NOI DESCOPERIRI DESPRE CIVILIZAŢIA MAYA
Cercetările efectuate la Ceren, în El Salvador, o veche aşezare din secolul al VI-lea care a fost înghiţită de lava unui vulcan, au dezvăluit noi detalii ale civilizaţiei Maya. Echipa de arheologi a descoperit lucruri nemaiîntîlnite pînă acum la mayaşi, referitoare la modul de viată al acestora.
Ceren face parte in prezent din patrimoniul mondial aflat sub patronajul UNESCO. El a fost descoperit la sfîrşitul anilor '70. Ceren este numit adeseori "Pompeiul din America Centrală", la fel ca vechiul oraş roman care a fost îngropat de lava Vezuviului.
"Toate plantele au rămas culcate la pămînt. Nu numai ca am găsit aceste plante bine conservate, dar le-am descoperit acolo unde oamenii le-au lăsat în urmă cu 1.500 de ani şi aceasta este extraordinar", a spus cercetătorul american Lentz.
"A fost dificil, deoarece ne-am confruntat cu lucruri pe care nu le-am mai întîlnit niciodată la un sit mayaş. Ele au fost invizibile din cauza lipsei de conservare", a declarat Lentz.
Dintre descoperirile pe care Lentz şi echipa sa le-au făcut la Ceren au fost cantităţi uriaşe ale unei culturi rădăcinoase, numită malanga, asemănătoare plantei taro, care anterior nu a mai apărut în agricultura mayaşă.
Au descoperit şi o altă cultură "invizibilă", cea de manioc, care nu mai există în zilele noastre în El Salvador. S-a găsit prima bucătărie mayaşă, completată cu o grădină cultivată în jurul caselor.
"Acest lucru este fabulos deoarece oamenii de ştiinţă au dezbătut de multă vreme cum au făcut mayaşii toate acestea. Acum avem un exemplu real".
S-a găsit şi o gospodărie cu mai mult de 70 de vase de ceramică, multe dintre ele fiind folosite pentru depozitarea fasolei, a ardeilor şi a altor produse vegetale.
"Ceren este considerat pe plan internaţional una dintre comorile lumii. Ceea ce am descoperit acolo oferă o imagine reală a modului de viaţă al mayaşilor", a spus Lentz.
Preluat din presa românească de Ion Borş