MIHAIL CIORICI SAU OAMENI DE CARE TARA ARE NEVOIE PENTRU VIITORUL EI

În ţările mici cu o democraţie la început de drum, insuficient exersată şi, deci, imatură, adevăratele personalităţi trăiesc în anonimat, chiar dacă activitatea lor de o viaţă contribuie fundamental la construcţia şi dezvoltarea Ţării lor. Audienţele posturilor de televiziune şi radio, precum şi cele ale tabloidelor sînt concentrate pe promovarea prostului gust, a inculturii ori a agresivităţii cotidiene, acestea fiind reprezentate de pseudovedete, scandalagii mediatici cu priză la publicul mediocru şi numeros, criminali, violatori, falşi profeţi etc. În paralel, adevăratele valori trudesc în umbră pentru a da calitate vieţii concetăţenilor, implicit bunei funcţionări sociale, economice, educaţionale, industriale, de sănătate etc. a naţiunii.

În rîndurile ce urmează, ne vom opri asupra biografiei unei astfel de personalităţi.

Este vorba despre Mihail Ciorici din Nisporeni. Biografia „lucrativă” a domniei sale, ca să-i zicem şi astfel, debutează imediat după absolvirea facultăţii, în 1968. Este atît de bogată încît, într-un simplu articol de ziar, este imposibil să-i enumerăm toate reperele, iar aceasta pentru că s-ar extinde pînă în copertele unei cărţi. Vom sistematiza cîteva repere deoarece considerăm că o astfel de biografie merită să fie semnalată şi în memoria cuvintelor scrise.

Mihail Ciorici a absolvit Facultatea Tehnologia Vinificaţiei a Universităţii Tehnice din Moldova, în 1968, devenind inginer tehnolog. Pentru că sîntem la categoria studii superioare, precizăm că, în 2003, a mai absolvit şi Facultatea Finanţe şi Asigurări din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova. Totodată, în 2001, a urmat un stagiu la Institutul Fondului Monetar Internaţional – „Politica investiţională a sistemului bancar în economia de tranziţie”.

Începînd, aşadar, cu anul 1968, tînărul absolvent Mihail Ciorici debutează profesional, în calitate de inginer tehnolog, la Fabrica de Vinificaţie Ciuciuleni, raionul Nisporeni, iar asta pentru scurt timp deoarece, între 1969 şi 1970, îşi satisface stagiul militar în Armata sovietică. Mai apoi, revine la aceeaşi fabrică pînă în 1971, cînd ocupă postul de director, pînă în 1973 al Fabricii de Vinificaţie Zberoaia din acelaşi raion. Succesiv, pînă în anul 1986, experienţa profesională a lui Mihail Ciorici este solicitată, tot în raza raionului Nisporeni, în calităţile de vicepreşedinte şi preşedinte de Gospodării agricole (fostele colhozuri), de director de Gospodărie Agricolă de Stat (sovhoz-fabrică), timp de 7 ani, iar între 1982 şi 1986 a fost prim-vicepreşedinte al raionului Nisporeni şi preşedinte al Asociaţiei agroindustriale raionale. Ulterior, între 1986 şi 1990 ocupă funcţia de prim-vicepreşedinte al raionului Rezina şi cea de preşedinte al Asociaţiei agroindustriale raionale locale.

După 1990, biografia lui se diversifică şi se amplifică pe dimensiunile pregătirii şi capacităţilor sale reale pe care în perioada sovietică nu le fructificase îndeajuns. Astfel, în perioada anilor 1990-1994, a fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, lider al fracţiunii „Viaţa satului”, fiind şi semnatar al Declaraţiei de Independenţă, în 1991. Mai revine în Parlament, în calitate de deputat, în perioada 1998-2001, fiind vicepreşedinte al Comisiei parlamentare pe problemele agriculturii, industriei alimentare, ecologiei şi dezvoltării rurale.

O perioadă relativ lungă de timp, din 1990 şi pînă în 1998, Mihail Ciorici a fost preşedintele Asociaţiei de prietenie şi colaborare economică „Moldova-Grecia”.

În perioada de după ultimul an de deputat în primul Parlament, 1994, şi pînă la obţinerea celui de-al doilea mandat de deputat, în 1998, a ocupat funcţia de director al Filialei „Victoriabank” din Nisporeni. După anul 2001, inginerul tehnolog, economistul şi finanţistul Mihail Ciorici, este, pe rînd, antreprenor, vice-director la Banca de Economii din Nisporeni, vice-director al Casei valutare „TOP-NEO”, Nisporeni, director general, între 2002 şi 2018, al SA „D. Invest-Deservirea”.

Din 2012 şi pînă în prezent, este secretar şi membru al Consiliului de Administraţie al Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova. Totodată, din 2017 şi pînă în prezent este preşedintele Organizaţiei veteranilor din Nisporeni, iar din 2018 şi pînă în prezent este director al SA „D. Invest-Deservirea”. Între 2008 şi 2012, a mai fost preşedinte al Organizaţiei teritoriale (Nisporeni, Ungheni şi Călăraşi) a Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, precum şi consilier şi preşedinte al Comisiei de specialitate a Consiliului raional Nisporeni pe probleme de drept, etică şi disciplină. Mihail Ciorici are o bogată activitate de consilier raional pe o perioadă de 32 de ani şi una de 16 ani în calitate de consilier sătesc şi orăşenesc.

Dacă e să ne referim doar la cîteva din rezultatele concrete ale îndelungatei cariere a lui Mihail Ciorici doar din perioada în care a activat în funcţii de conducere în raionul Nisporeni, este suficient să enumerăm cîteva obiective cu destinaţie social-culturală ori de producţie a căror construcţie a fost începută şi finalizată în majoritatea cazurilor, acestea fiind:

Şcoli: Bălăureşti, Marinici, Ciuteşti, Bălăneşti, Drojdieni, Căţăleni, Ciuciuleni, Micleuşeni, Doina, ultimele 4 fiind la acea vreme în componenţa raionului Nisporeni. Case de Cultură: Nisporeni, care încă nu e finisată, Şişcani şi Doina. Grădiniţe: Nisporeni, Şişcani şi Bălăureşti. Mai urmează apoi Spitalul din Boldureşti; Staţia de Ambulanţă din Cioreşti; Fabrica avicolă din Boldureşti; Fabrica de vin „Struguraş” din Nisporeni; darea în exploatare, în 1993, a 150 de apartamente – 90 la Struguraş şi 60 în centrul oraşului; 2 blocuri cu cîte 30 de apartamente pentru medici şi pedagogi; 4 blocuri cu cîte12 apartamente lîngă Telecom, dintre care două au fost finisate mai tîrziu, iar două nici acum; Căminul Şcolii Profesionale din Nisporeni; reconstrucţia capitală cu dublarea capacităţii sistemului de epurare a apelor reziduale din Nisporeni; în 1993, a fost finalizată construcţia apeductului Prut-Nisporeni. Apa era adusă la Fabrica de vin „Struguraş”, dar din vina noii conduceri a raionului, pentru că nu a fost schimbat sistemul de apeduct în Nisporeni, oraşul nu a mai fost conectat atunci la apă potabilă; reparaţii capitale a numeroase alte obiective.

Ca specialist, expert, în 2001, la Atena, în Grecia, Mihail Ciorici a fost şi raportor la Forumul internaţional „Importanţa indicatorilor macroeconomici în perioada de tranziţie la economia de piaţă”, iar în 2008 a fost raportor la Forumul internaţional „Rolul investiţiilor directe străine în economia ţărilor aflate în perioada de tranziţie”, desfăşurat la Salonic, Grecia.

În semn de preţuire pentru activităţile depuse de-a lungul anilor, Mihail Ciorici a fost decorat cu Ordinul „Drujba Narodov”, Ordinul „Gloria Muncii” şi Medalia „Meritul Civic”.

Cine are suficientă răbdare să parcurgă cu atenţie fie şi doar această succintă prezentare a carierei lui Mihail Ciorici, înţelege bine că e vorba despre o viaţă de om care a muncit titanic, cu dăruire şi pricepere, că, din fericire, acest om este contemporanul nostru, că este o pildă vie pentru absolut toţi tinerii acestei ţări despre cum să fii un model în viaţă, cum să fii util semenilor şi Ţării pentru a contribui la viitorul prosper al ei şi al urmaşilor noştri!

Reporter de suflet