LUPTA CEA MARE
Autor: Bogdan Ţîrdea
Cu toate că, formal, încă nu a fost dat startul campaniei electorale, în realitate campania prezidenţială deja a început şi în ea se întrezăreşte clar actuala repartizare a forţelor politice.
Planurile „păpuşarului”
Este clar că „păpuşarul” nu are de gînd să împartă cu cineva puterea. Discuţiile potrivit cărora el ar fi dispus să cedeze opoziţiei postul de preşedinte al ţării pentru a simula democraţia şi a şantaja Occidentul prin „pericolul rusesc” nu sînt mai mult decît poveşti, lansate de însuşi „păpuşarul”. La fel ca şi afirmaţiile cum că oligarhul va anula alegerile prezidenţiale directe şi îl va alege pe şeful statului în Parlament. Aceste insinuări în esenţa lor sînt menite să modereze campania electorală a opoziţiei şi să provoace sentimentul de deziluzie electoratului de stînga (chipurile, este clar şi aşa cine va învinge, la ce bun să te mai duci la alegeri). În realitate obiectivul lui Plahotniuc rezidă în obţinerea victoriei în scrutin cu orice preţ. Pentru realizarea acestuia, trebuie să-l împiedice pe Igor Dodon să cîştige în primul tur şi pe A. Nastase să treacă în turul II. Indiscutabil, „păpuşarul” contează pe victoria lui Marian Lupu/Pavel Filip, care ulterior îl va desemna în calitate de prim-ministru. De ce nu?!
Pur şi simplu… Leancă
Popularitatea fostului prim-ministru Iurie Leancă a început să scadă vertiginos. În octombrie 2015, potrivit datelor Institutului Internaţional Republican, ratingul lui Leancă era de 17%. În aprilie 2016, erau deja doar 6%, ceea ce, de fapt, înseamnă sfîrşitul speranţei. Există mai multe motive pentru astfel de declaraţii. De vină este şi lipsa calităţilor de lider şi acuzaţiile de legături cu Plahotniuc, aduse de Octavian Ţîcu şi Oazu Nantoi, şi lipsa unei critici în adresa celor de la guvernare, dar şi acceptul de a adera la alianţa de guvernămînt în calitate de personal auxiliar. Dar cît de mîrşav arătau atacurile sale împotriva opoziţiei la comanda „păpuşarului”! Leancă ba îl lătra pe liderul platformei „Demnitate şi Adevăr” Năstase, ba turna zoi peste Dodon, ba îl peria pe ”păpuşar”…
De fapt, “păpuşarul” îl şantajează pe Leancă. În orice moment acest personaj ar putea ajunge la închisoare. Toată lumea ştie că acest domn împărţea cu mărinimie numere diplomatice la Moscova, a deschis ambasada Moldovei în Quatar de dragul lui Stati, a semnat decizia secretă de alocare a sumei de 9,4 mlrd. lei băncilor lui Ilan Şor, a concesionat aeroportul şi „Banca de Economii” la preţuri de nimic.
În prezent, Leancă nu provoacă alte sentimente decît de dispreţ. Sarcina sa în cadrul acestor alegeri este să răpească voturi de la Năstase, să-l atace pe Dodon, să flateze, să elogieze guvernarea. Cît despre turul doi, atunci în obligaţia sa va fi îndemnarea electoratului să-şi dea voturile pentru Lupu. Atît. Şi dacă va încerca să o facă pe deşteptul, din pur şi simplu ex-premier va ajunge pur şi simplu un deţinut.
Jeanne d’Arc de la Departamentul de Stat?
Ipocrizia Maiei Sandu de-a dreptul nu are analogii în politica moldovenească. A fost printre cei care au votat pentru alocarea a 9,4 miliarde lei băncilor lui Şor şi astăzi cere pedepsirea celor vinovaţi de furtul miliardului de euro. A fost ministru din partea guvernării oligarhice, iar astăzi luptă cu oligarhii. A făcut parte din Guvernul care a cedat „Banca de Economii” şi Aeroportul, iar astăzi critică această decizie.
A distrus învăţămîntul atunci cînd a „picat” la Bac circa 50 la sută din liceeni, arătînd lumii întregi ce proşti sîntem. Dacă acesta a fost principalul scop al Maiei Sandu, să ştiţi că i-a reuşit să-l atingă. Dar, concluzii pe marginea faptului că mai mult de o jumătate din liceenii moldoveni au ratat Bac-ul (plus de toate nu se ştie care le-a fosta soarta de mai departe) n-au fost trase. În şcolile moldoveneşti se resimte un deficit acut de învăţători: în unele şcoli rurale, profesori septuagenari de educaţie fizică predau limba franceză şi geografia. În şcoli lipseşte materialul didactic necesar, în laboratoare lipseşte echipamentul cuvenit. Despre ce să mai vorbim dacă în 60 la sută din şcoli veceul se află în curte? Pentru Maia Sandu, ţapi ispăşitori au devenit copiii, care în cei 3 ani de aflare a domniei sale în postul deţinut nu au reuşit la examenele de Bacalaureat. Sandu nu a ştiut de alte probleme, cu excepţia „copiilor tonţi”.
Ah, da! Maia Sandu a “optimizat”, mai corect spus a închis 200 de şcoli. Totuşi, în aceste condiţii, ea, alături de întreg Guvernul Leancă, a votat pentru alocarea în beneficiul celor trei bănci ale lui Ilan Şor a 9,4 miliarde lei de la bugetul de stat. Ca o persoană care a ridicat mîna la votarea de atunci ea ar trebui să apară în faţa judecăţii, nu să strige “prinde hoţul!”.
Dar nu se vede ca ea să aibă mustrări de conştiinţă. Deşi cu aceşti bani se puteau construi peste 500 de şcoli noi cu mobilier nou, cu echipament tehnic modern, cu table interactive, cu săli de calculatoare, cu terenuri sportive şi bazine! De aceea, vorba poporului, nu ar fi cazul ca Maia Sandu să o facă pe „nevinovata”!
Nu are Maia Sandu o echipă puternică, o poziţie clară pe majoritatea problemelor. În plus, nu am văzut din partea ei o critică dură a guvernării, mitinguri de protest ale adepţilor formaţiunii sale, dezvăluiri pe marginea furtului miliardului cu lista de nume, conturi etc. Or, ea a fost parte a Guvernului şi nu poate să nu ştie detaliile. Dînsa nu face declaraţii la adresa beneficiarului principal al furtului, nu dezvăluie schemele de corupţie ale guvernării, cu toate că ar trebui să le ştie foarte bine.
În acelaşi timp, toate sondajele organizate de Institutul Naţional Democratic din SUA, Institutul Internaţional Republican şi oficiile „păpuşarului” încearcă să umfle pînă la valori extra-exagerate ratingul lui Sandu. Care sînt premisele pentru creşterea ratingului său idee nu avem. Timp de doi ani la rînd, i se proiecta cu isterie imaginea de Jeanne d’Arc, inclusiv prin eforturile postului “Jurnal TV”! Apropo, vă rog să observaţi că nimeni, nici guvernarea, nici opoziţia de dreapta nu o critică pe Sandude parcă ar avea frică de ceva. Datorită tuturor acestor elemente, ea, într-adevăr, are şansa să ajungă printr-o minune în turul doi împotriva lui I. Dodon. Se creează impresia că în spatele acestei „profesoare de muzică” într-adevăr se conturează clar umbra Departamentului de Stat!
Un soldat bun sau învinge, sau moare
Ratingul lui Andrei Năstase, potrivit mai multor sondaje de opinie, oscilează în intervalul 8-14%. În momentul de faţă, el se situează pe poziţia a treia după Igor Dodon şi Maia Sandu, fiind la o distanţă infimă de cea din urmă. Prin aceasta se explică şi campania murdară, pornită de mass-mediile „păpuşarului” împotriva sa, pasivitatea pe care o manifestă însuşi Năstase, încetarea protestelor şi mai multe cazuri de dezbinare în interiorul Platformei DA, organizate, probabil, din Global Business Center – oficiul general al imperiului lui Vlad Plahotniuc. Întîlnirea lui Năstase cu ex-preşedintele României, Traian Băsescu, a fost apreciată cu ambiguitate de adepţii săi, la fel ca şi multiplele selfie cu diferiţi ambasadori occidentali, în birourile cărora îi place să facă popasuri îndelungate liderul Platformei. Inconsecvenţa lui Năstase se poate observa cu ochiul liber. Încă în ianuarie protesta alături de Partidul Socialiştilor şi „PN”, iar în martie-aprilie îl învinuia pe I. Dodon de jocuri comune cu „păpuşarul”.
După aceste acuzaţii, la 7 august, Năstaseîi cheamă pe cei de la „PN” şi pe socialişti să se unească pentru mitinguri împotriva oligarhilor! Dar, deja la 8 august, face alianţă cu Maia Sandu şi PLDM. Este greu să faci prognoze referitor la şansele lui Năstase. Împotriva sa deja a fost pornit un dosar penal. Probabil că vor fi şi altele.
Favoritul absolut
Igor Dodon este politicianul moldovean cu cel mai înalt rating. Popularitatea lui Dodon este condiţionată, inclusiv de faptul că el este unul dintre puţinii lideri care se pronunţă clar pentru apărarea independenţei Moldovei, pentru neutralitate, Ortodoxie şi valorile tradiţionale, pentru vectorul euroasiatic, limba şi istoria moldovenească, pentru protecţia socială a populaţiei. Astfel, deja astăzi, majoritatea cetăţenilor ţării îl văd în calitate de preşedinte al statului.
Dodon, spre deosebire de Voronin, Plahotniuc, Filat, Ghimpu ş.a., nu are asupra sa dosare penale şi business-active peste hotarele ţării. Familia sa trăieşte în Moldova, copiii studiază în licee moldoveneşti, şi nu în cele belgiene sau franţuzeşti. Acest lucru înseamnă că el va promova interesele ţării sale şi nu ale uneia străine. Într-o clipă de cumpănă, el nu o va şterge peste hotare, nu va adopta hotărîri antisociale pentru că ar avea frică pentru propriile conturi în băncile elveţiene, aşa cum au păţit-o anterior Voronin, Filat etc.
Dodon este doctor în Economie. Liderul Partidului Socialiştilor este unicul candidat care are grad ştiinţific de doctor în Economie, are trei studii superioare, experienţă în management, în administrarea economiei ţării în condiţii de criză. Oponenţii ar putea spune orice, dar cine, astăzi, este realmente în stare să scoată ţara din criza economică profundă în care se află? Filip? Sandu? Leancă? Lupu? Păi ei au fost cei care au adus ţara la colaps!
La momentul actual, Igor Dodon este unicul politician din Moldova care are sprijinul lui Vladimir Putin. Acesta din urmă, ştiu cu certitudine pe cine ar trebui să sprijine. Nu mai vorbim aici despre colaborarea cu partidele socialiste din Bulgaria, Serbia, Grecia etc.
Divizează şi… guvernează
Este indiscutabilă neputinţa guvernării de a învinge din nou. Aşa sau altfel, 70 la sută din populaţie manifestă nu doar neîncredere faţă de guvernare, ci şi un sentiment puternic de ură faţă de ea. Dar, după cum vedem, „păpuşarul” mizează pe falsificări, pe materiale compromiţătoare şi resursa administrativă, plus sumedenia de spolieri şi cloni, care vor răpi voturile de la candidaţii reali.
Pentru a împiedica accederea lui Năstase în turul doi, împotriva sa a fost pornită o campanie de denigrare mediatică, i s-a intentat un dosar penal, a fost ticluită adresarea din partea Ministerului Justiţiei şi ambasadei către autorităţile RFG cu privire la extrădarea lui Viorel şi Victor Ţopa (Victor Ţopa — sponsorul „Jurnal TV”).
Pentru a-l împiedica pe Dodon să învingă deja în primul tur, Voronin i-a îndemnat pe alegătorii de stînga să boicoteze alegerile. PRSM, PSD, „Patrioţii Moldovei” şi PCRM bat într-una doar în socialişti, evitînd tot ce ţine de „păpuşar”.
Renato Usatîi îşi înaintează şi el candidatul. Totuşi, este puţin probabil ca acesta să acceadă în turul II. În schimb, este limpede că acesta nu-i va permite lui Dodon să învingă în primul tur. La ce bun să participi la alegeri de sine stătător cînd se puteau unifica eforturile pentru a repurta victorie în turul I, Dumnezeu ştie! Cu atît mai mult cu cît cei de dreapta deja s-au consolidat.
SUA cu propriile mize
Totuşi, este evident că americanilor acest scenariu al „păpuşarului” nu le place. Anume din acest motiv, în ultimul timp, în SUA, se desfăşoară o campanie mediatică activă, în care V. Plahotniuc este acuzat de capturarea ţării, de furtul miliardului, de instaurarea dictaturii. Probabil că americanii îl presează pe oligarh, încercînd să-l convingă s-o susţină pe Maia Sandu. Pentru orice eventualitate, FBI, chipurile, a pornit chiar o anchetă penală privind miliardul furat. Concluzia este una singură: candidatul de stînga are cele mai mari şanse pentru victorie. Şi dacă liderii nu doresc să se consolideze, poporul este cel care ar trebui să o facă. La ce bun să dispersezi voturile pentru nişte candidaţi lipsiţi evident de şanse, atunci cînd există posibilitatea de a învinge în primul tur?