LETONIA SI LITUANIA VOR DONA MOLDOVEI CIRCA 50 DE MII DE DOZE DE VACCIN

Pe parcursul lunii august și pe parcursul lunii septembrie, Moldova va recepționa o donație de vaccin AstraZeneca din partea Letoniei – 30 de mii de doze și alte 25 500 de doze de vaccin din partea Lituaniei. În acest sens au fost semnate actele necesare. Declarația a fost făcută de secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), Denis Cernelea, într-o conferință de presă.

El a remarcat că, în această săptămînă, Ministerul urmează să recepționeze și 7 020 de vaccinuri Pfizer din lotul contractat de MSMPS.

Pînă acum, în Republica Moldova au fost administrate peste 1 051 mii de doze de vaccin. Peste 616 mii de persoane sînt vaccinate cu prima doză – peste 18%, iar cu două doze de vaccin peste 500 de mii de persoane. În total, pînă astăzi, Moldova a recepționat 1 530 de mii de doze de vaccin.

Incidența COVID-19 pentru ultimele 14 zile este de 46 cazuri la 100 de mii de populație, comparativ cu 28 de cazuri de acum două săptămîni. Săptămîna precedentă au crescut cu 36% numărul de cazuri – 925 (303 în Stînga Nistrului) față de 628 de cazuri în săptămîna ante-precedentă, dintre care 63 sînt de import. Acest lucru se datorează inclusiv perioadei de vacanță, în care oamenii călătoresc în diferite regiuni cu risc sporit de infecție, consideră Denis Cernelea.

Secretarul de stat susține că, în perioada următoare există probabilitatea creșterii numărului de cazuri, de aceea sînt necesare măsuri sporite de vigilență în special la trecerea frontierei pe sensul de intrare în Moldova, dar și supravegherea epidemiologică.

În perioada următoare se planifică a fi fortificate laboratoarele din Soroca și Comrat, care vor face inclusiv teste PCR, iar în trimestrul IV – de la Edineț și Căușeni, fapt ce va crește semnificativ capacitatea de testare.

Peste 250 de pacienți cu COVID-19 sînt internați, dintre care 58 la terapie intensivă, la domiciliu se tratează peste 800 de persoane.

În altă ordine de idei, Veaceslav Guțu, medic epidemiolog, a declarat că laboratorul ANSP este in faza de recepționare a unor echipamente care sa asigure capacitatea de testare a tulpinii Delta. Acesta nu a putut poate spune de cînd va începe testarea, dar crede că la sfîrșit de august, început de septembrie.

Sursa: IPN