OPT PERSOANE CU COVID-19 SINT IN STARE GRAVA

Opt persoane diagnosticate cu noul tip de coronavirus sînt în stare gravă. Șapte dintre acestea sînt la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, iar o pacientă este la Spitalul Clinic Republican. În cazul celorlalte persoane infectate, starea de sănătate este de gravitate medie și satisfăcătoare. Și starea de sănătate a celor patru copii internați este satisfăcătoare. Informațiile au fost prezentate sîmbătă, 21 martie, de către ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Punctului Național Focal.

Ministra a menționat că, pînă pe 21 martie dimineața, în Republica Moldova, au fost confirmate 66 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 31 sînt cazuri de import, iar 35 sînt cu transmitere locală. Potrivit ministrei, cazurile de transmitere locală iau amploare și acest lucru denotă că populația nu dă dovadă de suficientă responsabilitate pentru a preveni răspîndirea noului tip de coronavirus.

Viorica Dumbrăveanu a venit cu un apel repetat către populație să stea acasă, să evite ieșirile, să întreprindă toate măsurile de protecție și igienă personală. Persoanele sînt chemate să prezinte informație veridică lucrătorilor medicali despre istoricul călătoriilor și contactul cu persoanelor infectate.

În prezent sînt internate 121 de persoane suspecte la COVID-19. Pe teritoriul țării, 24 de mii de persoane sînt monitorizate la domiciliu de medicii de familie.

Autoritățile din sănătate îndeamnă populația să evite locurile publice și să păstreze distanța socială de cel puțin un metru. Cei care au revenit din țările cu risc sporit de infecție sau au contactat cu o persoană infectată trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile, inclusiv de membrii familiei, și să sune medicul de familie. La primele simptome de boală, precum tusea, febră, eliminări nazale, să apeleze la numărul de urgență 112.

În Republica Moldova este declarată stare de urgență pentru 60 de zile, începînd cu 17 martie. Pînă acum, au fost confirmate 66 de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. O persoană a decedat. Un pacient este considerat recuperat.

Sursa: IPN