"MOARTEA VA VENI CU ARIPI RAPIDE” (VIDEO)

LISTA BLESTEMAŢILOR lui Tutankamon

El era cel care conducea ceremoniile religioase şi ritualurile legate de viaţa agricolă a ţării, era judecător şi comandant suprem al armatei şi controla administraţia prin intermediul vizirilor săi. La curtea lui totul era învăluit în aur, iar ceea ce a urmat a rămas învăluit în mister.

Cea de-a 18-a dinastie (circa 1550-1295 î.Hr.) a Noului Regat a fost una dintre cele mai puternice case regale din Egiptul Antic şi a inclus domnia lui Tutankamon, probabil cel mai celebru dintre toţi faraonii, deşi a domnit doar o perioadă scurtă. El a murit în al nouălea an de domnie, în jurul anului 1324 î.Hr., la vîrsta de 19 ani.

Capcane mortale

Mormîntul său a fost unul dintre puținele care nu au fost prădate. La intrarea în mormînt s-a găsit faimosul blestem, scris în hieroglife: "Moartea va veni cu aripi rapide asupra celui ce va tulbura pacea regelui". Poate cel mai cunoscut mit egiptean este cel al blestemului lui Tutankamon. Astfel, se presupune că locul său de veci ar fi fost înconjurat de blestemul cu pricina, iar cel care ar fi profanat mormîntul ar fi dezlănţuit moartea. Egiptenii sunt cei care au încercat să facă mormintele inaccesibile pentru cei vii: au acoperit intrările în criptele subterane cu tone de piatră, au creat nişte intrări false, iar pe cele adevărate le-au mascat cu multă atenţie, pe post de capcane mortale.

În trecut, printre mărfurile care se aduceau din Egipt în Europa, mumiile erau socotite cele mai preţioase. Dar acest “transport” genera proteste violente ale echipajului, marinarii temîndu-se de scufundarea corabiei şi de alte nenorociri. Conform mărturiilor vremii, uneori spălau mumia cu apă sfinţită!

Se presupune

În 1922, arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormîntul faraonului Tutankamon, cel mai complet şi bine  păstrat mormînt al Egiptului antic. Despre  Carter se spune că este omul care a dezlănţuit "blestemul lui Tutankamon". El a murit din cauze naturale la 64 de ani, în 1939. Nu acelaşi lucru s-a întîmplat cu Lord Carnarvon, care l-a  „deranjat” şi el, nelîsându-se mai prejos de Carter, pe celebrul faraon.

Ziua de 5 aprilie 2013 a marcat împlinirea a 90 de ani de la moartea lordului Carnarvon, cel care  nu s-a lăsat pînă nu a intrat în mormîntul faraonului. Lordul Carnarvon, un împătimit al tradiţiei egiptene, a fost un aristocrat englez cunoscut drept sponsorul lucrărilor de excavaţie desfăşurate la mormîntul lui Tutankamon din Valea Regilor, în anul 1922. Se presupune că lordul a fost prima victimă a lui Tutankamon şi, conform specialiştilor, singura în legătura directă cu acesta. Lordul a murit în aprilie 1923, la două luni după ce intrase în mormîntul faraonului. Atunci a fost înţepat de o insectă, rana s-a infectat, apoi s-a suprainfectat cînd lordul s-a bărbierit şi în final, infecţia s-a localizat la plămîni, ceea ce l-a dat gata în acele timpuri, cînd penicilina nu se descoperise încă.

Lady Carnarvon, care credea în blestemul faraonilor, a renunţat imediat la cele peste 1.000 de obiecte colecţionate de soţul ei din mormintele egiptene, pentru suma de 125.000 de dolari, în favoarea Muzeului Metropolitan.

I se recomandase clima Egiptului!

Ulterior, s-a descoperit cauza îmbolnăvirii multor oameni care au coborît în mormintele faraonilor în general, dar unii au rezistat blestemului. Conform dr. Caroline Stenger-Phillip, este vorba de ciuperca "Aspergillus niger", găsită în multe morminte antice, din cauza ofrandelor alimentare lăsate în camerele mortuare. Sporii ciupercii, ajunşi în plămîni, se dezvoltă rapid, formînd colonii care provoacă leziuni în ţesut. Netratată corespunzător, boala poate deveni letală. Lordul Carnarvon inhalase sporii şi avea oricum un organism slăbit. De aceea i se şi recomandase clima Egiptului!

Au urmat alţii

Lista morţilor cauzate de "blestemul lui Tutankamon" este însa foarte lungă, conform celor care s-au preocupat de subiect de-a lungul timpului. În şase ani de la descoperirea mormîntului, 12 persoane care făcuseră parte din echipa lui Carnarvon muriseră.

Au urmat alţii: secretarul expediţiei, Richard Bethell, a fost găsit mort în patul său; radiologul Archibald Reid, cel care a făcut prima radiografie mumiei, a murit la scurt timp după întoarcerea sa în Anglia; arheologul Arthur Mace, care era unul dintre conducătorii expediţiei, a intrat în comă şi a murit înainte ca doctorii să stabilească diagnosticul; Gamal Mehrez, directorul general al Departamentului de Antichităţi al Muzeului din Cairo, care a afirmat în 1972 că nu crede în blestem, a murit subit în acelaşi an, pe 3 februarie, cînd tezaurul lui Tutankamon a fost mutat de la Cairo la Londra, pentru o expoziţie; jurnalista britanică Lesley-Ann Jones, care a susţinut că a moştenit două lăzi cu relicve furate din mormîntul lui Tutankamon, a divorţat, şi-a pierdut agentul literar într-un accident stupid, a făcut meningita, apoi cancer de piele şi era să fie omorâtă, ziua în amiaza mare, de un hoţ.

Pe parcursul timpului, printre cei “blestemaţi” s-au mai descoperindu-se nume precum: Prinţul Ali Kemal Fahmy Bey, care a vizitat mormîntul şi care ulterior a fost împuşcat de soţia sa, în 1923; Georges Benedite, şeful Departamentului de Antichităţi de la Muzeul Luvru, care a murit în 1926, după ce a vizitat mormîntul; Albert Lythgoe, egiptolog la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, care a murit după ce a văzut sarcofagul deschis.

Un caz ciudat

În 1970, 30, doar doi dintre membrii echipei care au intrat in mormîntul faraonului mai erau in viaţă. În 1970, unul dintre aceştia, Richard Adamson, un paznic care dormise în camera mortuară în anii 30, a dat un interviu la un post de televiziune, în care a negat ipoteza existenţei vreunui blestem. După emisiune a fost implicat într-un accident.

În urma impactului, Adamson a fost aruncat din taxiul în care se afla, pe stradă. Fusese pentru a treia oara cînd susţinuse în public că nu crede în blestem. Cînd afirmase prima dată, soţia sa a murit pe neaşteptate, după 48 de ore. La a doua afirmaţie, fiul său şi-a rupt coloana vertebrală într-un accident de avion. A treia oară Adamson a scăpat nevătămat din accident, dar în 1980 a murit exact în locul unde căzuse din taxi.

Unii au fost norocoşi

Nu toţi cei care au avut de-a face cu mormîntul au decedat din motive necunoscute, ciudate. Medicul Douglas Derry, specialistul care a disecat trupul faraonului, a murit la peste 80 de ani. De asemenea, Alfred Lucas, chimistul care a analizat bucăţi din ţesuturile cadavrului, a decedat la 79 de ani.

Printre numeroşii oameni de ştiinţă care au încercat să explice decesele, se numără şi medicul american Richard Dean. Şi acesta susţine că motivul decesului celor care au intrat în mormîntul lui Tutankamon este ciuperca Aspergillus niger, ai cărei spori pătrund în plămîni, unde găsesc cele mai bune condiţii de germinare. “Absorbiţi de sînge, sporii sunt transportaţi în creier şi acţionează asupra sistemului nervos central, provocând halucinaţii şi ulterior deces”, a declarat Dean. Specialiştii spun că totul este departe de a se fi încheiat, subiectul fiind mai departe motiv de controverse şi supoziţii.

Sursa: EVZ.ro

 

 

 

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26