O palma data agresivitatii Corectitudinii Politice: Universitatea Oxford renunta la demontarea statuii controversate a colonizatorului Cecil Rhodes

Universitatea britanică Oxford şi-a anunţat, Joi, decizia de a nu demonta o statuie controversată a colonizatorului şi partizan al dominaţiei rasei albe, Cecil Rhodes, invocînd costul şi complexitatea operaţiunii, în pofida protestelor şi a consensului iniţial în favoarea înlăturării statuii, relatează AFP, potrivit agerpres. Campania „Rhodes must fall” pentru îndepărtarea statuii de pe faţada Colegiului Oriel al Universităţii Oxford a fost intens susţinută ca parte a mişcării Black Lives Matter.

Mii de persoane au manifestat în Iunie 2020 strigînd „Daţi-o jos!” şi „Decolonizează!”, la scurt timp după ce la Bristol, statuia comerciantului de sclavi Edward Colston a fost dărîmată şi aruncată în apă.

În pofida consensului dintre conducerea Universităţii şi Comisia independentă înfiinţată pentru îndepărtarea statuii, conducerea Colegiului Oriel a decis „în lumina obstacolelor considerabile în calea demontării (statuii)” „să nu iniţieze procedura”.

Într-un comunicat, Colegiul Oriel invocă „provocările de reglementare şi financiare” legate de această faţadă, precum şi întîrzierile unei astfel de proceduri, „care s-ar putea extinde pe mai mulţi ani fără nici o certitudine cu privire la rezultat”.

Comisia a subliniat că aceste dificultăţi au apărut cu atît mai mult cu cît politica Guvernului a fost de „menţinere şi de explicare” prin contextualizarea acestor semne ale moştenirii coloniale britanice.

„Înţelegem că această concluzie nuanţată va fi dezamăgitoare pentru unii, însă acum ne concentrăm pe implementarea unor soluţii practice care au ca scop îmbunătăţirea experienţei de zi cu zi a studenţilor” proveniţi din culturi diferite, a declarat Neil Mendoza, unul dintre oficialii Universităţii.

După o campanie anterioară în 2015-2016, statuia a fost în cele din urmă menţinută.

Cecil Rhodes, care credea în superioritatea rasei albe ca mulţi alţi apărători ai colonizării, a dat numele actualei Republici Zimbabwe, care în trecut era numită Rhodesia, şi a fondat gigantul De Beers, cel mai mare furnizor de diamante al lumii. La moartea sa, fostul student al Oxford a lăsat moştenire o parte a averii sale Colegiului Oriel.