PACHETUL DE LEGI ANTITUTUN A FOST DEZBĂTUT PUBLIC

Pachetul de legi antitutun a ajuns pe masa Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie şi a fost obiectul unei audieri publice între reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai mediul de afaceri din domeniul producţiei de tutun. Reprezentanţii mediului de afaceri au propus mai multe amendamente la proiectul actual ce ţin de dimensiunile pictogramelor cu mesajele de avertizare privind efectele nocive ale fumatului, forma pachetelor de ţigări ş.a.. La rîndul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au insistat pe efectele asupra sănătăţii cauzate de fumat.

Preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie, Vladimir Hotineanu, a menţionat că omenirea fumează de 500 de ani, însă interzicerea acestui viciu are loc de 30 de ani. „Încă din 2009 am tot vorbit despre o taxă pentru viciu care să fie achitată de către fumători, însă pînă în prezent nu există o astfel de prevedere. Dacă vrem să fim o societate sănătoasă, trebuie să ne gîndim şi să fim responsabili de sănătatea publică a cetăţenilor”, a spus Vladimir Hotineanu.

Vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a subliniat că discuţiile pe marginea pachetului de legi antitutun sînt foarte aprinse şi au ca protagonişti, pe de o parte, agenţii economici şi, pe de altă parte, instituţiile responsabile de protecţia sănătăţii cetăţenilor. Aceasta a precizat că, dincolo de interesele economice, legea trebuie să aibă un impact pozitiv asupra sănătăţii populaţiei. La rîndul său, preşedintele Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a spus că o dată cu majorarea accizelor la produsele din tutun în 2009, veniturile la bugetul de stat s-au majorat de 10 ori şi au constituit suma de 1,2 miliarde de lei anual.

Deputatul a subliniat că lupta împotriva efectelor fumatului poate fi mai efectivă prin majorarea de zece ori a accizelor în următorii ani, astfel încît cei care fumează să fie taxaţi cu banul pe care îl vor achita pentru un pachet de ţigări. Totuşi, Veaceslav Ioniţă, a adăugat că majorarea accizelor la produsele de tutun aduce după sine două riscuri eminente, precum contrabanda de ţigări şi contrafacerea acestora. „Comisia noastră va aborda problema de combatere a celor două fenomene, pentru ca omul care fumează să fie pedepsit prin accize scumpe la ţigări şi să fie protejat de contrabandă şi produse contrafăcute. Doar aşa vom avea o politică eficientă de descurajare a fumatului” a mai spus Veaceslav Ioniţă.

Directorul general al Tutun CTC, Ala Sîrbu, a comunicat că în proiectul de lege sînt prevăzute măsuri restrictive de plasare a mesajelor informative pe pachetele de ţigări care contravin legislaţiei fiscale etc. Totodată, aceasta a spus că prin interzicerea producţiei ţigărilor fără filtru întreprinderea pe care o conduce va suporta pierderi de circa 40%. În opinia acesteia, în Moldova oricum vor exista ţigări fără filtru care sînt destinate în mare parte cetăţenilor cu venituri modeste şi care vor intra pe teritoriul republicii prin segmentul transnistrean, unde nu există controlul autorităţilor constituţionale.

Propunerile mediului de afaceri vor fi expediate Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, care mai apoi va propune amendamente la pachetul de legi antitutun.

Pachetul de legi antitutun prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise şi semi-închise, la locul de muncă şi în transportul public. Sînt prevăzute, de asemenea, sancţiuni atît pentru gestionarii spaţiilor în care este interzis fumatul, cît şi pentru fumători. De asemenea, pachetul de legi prevede că gheretele unde se vînd produsele din tutun trebuie să fie amplasate la o distanţă de cel puţin 200 de metri între ele şi la 50 de metri de la instituţiile de învăţămînt şi instituţiile medico-sanitare.

Modificările cu privire la tutun vor avea mai multe consecinţe nefaste

O serie de experţii consideră că modificările legislative privind reglementarea producerii şi vînzării ţigărilor vor avea mai multe consecinţe nefaste.

Analistul Anatolie Golea susţine că interzicerea ţigărilor slabe, light, slim, prevăzută de modificările respective, nu este o soluţie pentru a stopa fumatul. „Există riscuri în asemenea situaţie. Cei care acum fumează ţigări slabe sau slim vor trece la cele mai tari. O altă parte va apela la ţigările de contrabandă, care ar putea fi produse prin subsoluri, chiar aici, la noi”, consideră el.

Redactorul-şef al agenţiei de presă Infomarket, Alexandr Burdeinîi, consideră că modificările respective vor genera reducerea cu circa 50% a veniturilor asigurate de ramura tutunului la bugetul de stat. „În 2013 veniturile din această ramură au constituit 4% din veniturile totale la Bugetul de stat, ceea ce este echivalentul a 1 miliard de lei. Pentru 2014 sînt planificate venituri în valoare de 5-6%, bani care ar fi putut orientaţi spre domeniul social. Dacă modificările vor fi votate, veniturile se vor reduce drastic. Modificările trebuie aplicate temperat, nu aşa brusc”, susţine Alexandr Burdeinîi.

Anatolie Golea are îndoieli şi referitor la corectitudinea modificărilor privind interzicerea publicităţii în locurile unde se vînd ţigările. El susţine că astfel vînzătorii vor fi impuşi să vîndă pe sub tejghea.

O altă consecinţă gravă se referă, conform experţilor, la reducerea locurilor de muncă.

„Multe chioşcuri de ţigări se vor închide, dacă ramura va fi limitată în aşa mod. Desigur, fumatul trebuie redus, dar totul trebuie făcut logic, pas cu pas, cu analizarea consecinţelor nu doar din punct de vedere al sănătăţii, dar şi a celor sociale. Mulţi oameni în vîrstă muncesc în aceste chioşcuri şi sînt circa 30-40 mii de oameni, există circa 1,5 mii chioşcuri doar în oraşe. Practic, toţi riscă să-şi piardă locurile de muncă”, consideră Alexandru Burdeinîi.

Modificările la Legea cu privire la tutun şi la Codul contravenţional au fost aprobate de Guvern în luna decembrie şi transmise Parlamentului în luna curentă pentru adoptare. Ele prevăd inclusiv interzicerea comercializării ţigărilor cu aromatizanţi, dar şi a ţigărilor slim, ceea ce constituie circa o treime din piaţa Republicii Moldova. De asemenea, se prevede introducerea unor interdicţii la plasarea ţigărilor în locurile de vînzare, aplicarea unor noi reguli privind avertismentul despre dauna fumatului, precum şi privind fumatul în locuri publice.

Sursa: IPN

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
06.01.25 - 12:13
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31