Luni, în Egipt, o delegaţie Hamas va oferi răspunsul la o contrapropunere israeliană privitoare la un armistiţiu în Fîşia Gaza şi eliberarea ostaticilor israelieni

O delegaţie a mişcării islamiste palestiniene Hamas urmează să efectueze, Luni, o vizită în Egipt, pentru a prezenta răspunsul la o contrapropunere recentă a Israelului în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fîşia Gaza şi eliberării ostaticilor israelieni, relatează AFP.

Această delegaţie urmează să fie condusă de către Khalil al-Hayya, numărul doi al aripii politice a Hamas în Fîşia Gaza.

Ea se va întîlni cu directorul şi reprezentanţi ai serviciilor egiptene de informaţii, anunţă un oficial de rang înalt sub protecţia anonimatului.

Hamas a anunţat, Sîmbătă, că a primit o contrapropunere israeliană la propunerea sa, anunţată la 13 Aprilie.

Armata israeliană a anunţat, Duminică, faptul că a lovit ”zeci de ţinte teroriste” în centrul enclavei palestiniene.

Ea anunţă că pregăteşte o ofensivă terestră la Rafah, unde se înghesuie 1,5 milioane de palestinieni deplasaţi din calea războiului.

Numeroase capitale şi organizaţii umanitare se tem de o baie de sînge în acest oraş, bombardat cu regularitate de Armata israeliană.

Preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, aflat în Arabia Saudită, unde se desfăşura, Duminică, o reuniune a Forumului Economic Mondial (WEF), cere Statelor Unite să împiedice o invazie terestră a Rafah.

În cazul în care are loc, această operaţiune ar fi ”cel mai mare dezastru din istoria poporului palestinian”, a avertizat el.

Secretarul de Stat american Antony Blinken urma să vorbească, în Arabia Saudită, despre ”eforturi în curs în vederea ajungerii la un armistiţiu în Fîşia Gaza care să permită eliberarea ostaticilor”, anunţă Departamentul de Stat.

La Beirut, ministrul francez de Externe, Stéphane Séjourné, urma să discute, Duminică, cu oficiali libanezi, despre mijloace de evitare a unei extinderi a conflictului.

De la începutul războiului, schimburi de tiruri la frontiera din Nordul Israelului au loc aproape zilnic între Armata israeliană şi mişcarea islamistă libaneză Hezbollah.

Aceste negocieri diplomatice au loc în aşteptarea răspunsului Hamas la o contrapropunere israeliană.

Detaliile acestei propuneri nu a fost divulgate, însă, potrivit site-ului Axios, care citează oficiali israelieni, aceasta vizează discutarea ”stabilirii unui calm durabil” în Fîşia Gaza.

Presiunile interne asupra Guvernului lui Benjamin Netanyahu cresc neîncetat.

Sîmbătă seara, mii de oameni s-au adunat la Tel AViv şi au cerut eliberarea ostaticilor răpiţi la 7 Octombrie.

Comandouri Hamas s-au infiltrat atunci şi au desfăşurat un atac fără precedent în Sudul Israelului, soldat cu 1.170 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP, pe baza unor date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite, iar 129 sunt în continuare ţinute ostatice în Fîşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali israelieni.

Ca represalii, Armata israeliană s-a angajat să distrugă Hamasul, pe care-l consideră o organizaţie teroristă, la fel ca Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE).

Ofensiva israeliană în Fîşia Gaza s-a soldat cu 34.454 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui nou bilanţ prezentat Duminică de către Ministerul Sănătăţii al Hamas, aflată la putere în Fîşia din 2007.

”Un acord, acum!”, au scandat, Sîmbătă seara, manifestanţii.

Ei cer demisia Guvernului Netanyahu.

Hamas a difuzat, Sîmbătă seara, cu puţin înainte de manifestaţie, o înregistrare video în care apar doi ostatici, Keith Siegel (64 ani) şi Omri Miran (47 ani).

Aceasta este a doua înregistrare video difuzată de Hamas de Miercuri.

La manifestaţia de la Tel Aviv, tatăl lui Miran a cerut Hamas ”să dea dovadă de umanitate” şi i-a cerut ”să ia o decizie acum”.

Pe teren, Sîmbătă, Marina israeliană a bombardat ţinte Hamas şi a furnizat susţinere unor trupe desfăşurate în centrul Fîşiei Gaza, a anunţat, Duminică, Armata israeliană.

Potrivit unui corespondent AFP, Armata israeliană a desfăşurat atacuri aeriene şi tiruri de artilerie în mai multe zone din Fîşia Gaza, inclusiv la Khan Yunis şi Rafah, două oraşe situate în Sudul enclavei, dar şi în oraşul Gaza (Nord).

În total, 66 de palestinieni au fost ucişi în 24 de ore, potrivit Hamas.

”Suntem obosiţi după şapte luni de strămutări şi de luptă în tabere. Am insistat, astfel, să ne întoarcem şi să rămînem, într-un cort pe ruinele casei noastre”, a declarat AFP, la Khan Yunis, Abdelqader Mohammed Qwaider.

În afară de distrugeri şi de bilanţul uman greu, războiul din Fîşia Gaza a cauzat o catastrofă umanitară în enclavă, în care trăiesc 2,4 milioane de oameni.

Ajutorul umanitar - controlat de Israel - intră în enclavă ”cu pipeta”.

O navă britanică - la bordul căreia urmează să fie găzduiţi militari americani implicaţi în construirea unui debarcader în Fîşia Gaza, în vederea unei facilitări a trimiterii de ajutor umanitar - a plecat din Cipru, au declarat, Sîmbătă, AFP surse militare.

Construirea acestei infrastructuri a început Joi şi urmează să fie operaţională ”de la începutul lui Mai”, anunţă Pentagonul.

Capacitatea operaţională va fi, la început, de 90 de camioane de ajutoare pe zi, iar apoi de 150 de camioane, potrivit Statelor Unite.

Ajutoarele urmează să sosească într-o primă etapă din Cipru - unde vor fi verificate -, iar apoi să fie pregătite în vederea trimiterii în Fîşia Gaza.

Ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat, într-un comunicat, rolul ”central” al echipajului navei de susţinere RFA Cardigan Bay, în contribuţia Regatului Unit la creşterea trimiterii de ajutoare umanitare în Fîşia Gaza.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
04.01.25 - 15:48
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:05
06.01.25 - 12:13
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31