Orașul-cheie Vuhledar, în pericol de a fi capturat de către ruși, după cucerirea satului Novomihailovka
Cucerirea de către Rusia a satului Novomihailovka, în Estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, a informat, Marţi, Ministerul Apărării britanic, în baza informaţiilor serviciilor sale secrete, potrivit dpa.
Forţele ruse au preluat Luni controlul complet asupra localităţii Novomihailovka, în regiunea Doneţk. Potrivit unor surse militare ucrainene, Rusia a desfăşurat un efectiv de 30.000 de soldaţi în cadrul operaţiunii.
În actualizarea sa zilnică pe X (ex-Twitter) a buletinului cu informaţii despre evoluţiile pe frontul din Ucraina, Ministerul britanic afirmă că situaţia din Novomihailovka "demonstrează progrese lente, dar graduale pe care le obţin forţele ruse".
Noul avans al Rusiei la Nord de Vuhledar ar putea pune în pericol poziţia Ucrainei în acest oraş, o fortăreaţă-cheie care "a provocat pierderi extrem de mari forţelor terestre ruse".
Ucraina resimte presiunea celor peste doi ani de război, declanşat în Februarie 2022 de către Rusia prin invazia sa ilegală şi nejustificată pe teritoriul statului vecin.
Situaţia de pe front a fost evocată Marţi şi de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, care, într-o reuniune cu personalul militar de vîrf, a declarat că Armata rusă continuă să deţină iniţiativa pe frontul din Ucraina, unde a cucerit mai multe localităţi în ultima săptămînă şi luptă pentru controlul altora, potrivit EFE.
"Trupele noastre deţin iniţiativa pe întreaga linie a frontului şi continuă să forţeze inamicul să-şi părăsească poziţiile. Datorită unor acţiuni intense, Armata rusă a eliberat localităţile Pervomaiskoe, Bogdanovka şi Novomihailovka din Republica Populară Doneţk", a spus el în raportul său.
În acelaşi timp, Şoigu a afirmat că, în prezent, forţele ruse "îşi extind zona de control în Berdîci şi Gheorghievka", la Vest de Avdiivka şi Mariinka.
"Potenţialul nostru militar ridicat ne permite să exercităm o presiune constantă asupra inamicului şi să nu-i permitem acestuia să menţină linia de apărare", a adăugat el.
În raportul său, Şoigu s-a referit şi la recenta decizie a Washingtonului de a aloca aproximativ 61 de miliarde de dolari Kievului pentru ca, aşa cum a spus el, ucrainenii "să continue să moară pentru interesele (SUA) în lupta lor împotriva Rusiei".
"În total, de la începutul operaţiunii militare, pierderile Armatei ucrainene se apropie de o jumătate de milion", a spus el, declarînd că ajutorul occidental nu a ajutat Kievul să-şi atingă obiectivele în contraofensiva "pregătită de instructorii NATO".
"Armata noastră a spulberat mitul superiorităţii armamentului occidental", a declarat ministrul rus al Apărării, adăugînd că industria de apărare rusă şi-a multiplicat capacitatea de producţie, ceea ce se poate vedea pe cîmpul de luptă.
"Vom continua să creştem producţia celor mai solicitate modele de arme şi echipamente militare într-o manieră proporţională cu ameninţările generate de Statele Unite şi aliaţii lor şi vom continua să perfecţionăm componenţa şi structura forţelor armate", a avertizat el.
Totodată, Serghei Şoigu a declarat că Armata rusă va creşte "intensitatea atacurilor asupra centrelor logistice şi a depozitelor de echipamente militare occidentale", fără să specifice geografia atacurilor.
În acest sens, el a anunţat că Armata rusă va începe să primească în acest an noua generaţie de sisteme de rachete antiaeriene cu rază lungă de acţiune S-500, pe lîngă tradiţionalele S-400, S-300V4, Buk-M3 şi Tor-M2U.
Vor fi produse, de asemenea, radare de nouă generaţie şi sisteme de artilerie antiaeriană Panţîr, care, potrivit lui Şoigu, s-au dovedit a fi foarte eficiente, iar Armata rusă aproape că îşi va dubla achiziţiile în acest an.
De cealaltă parte, premierul britanic Rishi Sunak l-a informat, Marţi, telefonic, pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că Guvernul său va trimite Ucrainei un nou pachet de ajutor militar în valoare de 500 de milioane de lire sterline (580 de milioane de euro), care va include mai multe rachete cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, informează EFE.
"Storm Shadow şi alte tipuri de rachete, sute de vehicule blindate şi amfibii, plus muniţie; tot de ceea ce Ucraina are cu adevărat nevoie pe cîmpul de luptă", a rezumat Zelenski conversaţia sa cu premierul britanic, într-o postare pe o reţea de socializare.
Ucraina a primit încă din Primăvara trecută din Marea Britanie primele rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, care au fost folosite de Kiev pentru a lovi ţinte ruseşti importante departe de linia frontului.
Preşedintele ucrainean i-a mulţumit lui Sunak pentru decizia de a trimite acest echipament militar şi pentru cooperarea Marii Britanii cu Ucraina în producţia comună în domeniul apărării, în special, a spus el, în dezvoltarea armamentului cu rază lungă de acţiune şi a capacităţilor maritime ale Ucrainei.
Zelenski a discutat, de asemenea, cu premierul britanic despre "necesitatea de a crea un mecanism de confiscare a activelor ruseşti" în Marea Britanie.
Noul pachet de ajutor britanic vine după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA a adoptat, Sîmbătă, un nou pachet de ajutor de peste 60 de miliarde de dolari pentru a finanţa noi livrări de arme către Ucraina, după luni de impas.
Congresul SUA a adoptat, de asemenea, o lege care permite confiscarea activelor ruseşti, notează EFE.