ÎN SUDUL ŢĂRII SE DESFĂŞOARĂ CERCETĂRI PENTRU PREVENIREA DEZASTRELOR ŞI REDUCEREA POLUĂRII

Pentru două localităţi din sudul ţării vor fi elaborate planuri de dezvoltare în contextul prevenirii dezastrelor naturale şi reducerii poluării mediului. Acestea sînt prevăzute de un proiect transfrontalier realizat în Euroregiunea Dunărea de Jos în cadrul Programului operaţional comun România-Ucraina-R. Moldova 2007-2013.

Proiectul este implementat în perioada anilor 2013-2015 de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi (România), Institutele de Zoologie, de Geologie şi Seismologie de la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) şi Centrul ştiinţific pentru ecologia mării din Odesa (Ucraina). Despre unele rezultate ale programului au relatat astăzi într-o conferinţă de presă coordonatorii proiectului.

Potrivit Elenei Zubcov, doctor habilitat, profesor la Institutul de Zoologie al AŞM, în prezent sînt în derulare studii de fezabilitate în oraşul Cahul, satele Giurgiuleşti, Slobozia Mare (Cahul) şi Goteşti (Cantemir). În urma investigaţiilor efectuate vor fi selectate două localităţi care vor atesta o situaţie deosebit de critică la capitolul ecologie şi durabilitate. Pentru acestea vor fi elaborate planuri de dezvoltare ce vor fi recomandate spre realizare autorităţilor publice locale.

În altă ordine de idei, Elena Zubcov s-a referit la necesitatea efectuării cercetărilor în regiunea Dunării şi Prutului Inferior. „Aplicanţii proiectului şi-au propus să ofere suport ştiinţific pentru prevenirea impactului negativ al eventualelor accidente antropice şi naturale. Totodată, am reuşit să implicăm în investigaţiile transfrontaliere de mediu tineri cercetători, studenţi, masteranzi şi doctoranzi, iar cu susţinerea administraţiilor locale preconizăm să includem datele obţinute în hărţi digitale”, a menţionat Zubcov.

Proiectul „Cooperare interdisciplinară transfrontalieră pentru prevenirea dezastrelor naturale şi reducerea poluării mediului în Euroregiunea Dunărea de Jos” are un buget total de peste 1,6 milioane de euro. Programul este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat.

Sursa: Moldpres