NEGOCIEREA FORMĂRII GUVERNULUI LA VEDERE
Dacă nu vor să fure ţara, trebuie să depolitizeze instituţiile conform cerinţelor europene
Autor: Mihai CONŢIU
Haide, băi! Gata cu hoţiile la scară naţională, cu ifosele de oameni „preocupaţi” de soarta ţarii, cu mimetismul pro-european şi cu subordonarea instituţiilor statului printr-o împărţeală (distribuire algoritmică) de tip mafiot! Formarea Guvernului trebuie făcută chiar printr-o dezbatere publică, la care să asistăm şi noi, şi Voronin, şi Dodon şi, mai ales, societatea civilă.
La acest proces, este absolut obligatorie o consultanţă participativă din partea UE. Din capul locului, dacă într-adevăr vor să fie corecţi şi să ne demonstreze că sunt pro-europeni, Procuratura, SIS, CNA, CNI, Consiliul Naţional al Audiovizualului, MAI şi Fiscul nu trebuie să facă obiectul distribuirii algoritmice. Conducerea instanţelor de judecată trebuie să iasă definitiv de sub controlul politic. Pentru aceasta, trebuie schimbaţi absolut toţi şefii. Să urmeze exemplul Ucrainei! Cu excepţia SIS (adică, SIS să rămînă cu şef naţional, dar fără Balan), să aducă în fruntea acestor instituţii profesionişti veritabili din România, Germania, Anglia sau Ţările Baltice.
Nu-i nici o ruşine să recunoască faptul că sunt incapabili să gestioneze un stat aflat într-o profundă criză morală, profesională şi de autoritate. Aceasta-i singura soluţie dacă vrem să mai avem trufia ca să spunem că vrem integrare europeană. Nu poate fi vorba de vreo şansă de integrare cu un Ghimpu care-l vede pe nepotul lui premier, cu un Plahotniuc care stăpîneşte Procuratura, SIS, CNA, CNI, Consiliul Naţional al Audiovizualului (inclusiv televiziunea naţională) şi tot aşa.
În virtuţi europene, au obligaţia ca să restituie aceste instituţii poporului, căci nu trebuie să mai fie moşiile lor personale. Ne-am săturat cum şi-au bătut joc de ideea pro-europeană! Toţi! Absolut toţi! I-a umilit Dodon într-un hal fără de hal! Acum au obligaţia fundamentală să dea acestei ţări ultima şansă europeană. Îmi este greu să cred că Plahotniuc va admite să renunţe la puterea conferită de controlul pe care vrea să-l deţină asupra instituţiilor subordonate exclusiv lui, că Ghimpu va putea fi convins că Dorin Chirtoacă nu are absolut nici o calitate care să-l recomande pentru funcţia de prim-ministru. Şi-a bătut joc de oraşul Chişinău mai rău decît bombardamentele din al Doilea Război Mondial!
Dacă liderii noştri de dreapta nu se vor supune comandamentelor europene sugerate mai sus, ceea ce este destul de plauzibil, să nu ne mirăm dacă ne vom pomeni cu o alianţă între democraţi, comunişti şi socialişti prin înlăturarea acelor politicieni incomozi lui Voronin. Există riscul ca Moldova să ajungă în sfera de influenţă a Uniunii Vamale nu atît pentru că vrea acest lucru Igor Dodon, ci din cauza ambiţiilor personale ale lui Ghimpu şi Plahotniuc. Acest lucru îl ştiu şi europeni, şi americanii, şi românii, dar şi ruşii.
La vedere, ei vor invoca alte pretexte, toate legate de presupuse „valori, principii şi responsabilităţi faţă de proprii lor alegători”. În realitate, însă, Ghimpu, Chirtoacă, Plahotniuc şi echipele lor se tem de aprofundarea adevărată a integrării europene deoarece se tem de justiţia europeană, iar aici am în vedere conexiunile cu finanţările din partea UE, SUA, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare etc. Ei ştiu prea bine ce vreau să sugerez.
Cineva poate să fie tentat să creadă că vreau să-l urc pe cal alb pe Filat, dar nu este aşa. Spre deosebire de cei amintiţi, Filat îşi poate permite să facă absolut toate concesiile pro-europene deoarece nu are nimic de pierdut, dar şi pentru că este efectiv captivul ideii de integrare europeană. În acest context, nu exclud un „mariaj politic” doar cu aparenţe imorale, iar aici mă gîndesc la „rezerva europeană” ce ar putea fi livrată de comunişti în ultimă instanţă.
Cînd vorbesc despre un posibil „mariaj politic” doar cu aparenţe imorale, mă gîndesc la faptul că, în realitate, Voronin este de fapt „părintele politic al integrării europene a Moldovei”. Dictonul latin „finis coronat opuis” (finalul încununează opera) i se potriveşte de minune lui Voronin. Şansa sa istorică poate fi dată exclusiv de participarea sa determinantă la procesul de integrare europeană. Este mult prea experimentat spre a nu constata că Uniunea Vamală este o himeră pentru Moldova, că îi este scris să facă istorie naţională pentru Republica Moldova, nu să fie un simplu figurant sau executant al intereselor ruseşti în această ţară. Îmi place să cred că l-am intuit pe adevăratul Vladimir Voronin cu o oarecare aproximaţiei în rarele secvenţe cînd am discutat în doi.
Acum ori niciodată!
Prin urmare, cu riscul de a mă repeta, accentuez necesitatea ca formarea Guvernului să fie negociată onest, public, în prezenţa societăţii civile, a lui Voronin şi Dodon, dacă vor dori. Indiferent de interesele fiecăruia, ideea centrală trebuie să fie unitatea naţională. Este ultima dată cînd Filat, Ghimpu, Lupu şi Plahotniuc pot deveni modele politice pentru absolut toţi moldovenii. Ei sunt ultimul tren cu care ţara mai poate staţiona pe peronul UE. Este ultima dată cînd ne pot demonstra că sunt politicieni, nu hoţi naţionali cu imunitate!
În sfîrşit, pentru prima dată, trebuie să le explice moldovenilor ce înseamnă cu adevărat integrarea în Uniunea Europeană! Numai cu editarea pe bani străini a Acordului de Asociere nu ajungem departe, ne oprim în cancelaria lui Victor Bodiu. Trufiile sunt mari, tentaţia de a deţine puterea este destul de mare şi extrem de riscantă, dar Filat, Ghimpu, Lupu şi Plahotniuc trebuie să priceapă că alegerile din 30 noiembrie, în realitate, au fost cîştigate de Stînga politică, nu de Dreapta. Acesta şi este şi motivul pentru care au obligaţia majoră să transforme această firavă alianţă proeuropeană într-un triumf naţional.
Tot pentru prima dată, aceşti politicieni trebuie să înţeleagă că au cîştigat firav aceste alegeri nu pentru a-şi recupera banii irosiţi în campania electorală, ci pentru a-i da un sens european ţării şi a contribui la bunăstarea cetăţenilor. În rest, de vorbe s-au cam săturat toţi moldovenii în aceşti ultimi cinci ani. Acum este timpul să treacă la fapte. Dacă europenii i-au răbdat tacit în toţi aceşti ani, acum frumoşii noştri lideri în cămăşi albe cu gulere ţapene trebuie să înţeleagă bine faptul că îi aşteaptă alte tipuri de decontări, că sunt obligaţi să joace cinstit. Trebuie să renunţe la neghiobia şi tupeul cu care şi-au văzut de propriile interese în văzul întregii comunităţi europene. Pînă duminică, 30 noiembrie, principiul era geostrategic, iar de luni este strict personal?
Acum rămîne de văzut dacă se va produce minunea deşteptării lor europene sau, mai rău, vor blestema Moldova şi o vor duce-o în negura imposibilă şi nefuncţională a aşa-zisei Uniuni Vamale!