NUMARUL PERSOANELOR BANUITE IN DOSARUL CIMITIRULUI SFINTUL LAZAR A AJUNS LA 32

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale a aplicat sechestre în valoare de 2 191 202 lei în cauzele penale care vizează acțiunile ilicite ale mai multor persoane din cadrul administrației cimitirului Sfîntul Lazăr din Chișinău. Sechestre au fost puse pe încăperi şi construcții locative şi nelocative, pe mijloace de transport, dar şi un teren de construcție. De asemenea, peste jumătate de milion de lei, din sechestrul total, au constituit bani în numerar.

Potrivit CNA, pe 1 septembrie, ofițerii anticorupție au reținut șase persoane din cadrul administrației cimitirului Sfîntul Lazăr din Chișinău, cercetate pentru 142 de capete de acuzare, pornite pe fapte de corupere activă, pasivă, trafic de influență şi escrocherie. Acestea erau bănuite că ar fi pretins sume ilegale de bani de la rudele răposaților, care urmau să obțină un loc de înhumare la cimitir.

Potrivit datelor anchetei, membrii grupului percepeau, în afară de taxa de stat pentru un loc de veci (1051 de lei) plăți suplimentare care se ridicau pînă la 5 000 sau 7 000 de lei. De asemenea, cei care voiau să rezerve un loc la cimitir pentru familie sau rude, la fel trebuiau să plătească dublu față de taxa de stat de 4612 lei.

În septembrie, ofițerii CNA au efectuat percheziții pe 22 de adrese – la sediul administrației cimitirului „Sfîntul Lazăr”, la domiciliile şi în birourile de serviciu ale bănuiților - şi au depistat probe relevante pentru dosar, inclusiv circa 700 mii de lei.

În urma cercetărilor, lista bănuiților şi învinuiților a fost completată cu alţi figuranți, iar în prezent 7 persoane au statut de învinuit şi 25 de bănuit.