”Mai usor cu trasul clopotelor, oameni buni, ca deranjati lumea!”

Omul modern, civilizat și bine instruit, mai ales cel din mediul urban, nu are cum să nu fie deranjat de dangătele îndelungate și puternice ale clopotelor trase cu înverșunare de către clopotarii tuturor locașurilor de cult. Ele sună la fel ca și trompetele care dau deșteptarea de dimineață soldaților din Armată. La sunetul trompetei, soldatul se pregătește în vederea instrucției. Clopotele, la rîndul lor, parcă tot militărește, dau ordin de recrutare a enoriașilor la rugăciunea obligatorie. Înțelegem, prin asta, că Dumnezeu este extrem de punctual, că anume semnalul clopotelor ne anunță disponibilitatea Lui de a acorda audiență publică cerească evlavioșilor pămînteni, să le asculte mai ales rugăciunile, pentru care pare să aibă o deosebită pasiune. Oare cei care nu se supun chemării clopotului sunt mai puțin credincioși? Greu de crezut!

Un episcop italian a redus parțial la tăcere clopotele pentru a nu provoca deranj

Polemică în orașul Savona din Italia, după ce episcopul "a redus la tăcere" clopotele pentru a nu provoca deranj. Răsunetul clopotelor nu mai poate depăși un minut și jumătate, cu excepția solemnităților, maxim 2 minute, scrie Mediafax.

Clopotele "nu trebuie să fie o sursă de deranj pentru populație". Din acest motiv, episcopul diecezei Savona-Noli, Calogero Marino, a stabilit într-un decret noile reguli: 90 de secunde, maxim 2 minute și cu o intensitate "care să nu fie o sursă de deranj".

"Dintotdeauna, folosirea clopotelor a fost o expresie a comunității bisericești, un instrument de aducere aminte pentru celebrările liturgice și pentru alte manifestări de pietate populară, precum și un semn care caracterizează momente semnificative din viața comunității creștine și a fiecărui credincios în parte", a explicat episcopul Marino, care a adăugat: "intră în sfera libertății religioase, potrivit concepției proprii a Bisericii Catolice și acordurilor pe care aceasta le-a stipulat cu Republica Italiană".

„În dieceza noastră, este oportun să reglementăm sunetul clopotelor în funcție de nevoile actuale ale populației".

Folosirea clopotelor este permisă, astfel, în zilele lucrătoare de la 7.30 la 21.00 și în zilele de sărbătoare de la 9.00 la 21.00, cu excepții precum Vigilia Pascală și Ajunul Crăciunului. Durata nu trebuie să depășească niciodată un minut și 30 de secunde, cu excepția solemnităților, unde nu trebuie să depășească 2 minute.

Pe lîngă durată, episcopul a emis și reguli pentru intensitate, care "trebuie reglementată în așa fel încît, cu atenție la contextul în care este inserat edificiul de cult, clopotele să-și păstreze funcția de semnal, dar să nu fie o sursă de deranj".

Părerea locuitorilor din Savona este împărțită, scrie presa italiană. Unii laudă inițiativa episcopului și spun că "bătaia clopotelor îi enervează", alții se declară surprinși și pun că sunetul "marchează ziua, este o tradiție care trebuie păstrată".