect de lege vizează trimiterea în Rwanda a solicitanţilor de azil - indiferent de unde vin ei - intraţi ilegal în Regatul Unit, în special traversînd Canalul Mînecii pe bărci pneumatice.

Ataşat unui nou tratat între Londra şi Kigali, ce prevede plata unor sume substanţiale către Rwanda în schimbul primirii de migranţi, textul votat în noaptea de Luni spre Marţi este menit să răspundă concluziilor Curţii Supreme, care a declarat proiectul iniţial ilegal, în Noiembrie anul trecut.

El defineşte Rwanda drept ţară terţă sigură. Însă, chiar dacă Rwanda se prezintă drept una dintre ţările cele mai stabile de pe continentul african, preşedintele său Paul Kagame, care deţine puterea din 1994 în această ţară din regiunea Marilor Lacuri, este acuzat că guvernează într-un climat de teroare, reducînd la tăcere disidenţa şi libertatea de exprimare.

După ce a atins un record în 2022 (45.000), apoi a scăzut în 2023 (aproape 30.000), numărul de persoane care au traversat ilegal Canalul Mînecii în ambarcaţiuni improvizate a crescut cu peste 20% de la începutul anului în raport cu anul trecut.