LUARE DE POZIŢIE

Egalitatea în drepturile fundamentale ale omului nu este o monedă de schimb în jocurile geopolitice

Autorităţile moldoveneşti trebuie să oprească atacurile împotriva legii antidiscriminare şi să pedepsească discursul de ură

De la adoptarea sa în mai 2012, Legea privind asigurarea egalităţii (Legea antidiscriminare) a fost o ţintă a atacurilor constante de către forţele anti-democratice care cer abolirea ei , susţinînd că aceasta ar contrazice "valorilor tradiţionale moldoveneşti". Astfel de retorica şi manifestări anti-lege s-au intensificat în ajunul Summit-ului Parteneriatului Estic al Uniunii Europene din Vilnius.

La data de 11 octombrie 2013 zeci de preoţi ortodocşi si activişti au blocat intrarea în Parlamentul Republicii Moldova, cerînd abrogarea Legii privind asigurarea egalităţii. Protestatarii, printre altele, au blocat accesul în clădire membrilor Parlamentului, refuzînd să se supună ordinelor poliţiei de a elibera intrarea. O lună mai tîrziu, la 10 noiembrie 2013, locuitorii din Chişinău au primit prin poştă o invitaţie anonim de a participa la o demonstraţie contra Legii anti-discriminare, planificată pe data de 16 noiembrie 2013 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Această invitaţie, printre altele:

- cheamă "toată lumea să se unească împotriva aşa – numitei legi de " Egalitate a Șanselor " care a fost impusă ţării noastre şi este străină poporului nostru ",

- afirmă că "prin această lege oameni bolnavi (pederaştii , lezbienele şi alte lepădături) obţin dreptul de a fi profesori şi educatori pentru copiii şi nepoţii noştri , în acest fel influenţînd negativ mentalitatea lor infantilă, în curs de formare , creînd exemplu generaţiei mai tinere că astfel de ticăloşii sînt o normă",

- invită publicul "să ne apărăm copii şi nepoţii de aceşti ticăloşi, care ne-au fost implementaţi din afară, şi să cerem anularea acestei Legi, adoptată de Parlament ". - [Textul este citat exact conform originalului] -

Cei care sînt împotriva Legii anti-discriminare în repetate rînduri au interpretat eronat natura ei. Această lege nu poate fi împotriva valorilor tradiţionale moldoveneşti, pentru că această lege prevede consolidarea protecţiei împotriva discriminării pentru toate persoanele din Moldova: pentru femei, pentru copii şi tineri, pentru persoanele din mediul rural, pentru persoanele în vîrstă şi persoanele cu dezabilităţi , etc. Multe dintre aceste persoane întîmpină discriminare la angajare, la locul de muncă, mulţi dintre ei devin victime ale violenţei în familie, mulţi nu primesc protecţie socială adecvată, etc. Fără Legea anti-discriminare toţi aceşti oameni vor rămîne fără protecţie suplimentară a drepturilor lor, mulţi dintre ei vor rămîne fără locuri de muncă, salarii decente, protecţie socială, fără acces la apă, canalizare, servicii medicale, etc.

Egalitatea în drepturi este o valoare fundamentală a Uniunii Europene şi o valoare naţională fundamentală, prevăzută de Constituţia Republicii Moldova. Nu există nici o cale pentru ca o ţară să adere la Uniunea Europeană fără a împărtăşi valorile sale de bază. Moldova a ales să urmeze calea integrării europene, dar problemele de discriminare persistă şi perturba procesul de integrare. Pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al cetăţenilor săi şi să se alinieze la valorile europene, Republica Moldova trebuie să lupte împotriva discriminării.

Revocarea Legii anti-discriminare doar va împiedica transformarea democratică a Republicii Moldova şi integrarea în UE. Există multe semne care indică asupra faptului că forţele politice interne şi externe folosesc Legea anti-discriminare pentru a crea o dilemă artificială: păstrează Legea şi vei fi etichetat drept "oponent al valorilor tradiţionale", sau anulează Legea şi, astfel, aliniază-te la "valorile tradiţionale".

În calitate de societate civilă unită şi apolitică, comunitatea apărătorilor drepturilor omului din Moldova condamnă orice încercare de a folosi Legea anti-discriminare ca o moneda de schimb în jocurile geopolitice. Facem apel la factorii de decizie şi autorităţile guvernamentale de a opri atacurile de ură asupra Legii anti-discriminare, să identifice şi să pedepsească pe cei responsabili de discursul urii, cum este acel din invitaţia de a participa la reuniunea împotriva Legii anti-discriminare.

Facem apel la oamenii din Moldova, de a nu sprijini şi promova discursuri sau acţiuni bazate pe ură, deoarece nici o religie bună nu cheamă la ură. În majoritatea tradiţiilor religioase ura este calitatea forţelor răului, în timp ce inimile blînde pot transmite doar un mesaj de dragoste. Instigarea la ură este o infracţiune penală în Republica Moldova, şi promotorii acesteia pot fi pedepsiţi pentru astfel de acte. Noi îndemnăm toţi oamenii de bună credinţă să nu participe la orice demonstraţii anti-democratice, ci mai degrabă de a sprijini şi promova valoarea universală a egalităţii în drepturi.

Prezentul document de poziţie este elaborat de Centrul de Informare în domeniul Drepturilor Omului (CIDO), cu sprijinul din partea Civil Rights Defenders. Opiniile exprimate în luarea de poziţie nu neapărat reprezintă poziţia oficială a Civil Rights Defenders .

Acest document de poziţie este aprobat de către Consiliul Naţional pentru Drepturile Omului (Consiliul societăţii civile pentru monitorizarea punerii în aplicare a recomandărilor Revizuirii Periodice Universale).

Consiliul Naţional pentru Drepturile Omului (Consiliul societăţii civile pentru monitorizare punerii în aplicare a recomandărilor Revizuirii Periodice Universale) este un organism de specialitate, format din 5 experţi naţionali cu renume în drepturile omului. Acest organism al societăţii civile efectuează monitorizarea punerii în aplicare de către Republica Moldova a angajamentelor sale internaţionale în domeniul drepturilor omului, în special a celor care reies din recomandările Revizuirii Universale Periodice. Membrii Consiliului sînt: Doina Ioana Străisteanu, Ana Furtună, Andrei Brighidin, Alexei Buzu, Sergiu Rusanovschi.

Centrul de Informare in domeniul Drepturilor Omului (CIDO) este o organizaţie non-guvernamentală, apolitică, înfiinţată în 2010 pentru afirmarea drepturilor fundamentale ale omului ca valoare supremă pentru Republica Moldova şi întreaga lume.

Acest document de poziţie pentru prima dată a fost publicat pe Portalul Drepturilor Omului www.DREPTURI.md

01.12.24 - 15:12
01.12.24 - 15:11
01.12.24 - 15:09
02.12.24 - 14:59
01.12.24 - 15:08
04.12.24 - 00:36
06.12.24 - 16:26
05.12.24 - 00:24
03.12.24 - 01:00
05.12.24 - 15:13
05.12.24 - 15:15
06.12.24 - 16:24
03.12.24 - 00:51
04.12.24 - 00:32
02.12.24 - 15:12